Ziua Internationala a Informarii cu privire la Leucemia Mieloida Cronica

Actualizat: 21 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De Ziua Internationala a Informarii cu privire la Leucemia Mieloida Cronica, grupurile de pacienti si profesionistii in sanatate fac un apel la solidaritate pentru imbunatatirea accesului pacientilor la mijloacele de diagnostic, tratament si ingrijire.

Ziua de 22 septembrie 2011 este foarte speciala pentru pacientii afectati de leucemia mieloida cronica (LMC), o forma rara de cancer al sangelui ce a jucat un rol esential in dezvoltarea medicinii personalizate in domeniul cancerului. Pentru prima data, grupuri de sustinere a pacientilor de pe toate continentele vor aniversa la aceasta data „Ziua Internationala a Informarii cu privire la LMC”. Data nu a fost aleasa intamplator; ea simbolizeaza modificarea genetica a cromozomilor 9 si 22, cauza LMC.

Cu sprijinul The Max Foundation, Alianza Latina si International CML Foundation, organizatiile de pacienti din cadrul Retelei de Sustinatori ai Pacientilor cu LMC din 49 de tari fac apel la ingrijitori, cadre medicale, autoritati de stat si industria farmaceutica sa colaboreze pentru facilitarea accesului la timp la mijloacele de diagnostic, tratament si ingrijire.

"Faptul ca aceste organizatii de pacienti au acum ocazia sa se uneasca si sa lucreze impreuna este o realizare importanta si un mare pas inaintespune Pat Garcia-Gonzalez, director executiv la Fundatia Max. "Faptul ca astazi ne adresam pe o „singura voce” este o reala implinire si un mare pas inainte. Este un apel important pentru imbunatatirea starii persoanelor ce traiesc cu LMC in toata lumea”, adauga Pat Garcia-Gonzalez, director executiv al The Max Foundation.

Mai sunt insa multe de facut. Aproximativ 20% dintre pacientii cu LMC nu raspund la tratament sau manifesta efecte secundare foarte puternice. in plus, nu s-a gasit inca un remediu definitiv, astfel incat apar recaderi la un timp destul de scurt dupa terminarea tratamentului.

Leucemia mieloida cronica este o forma rara de cancer al sangelui. La nivel mondial, LMC are o incidenta de 1-2 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Cel mai adesea afecteaza oamenii de varsta mijlocie si inaintata, diagnosticul fiind pus frecvent intre 55 si 60 de ani, cu rata de diagnostic la copii de doar 2%. Este mai frecvent la barbati.

Se estimeaza ca pana in anul 2021, fiecare roman va cunoaste cel putin un om bolnav de leucemie mieloida cronica.


Citeste si despre:

Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Leucemia mieloida acuta la adulti Leucemia limfatica cronica Tulburarile mieloproliferative cronice Leucemia cu celule paroase Leucemia Leucemia - generalitati Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Leucemia la copii Semne mai putin cunoscute ale leucemiei Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Ordonanta de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului