Leucemia la copii

Actualizat: 20 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Leucemia este un termen pentru patru tipuri diferite de cancer al maduvei osoase si celulelor sanguine.

Istoricul familial sau expunerea la radiatii pot mari riscul de aparitie a leucemiei inca din copilarie.

Orice aspect care creste riscul de a dezvolta o boala se numeste factor de risc.

Factorii de risc cel mai des intalniti:
a. Expunerea la raze X inainte de nastere;
b. Expunerea la radiatii;
c. In trecut, s-a apelat la chimioterapie;
d. Schimbari genetice;

Diversele conditii genetice sunt:
a. Neurofibromatoza de tipul 1;
b. Sindromul Shwachman;
c. Sindromul Bloom;
d. Ataxie-telangiectazie (sindromul Louis-Bar)..

Tipuri de leucemie

1. Leucemia mieloida acuta – in anul 2015, pana in prezent, aproximativ 20.830 de persoane au dezvoltat acest tip de leucemie, un tip de cancer in care maduva osoasa face ca globulele rosii din sange, mieloblastele sau trombocitele sa fie bolnave.

2. Leucemia mieloida cronica – acest tip de leucemie a afectat in acest an aproximvativ 6.660 de persoane. In acest tip de cancer, maduva osoasa produce prea multe celule albe din sange nesanatoase.

3. Leucemia limfocitara acuta – aceasta este un tip de cancer al sangelui in care maduva osoasa produce prea multe celule albe din sange nesanatoase. Anul acesta, aproximativ 6.250 de persoane sufera de acest tip de leucemie.

4. Leucemia limfocitara cronica – aproximativ 14.620 de persoane au fost diagnosticate in 2015, fiind un tip de cancer in care maduva osoasa produce prea multe celule din sange bolnave.

Leucemia se produce in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea moale a oaselor. Acolo se afla celulele sanguine noi (globulele rosii, globulele albe, trombocitele). La sugari, maduva osoasa activa se gaseste in aproape toate oasele din corp, iar la adolescenta se gaseste in principal in oasele plate (craniu, omoplati, coaste si oasele soldului) sau vertebre (oasele ce alcatuiesc coloana vertebrala).

Maduva osoasa este alcatuita dintr-un numar foarte mic de celule stem din sange, celule formatoare de sange mai mature, celule de grasime si sprijina tesuturile la cresterea altor celule. Celulele stem din sange trec printr-o serie de modificari pentru a produce noi celule sanguine. In timpul acestui proces, celulele se dezvolta in unul dintre cele trei tipuri principale de componente ale celulelor sanguine.

Celulele rosii din sange transporta oxigenul de la plamani la toate celelalte tesuturi din organism si ia dioxidul de carbon, iar mai apoi il elimina. In cazul in care aveti prea putine globule rosii in organism (anemie), dumneavoastra va simtiti obosit, slab, lipsit de aer, intrucat tesuturile corpului nu primesc destul oxigen.

Celulele albe ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Avand prea putine globule albe, sistemul imunitar este slabit si probabil puteti dezvolta o infectie in corp. Trombocitele sunt, de fapt, fragmente de celule produse de un tip de celule din maduva osoasa numite megacariocite. Trombocitele sunt importante in oprirea sangerarii. In cazul in care aveti prea putine trombocite in sange, asta poate duce la aparitia sangerarilor sau a vanatailor intr-un mod usor.

Tipul specific de leucemie depinde de tipul celulei din sange care a devenit canceroasa. Spre exemplu, in cazul leucemiei limfocitare acute, limfoblastele, ce sunt celulele imature din celulele albe din sange, sunt afectate. In cazul leucemiei mieloide cronice, tipul de celule afectate sunt granulocitele.

Simptome ale aparitiei leucemiei

a. Vanataile si sangerarea. Un copil cu leucemie poate sangera mai mult decat este normal in urma unui traumatism minor sau o sangerare nazala. Copilul poate avea o vanataie sau diferite pete rosii pe piele, cauzate de vase mici de sange care s-au spart cu usurinta. Capacitatea de coagulare a sangelui depinde de trombocitele sanatoase din corp. La un copil cu leucemie, o analiza de sange va dezvalui un numar anormal de scazut de trombocite.

b. Problemele abdominale. Un copil cu leucemie se poate plange de dureri foarte mari de burta. Asta pentru ca celulele leucemice se pot acumula in splina, ficat, rinichi, astfel marindu-le. In unele cazuri, medicul poate simti umflarea abdomenului. Copilul poate avea o pofta de mancare scazuta sau se poate afla in imposibilitatea de a manca o cantitate normala de alimente. Pierderea in greutate este si aceasta o cauza a aparitiei leucemiei.

c. Problemele de respiratie. Celulele leucemice se pot strange in jurul timusului, o glanda aflata la baza gatului. Acest lucru poate face respiratia dificila. Problemele de respiratie pot duce, de asemenea, la umflarea ganglionilor limfatici din piept. Un copil cu leucemie poate tusi sau poate avea o respiratie suieratoare. O respiratie dureroasa ar trebui sa fie considerata o urgenta medicala.

d. Infectiile frecvente. Globulele albe sunt necesare luptei impotriva infectiilor, insa cele imature sunt in imposibilitatea de a indeplini aceasta functie in mod corespunzator. Un copil cu leucemie poate prezenta crize frecvente de infectii virale sau bacteriene. Simptomele includ tuse, febra si curgerea nasului. Adesea, aceste infectii nu arata nicio ameliorare, chiar si dupa utilizarea unor antibiotice sau a altor tratamente.

e. Umflaturile. Ganglionii limfatici filtreaza sangele, insa celulele leucemice se colecteaza in ganglionii limfatici. Acest lucru poate provoca umflarea bratelor copilului, a gatului, deasupra claviculei sau in zona abdomenului. Imagistica prin rezonanta magnetica sau o tomografie computerizata poate dezvalui umflarea ganglionilor limfatici din abdomen sau in interiorul pieptului.

f. Durerile osoase si articulare. Sangele este produs in maduva osoasa. Leucemia face ca celulele din sange sa se reproduca intr-un mod accelerat, ceea ce duce la o supraaglomerare severa de celule sanguine. Aceasta acumulare de celule poate duce la dureri ale oaselor si a articulatiilor. Unii copii cu leucemie pot schiopata din cauza durerii acute a picioarelor.

g. Anemia. Globulele rosii din sange ajuta la distribuirea oxigenului in intreg organismul. Supraaglomerarea este dificila pentru a produce suficiente globule rosii. Aceasta este o afectiune numita anemie. Simptomele includ oboseala, paloarea pielii sau respiratie rapida. Unii copii, de asemenea, dezvolta o
senzatie de slabiciune. Daca fluxul de sange la creier este redus, un copil poate insulta in timpul comunicarii.

La acestea se mai pot adauga febra, frisoanele, transpiratiile nocturne sau diverse simptome asemanatoare gripei, umflarea si sangerarea gingiilor, dureri mari de cap, marirea ficatului si a splinei, amigdale umflate si decolorarea pielii.

Tratament pentru copiii ce sufera de leucemie

Tratament pentru copiii ce sufera de leucemie limfocitara acuta

Principalul tratament pentru copiii cu leucemie limfocitara acuta este chimioterapia, care este impartita in trei etape: inductie, consolidare, intretinere.
Scopul chimioterapiei de inductie este acela de a se realiza o remisie. Acest lucru inseamna ca celulele leucemice nu mai sunt gasite in probele de maduva osoasa, celulele normale din maduva intorcandu-se, astfel ele devin normale.

Consolidarea dureaza intre una si doua luni de zile. Aceasta faza reduce numarul de celule leucemice existente inca in organism. Mai multe medicamente sunt combinate pentru a ajuta la prevenirea actiunii celulelor leucemice ramase. In cazul in care leucemia ramane in remisie dupa inductie si consolidare, terapia de intretinere poate incepe, prin utilizarea unor medicamente necesare leucemiei.

Tratamentul pentru copiii ce sufera de leucemie mieloida acuta

Principalul tratament include chimioterapia, ce este impartita in doua faze: inductie si consolidarea. Tratamentul pentru acest tip de leucemie se face cu diferite medicamente, printre care amintim: daunorubicina sau citarbina, ce sunt adiminstrate mai multe zile la rand. Programul de tratament repetat poate dura de la zece zile pana la doua saptamani. Aproximativ 90% dintre copiii cu acest tip de leucemie intra in remisie dupa terapia de inductie.

Acest lucru inseamna ca nu s-a aratat niciun semn de leucemie cu ajutorul testelor standard de laborator, dar aceasta nu inseamna ca leucemia a fost vindecata. Consolidarea incepe dupa faza de inductie. Scopul este de a distruge eventualele celule leucemice ramase, folosind un tratament mai intensiv.

Tratamentul pentru copiii cu leucemie promielocitara acuta (subtip de leucemie mieloida acuta) se face in trei faze, si anume: inductie, consolidare, intretinere. Mai multi copii cu acest subtip de leucemie au sangerari si probleme de coagulare a sangelui. Consolidarea este similara cu inductia, folosindu-se impreuna daunorubicina cu citarabina.

Terapiile complementare si alternative pentru leucemie la copii

Aceste metode pot include vitamine, plante medicinale sau diete speciale, ori alte metode, cum ar fi acupunctura sau masajul.
Cele mai multe metode complementare de tratament nu sunt oferite ca remediu pentru cancer. In principal, aceste metode sunt folosite pentru a ajuta oamenii sa se simta mai bine.

Unele metode care sunt folosite cu tratamentul regulat sunt menite sa reduca stresul, acupunctura este utilizata pentru a ajuta la ameliorarea durerilor sau ceaiurile de menta pentru a calma greata. Unele metode de acest fel s-au dovedit a fi un adevarat succes, insa unele au au avut reactii adverse.

Tratamentele alternative sunt oferite drept cure pentru cancer. Aceste tratamente nu s-au dovedit a fi sigure si eficiente in studiile clinice realizate. Unele dintre aceste metode pot fi periculoase sau au efecte secundare, punand viata in pericol. Dar cel mai mare pericol in cele mai multe cazuri este ca un copil suferind de aceasta boala ar putea pierde sansa de a fi ajutat de un tratament medical standard. Amanarea sau intreruperea tratamentelor medicale ofera sansa cancerului sa se dezvolte pe o perioada de timp mai lunga.

In cazul in care copilul dumnevoastra este diagnosticat cu leucemie, trebuie neaparat vazut de catre un hematolog, medic oncolog sau de ambii. Asa ca dumneavoastra aveti un cuvant de spus in legatura cu modul in care este tratat copilul. Daca doriti sa utilizati un tratament non-standard, aflati tot ce se poate despre aceasta metoda si discutati cu medicul despre acest lucru.

Cu informatii bune si sprijinul unei echipe de profesionisti, s-ar putea ca si metodele non-standard sa ajute copilul dumneavoastra, evitandu-le astfel pe cele ce sunt sau pot deveni daunatoare. Si pentru a va asigura ca obtineti cel mai bun tratament, luati in considerare sa cautati si o a doua opinie.


Citeste si despre:

Leucemia limfoblastica acuta la copii. Care sunt optiunile de tratament? Leucemia - simptome si tratament Leucemia limfatica cronica Expunerea copiilor la fumul de tigara Afectiunile leucocitare la copii Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Leucemia mielomonocitara juvenila: o boala rara cu impact semnificativ asupra sanatatii copiilor Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii Osteoporoza juvenila Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro Leucemia mieloida acuta la adulti
Cere sfatul medicului ×