Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului

Actualizat: 26 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Cancerul este o boala de temut, tot mai multi romani avand rude sau chiar membri in familie atinsi de aceasta afectiune. De cele mai multe ori, lipsa educatiei medicale si implicit neglijarea analizelor preventive fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu un tip de cancer sa fie in crestere de la an la an. Foarte multe studii epidemiologice au demonstrat ca factorii de mediu concretizati in asa-numitul „stil de viata” sunt responsabili de etiologia a 80% din totalitatea cancerelor umane, iar vestea buna este ca „stilul de viata” poate fi imbunatatit.

Principalii factori de risc

Atunci cand vorbim despre aceasta maladie exista practic doua categorii de factori: unii pe care nu aveam cum sa-i controlam si anume cei legati de sex, varsta, mostenirea genetica si cei asupra carora putem sa ne punem amprenta benefic, factorii influentabili precum: fumatul, obezitatea, alcoolul, dieta sau sedentarismul.

• Fumatul. Fumatul ucide anual peste 4 milioane de persoane, fiind de asteptat ca in anul 2020 acest numar sa se dubleze. A fuma este un obicei extrem de daunator, numeroase studii aratand efectele acestuia asupra multor organe, mai exact fumatul este implicat in aparitia unor cancere la nivelul intregului organism. De exemplu, la fumatori exista un risc foarte mare de cancer la ficat, rinichi, stomac, nu doar cancerul la plamani, asa cum cei mai multi cred.

Diabetul zaharat, obezitatea. A fost demonstrat faptul ca pacientii care sufera de diabet sau cei care au probleme de obezitate prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului de esofag, pancreas, mamar, ovarian, rinichi.

• Dieta. Se apreciaza ca dieta, lipsa activitatii fizice si obezitatea sunt responsabile de 30% dintre cancere. Alimentatia saraca in fibre duce la o incetinire a tranzitului intestinal, ceea ce insemna un contact mai mare al substantelor cancerigene cu peretele intestinal, favorizand astfel aparitia neoplaziilor, mai ales cele de la nivelul colonului.

Dieta este un factor implicat in etiologia unor cancere precum cele de colon, stomac, pancreas, san, ovar, uter, prostata. Si aportul scazut de fructe si vitamine priveaza organismul de rolul benefic al antioxidantilor.

Hormonii prezenti in carne si in lactate, odata ajunsi in corpul uman, deschid larg poarta cancerului. Legumele si cerealele modificate genetic pot duce la declansarea anumitor forme de cancer. Pe de alta parte exista dovezi care sustin ca, de exemplu, o dieta bogata in sare, legume murate, peste sarat si carne afumata creste riscul aparitiei cancerului gastric.

• Alcoolul. Acesta este implicat in cancerul bucal, faringian, laringian, hepatic, esofagian, de san, stomac.

• Activitatea fizica. Este relevanta in preventia primara si secundara a cancerelor colorectale si de san.

Aluminiul din deodorante si antiperspirante. Este indicat sa nu se utilizeze produse care contin aluminiu, deoarece acesta ajunge prin piele in organism si este unul din factorii favorizanti ai cancerului.

• Cosmeticele toxice. Exista pe piata anumite cosmetice care au un continut mare de petroleum si gudron de carbune despre care se crede ca, odata absorbiti in sange, cresc riscul aparitiei cancerului.

Cum este numit fiecare tip de cancer?

Cancerul este numit dupa partea corpului de unde a aparut. Cand cancerul se raspandeste, pastreaza acelasi nume. De exemplu, daca cancerul de rinichi se raspandeste la plamani, este totusi cancer de rinichi, nu cancer pulmonar. Cancerul pulmonar ar fi un exemplu de tumoare secundara.
Stadializarea este procesul prin care se stabileste daca cancerul s-a raspandit si, daca da, cat de departe. Exista mai mult de un sistem utilizat pentru stadializarea cancerului.

Care sunt diferitele tipuri de cancer?

Cancerul nu este doar o boala, ci mai degraba un grup de boli, toate care fac ca celulele din organism sa se schimbe si sa creasca fara control. Cancerele sunt clasificate fie in functie de tipul de lichid sau de tesut din care provin, fie in functie de locatia din organism in care s-au dezvoltat pentru prima data. In plus, unele tipuri de cancer sunt de tipuri mixte.

Urmatoarele cinci categorii mari indica clasificarile de tesut si sange ale cancerului:

•Carcinom- Un carcinom este un cancer gasit in tesutul corpului cunoscut sub numele de tesut epitelial care acopera sau captuseste suprafetele organelor, glandelor sau structurilor corpului. De exemplu, un cancer al mucoasei stomacului se numeste carcinom. Multe carcinoame afecteaza organele sau glandele care sunt implicate cu secretia, cum ar fi sanii care produc lapte. Carcinoamele reprezinta 80-90% din toate cazurile de cancer.

Tipurile de carcinom includ:

-Melanomul
-Carcinom bazocelular
-Cancer de piele cu celule scuamoase
-Carcinom cu celule Merkel

•Sarcom- Un sarcom este o tumoare maligna care creste din tesuturile conjunctive, cum ar fi cartilaj, grasime, muschi, tendoane si oase. Cel mai frecvent sarcom, o tumoare pe os, apare de obicei la adultii tineri. Exemple de sarcom includ osteosarcomul (os) si condrosarcomul (cartilajul).


Tipurile de sarcom includ:

-Sarcom de tesut moale
-Osteosarcom
-Sarcomul lui Ewing
-Crondrosarcom

•Limfom- Limfomul se refera la un cancer care isi are originea in ganglionii sau glandele sistemului limfatic, a carui sarcina este de a produce celule albe din sange si de a curata fluidele corporale, sau in organe precum creierul si sanul. Limfoamele sunt clasificate in doua categorii: limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

Tipurile de limfom includ:

limfomul lui Hodgkin
Limfomul non-Hodgkin
Limfom cutanat

Leucemia- cunoscuta si sub denumirea de cancer al sangelui, este un cancer al maduvei osoase care impiedica maduva sa produca globule rosii si albe normale si trombocite. Celulele albe din sange sunt necesare pentru a rezista infectiei. Celulele rosii din sange sunt necesare pentru a preveni anemie. Trombocitele impiedica corpul sa se invineteze si sa sangereze usor.
Tipurile de leucemie includ:

Leucemie limfocitara acuta
Leucemie mieloida acuta
Leucemie mieloida agnogena
Leucemie limfocitara cronica
Leucemie mieloida cronica
Trombocitemie esentiala (ET)
Leucemie cu celule paroase
Sindroame mielodisplazice (SMD)

•Mielom- Mielomul creste in celulele plasmatice ale maduvei osoase. In unele cazuri, celulele de mielom se aduna intr-un singur os si formeaza o singura tumoare, numita plasmocitom. Cu toate acestea, in alte cazuri, celulele de mielom se aduna in multe oase, formand multe tumori osoase. Acesta se numeste mielom multiplu.

Concluzie

Nu exista o singura cauza pentru cancer. Oamenii de stiinta cred ca interactiunea mai multor factori impreuna produce cancerul. Factorii implicati pot fi caracteristici genetice, de mediu sau constitutionale ale individului. Diagnosticul, tratamentul si prognosticul pentru cancerele infantile sunt diferite de cele pentru cancerele la adulti. Principalele diferente sunt rata de supravietuire si cauza cancerului. Rata generala de supravietuire la cinci ani pentru cancerul infantil este de aproximativ 80%, in timp ce in cancerele la adulti rata de supravietuire este de 68%.

Cancerele din copilarie apar sau incep adesea in celulele stem, care sunt celule simple capabile sa produca alte tipuri de celule specializate de care organismul are nevoie. O schimbare sau mutatie sporadica (apare intamplator) celulara este de obicei cea care provoaca cancerul la copil. La adulti, tipul de celula care devine canceroasa este de obicei o celula epiteliala. Celulele epiteliale acopera cavitatea corpului si acopera suprafata corpului. Cancerul apare din expunerea mediului la aceste celule de-a lungul timpului. Din acest motiv, cancerele la adulti sunt uneori mentionate ca dobandite.


Citeste si despre:

Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului Cancerul hepatic Cancerul de colon Cancer de intestin subtire Cancerul ovarian Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Durerea asociata cancerului Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic