Traficul de organe din Romania

Actualizat: 27 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Reactia Asociatiei Transplantatilor din Romania privind zvonurile aparute in mass-media despre traficul de organe:

Date transplant in Romania:

- Asociatia Transplantatilor din Romania – 15 ani de activitate, peste 1300 membri inscrisi;

- Estimativ, in Romania in acest moment sunt peste 2000 de persoane care asteapta un transplant renal, 40 care asteapta un transplant cardiac, 400 transplant hepatic si 5 in asteptarea unui transplant pulmonar.

- in ceea ce priveste numarul donatorilor de organe, Romania se afla pe ultimele locuri din Europa, cu numai un donator la un milion de locuitori, fata de media europeana de 20 de donatori la un milion de locuitori;

- in prezent, in sistemul de dializa sunt peste 9000 de pacienti (MS si-a planificat pentru 2011-2012 sa deconteze dializa pentru 9511 pacienti), dintre care peste jumatate au indicatie de transplant sau se pot califica pentru un transplant.

- Conform Normelor Tehnice de realizare ale programelor nationale de sanatate pentru anii 2011-2012, cost mediu/transplant renal: 66.278, cost mediu/transplant hepatic: 232239 lei, cost mediu/transplant cord: 107.000 lei.

- Programul National pentru Transplant de Organe si Tesuturi avizat de Ministerul Sanatatii pentru anul 2011 prevede a fi efectuate: 272 de transplanturi de rinichi, 60 de transplaturi de ficat, 16 de cord si aproximativ 200 de transplanturi de maduva;

- Centrele acreditate pentru activitatea de transplant de organe sunt la: Bucuresti (Fundeni pentru transplant renal si de ficat, Spitalul de Urgenta Floreasca pentru transplant cardiac si cord - pulmon), Cluj-Napoca (pentru transplant renal), Targu-Mures (pentru transplant cardiac), Iasi (pentru transplant renal), iar la Constanta se incearca transplant de “insule pancreatice”.

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a organizat marti 26 iulie la sediul ATR o conferinta de presa ca reactie a Asociatiei fara de informatiile aparute in unele publicatii referitoare la furtul de persoane pentru prelevarea de organe si la traficul de organe. Temele dezbatute in cadrul conferintei de presa au fost: denigrarea activitatii de transplant; impactul pe care campania de denigrare il are asupra acceptarii donarii de organe al rudelor persoanelor aflate in moarte cerebrala ducand la scaderea sanselor ca persoanele aflate pe listele de asteptare sa primeasca un organ vital; afectarea cadrelor medicale din centrele de transplant; greutatile intampinate de asociatiile de pacienti transplantati in realizarea campaniilor pro-donare; listele de asteptare si procedura urmarita pana la efectuarea unui transplant.

La conferinta au participat:
Gheorghe TACHE - Primvicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Amali TEODORESCU - Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Elena CORLA - Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Gheorghe PAVEL - Vicepresedinte Asociatia Transplantatilor din Romania, Stefan Birtalan - Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania (Livertrans), Daniel DIMULESCU – de la Asociatia Romana de Transplant Pulmonar. Transplantul inseamna inlocuirea prin procedee chirurgicale a unui organ “nefunctional” cu altul functional. Donatonatorul in moarte cerebrala poate dona toate organele vitale – daca sunt in buna stare: rinichi, ficat, inina, plaman, pancreas. Pentru ficat si rinichi exista si posibilitatea de donator viu, viata si sanatatea acestuaia nefiind puse in pericol. De asemenea se vorbeste din ce in ce mai mult de “donatorii marginali”, cei fara activitate cardiaca. Termenul medical pentru organul transplantat este “grefa”.

In cazul transplantului, imunitatea pacientului transplantat constituie principala bariera de acceptare a grefei, aceasta fiind perceputa de organismul primitorului ca un corp strain, iar reactia naturala fiind cea de respingere.

Astfel, pacientului transplantat ii sunt administrate medicamente imunosupresoare, care duc la diminuarea imunitatii organismului si ofera protectie impotriva rejetului, lasandu-l insa pe pacientul in satere post transplant fara protectie impotriva microbilor, virusilor, bacteriilor, fungiilor etc.

Gheorghe TACHE, primvicepresedinte ATR a precizat ca scopul conferintei de presa este manifestarea indignarii pacientilor cu transplant si a celor aflati pe listele de asteptare pentru un transplant fata de unele informatii negative privind donarea si activitatea de transplant prezentate de o parte a media in ultimele 2 – 3 saptamani.

“Prin intermediu presei ne dorim sa formam o opinie reala asupra activitatii de transplant. Ii asigur pe aceasta cale pe toti reprezentantii mass media ca Asociatia Transplantatilor din Romania le sta oricand la dispozitie cu informatii reale, concrete si testimoniale ale membrilor care au trecut printr-un transplant, singura noastra dorinta fiind ca publicul din Romania sa cunoasca realitatea despre activitatea de transplant, despre donarea de organe si despre efortul si implicarea medicilor care efectueaza aceste operatii. Iar ca sa reflectam corect ceea ce se intampla si sa luptam cu prejudecatiile oamenilor despre donarea de organe, avem nevoie de sprijinul presei”.

“Regretam si suntem profund indignati ca unele publicatii promoveaza intamplator sau nu, concomitent, unele posturi TV, informatii neverificate, simple zvonuri, cu impact emotional major in randul publicului, care conduc la o imagine deformata si negativa asupra activitatii de transplant si de donare de organe”. Gheorghe Tache a precizat ca in 2010, intr-un asemenea context, la nivelul capitalei, doar familiile a 2 persoane aflate in moarte celebrala si-au dat acceptul pentru prelevarea de organe. Media anuala, in conditii normale, este intre 20-30 persoane de la care se preleveaza organe (informatii preluate de la Agentia Nationala de Transplant). Ceea ce inseamna ca sansele celor aflati pe listele de asteptare au scazut considerabil. “In 2011, pana in acest moment, in Bucuresti s-au prelevat organe de la 12 donatori aflati in moarte celebrala si vom vedea pana la sarsitul anului, impactul unor astfel de campaniilor negative”.

“De multe ori se crede ca medicul care efectueaza transplantul isi da avizul asupra caracterului legal in cazul transplantului de la donator viu. Nu! in fiecare centru de transplant exista o comisie de avizare care studiaza dosarele si care isi da avizul ETIC asupra efectuarii actului de donare. Din comisia de avizare fac parte 3 medici: un medic cu specializare in bioetica din Colegiul Medicilor de la nivel judetean sau din Bucuresti, un medic psihiatru sau un psiholog si un medic primar cu functie de conducere in centrul respectiv de transplant, neimplicat in echipa de transplant. Ei sunt cei care verifica actele, dosarul, actul notarial care atesta ca donarea organului este de buna credinta, verifica daca drepturile pacientului sunt respectate. Medicii din echipa de transplant nu au legatura cu avizarea dosarului” a mai precizat Tache.

"Avem o legislatie in domeniu de nivel european, un for stiintific pe linie de transplant (Romtransplant), un organism institutional (Agentia Nationala de Transplant) cu atributii si competente bine delimitate in ceea ce priveste prelevarea si donarea de organe. Insasi activitatea Asociatiei Transplantatilor din Romania este afectata in derularea campanilor pro donare de atitudinea si prejudecatile oamenilor simpli care se bazeaza numai pe informatiile obtinute si din respectivele surse. Intotdeauna presa ne-a fost un aliat util in informarea opiniei publice si a factorilor abilitati din sistemul sanitar cu privire la nevoile si problemele pacientilor transplantati si pe aceasta cale le multumim si speram ca vom avea aceeasi colaborare constructiva si pe viitor. Pentru toti cei interesati in a cunoaste in detaliu etapele pe care trebuie sa le parcurga un pacient in vederea efectuarii transplantului, ii invitam fie la sediul nostru de lucru, fie in centrele de transplant”.


Citeste si despre:

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Nefropatia diabetica Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Informatii esentiale despre transplantul de organe Transplantul de organe: beneficii si riscuri