Cancerul este o boala de temut, tot mai multi romani avand rude sau chiar membri in familie atinsi de aceasta afectiune.
De cele mai multe ori, lipsa educatiei medicale si implicit neglijarea analizelor preventive fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu un tip de cancer sa fie in crestere de la an la an.
Atunci cand vorbim despre aceasta maladie exista practic doua categorii de factori: unii pe care nu aveam cum sa-i controlam si anume cei legati de sex, varsta, mostenirea genetica si cei asupra carora putem sa ne punem amprenta benefic, factorii influentabili precum: fumatul, obezitatea, alcoolul, dieta sau sedentarismul.
• Fumatul. Fumatul ucide anual peste 4 milioane de persoane, fiind de asteptat ca in anul 2020 acest numar sa se dubleze. A fuma este un obicei extrem de daunator, numeroase studii aratand efectele acestuia asupra multor organe, mai exact fumatul este implicat in aparitia unor cancere la nivelul intregului organism. De exemplu, la fumatori exista un risc foarte mare de cancer la ficat, rinichi, stomac, nu doar cancerul la plamani, asa cum cei mai multi cred.
• Diabetul zaharat, obezitatea. A fost demonstrat faptul ca pacientii care sufera de diabet sau cei care au probleme de obezitate prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului de esofag, pancreas, mamar, ovarian, rinichi.
• Dieta. Se apreciaza ca dieta, lipsa activitatii fizice si obezitatea sunt responsabile de 30% dintre cancere. Alimentatia saraca in fibre duce la o incetinire a tranzitului intestinal, ceea ce insemna un contact mai mare al substantelor cancerigene cu peretele intestinal, favorizand astfel aparitia neoplaziilor, mai ales cele de la nivelul colonului.
Dieta este un factor implicat in etiologia unor cancere precum cele de colon, stomac, pancreas, san, ovar, uter, prostata. Si aportul scazut de fructe si vitamine priveaza organismul de rolul benefic al antioxidantilor.
Hormonii prezenti in carne si in lactate, odata ajunsi in corpul uman, deschid larg poarta cancerului. Legumele si cerealele modificate genetic pot duce la declansarea anumitor forme de cancer. Pe de alta parte exista dovezi care sustin ca, de exemplu, o dieta bogata in sare, legume murate, peste sarat si carne afumata creste riscul aparitiei cancerului gastric.
• Alcoolul. Acesta este implicat in cancerul bucal, faringian, laringian, hepatic, esofagian, de san, stomac.
• Activitatea fizica. Este relevanta in preventia primara si secundara a cancerelor colorectale si de san.
• Aluminiul din deodorante si antiperspirante. Este indicat sa nu se utilizeze produse care contin aluminiu, deoarece acesta ajunge prin piele in organism si este unul din factorii favorizanti ai cancerului.
• Cosmeticele toxice. Exista pe piata anumite cosmetice care au un continut mare de petroleum si gudron de carbune despre care se crede ca, odata absorbiti in sange, cresc riscul aparitiei cancerului.
Foarte multe studii epidemiologice au demonstrat ca factorii de mediu concretizati in asa-numitul „stil de viata” sunt responsabili de etiologia a 80% din totalitatea cancerelor umane, iar vestea buna este ca „stilul de viata” poate fi imbunatatit.