Strategii actualizate pentru informatizarea sanatatii in Romania – Sistemul Informatic Integrat al Sanatatii

Publicat: 01 Iunie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Compania Finmedia alaturi de ”Asociatia Medicala Romana” au onoarea de a va invita la conferinta cu tema ”Strategii actualizate pentru informatizarea sanatatii in Romania – Sistemul Informatic Integrat al Sanatatii” in data de 26 iunie la Hotel Crowne Plaza, Bucuresti.

Deoarece resursele financiare disponibile pentru sistemul sanitar din Romania au fost, sunt si vor fi insuficiente in viitorul previzibil (cel putin 2-3 decenii), singura cale de imbunatatire a calitatii ingrijirilor medicale este folosirea extrem de inteligenta a resurselor disponibile.

Informatizarea sistemului de sanatate, face parte din proiectul reformei sectorului sanitar, avand ca obiective finale imbunatatirea managementului si a finantarii sectorului sanitar, permitand un control mai eficient al distributiei resurselor financiare, intarirea posibilitatii de control, eficientizarea sistemului, imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate. Tehnologiile informatice reprezinta o dimensiune obligatorie a sistemului de sanatate, crescand calitatea serviciilor de sanatate, fiind o sursa enorma de economii financiare in sistem.

E-health-ul permite folosirea tehnologiilor informationale si de comunicare si in sectorul medical, realizand fisele medicale, prescriptiile in format electronic, facilitand accesul, crescand calitatea actului medical, reducand costurile, eficientizand sistemele de sanatate.

In absenta unor reglementari unitare privind standarde de informatizare, precum si datorita inexistentei unui sistem de acreditari, certificari, avizari pentru furnizori, sistemele informatice s-au realizat si implementat intr-o maniera dezorganizata. Acest lucru a facut ca informatica, in loc sa ajute activitatea medicala, sa genereze mai degraba confuzie, birocratie si nesiguranta. Au aparut paralelisme in culegerea datelor primare, dublarea unor circuite de raportare, incompatibilitati datorita utilizarii unor definitii diferite ale indicatorilor si a unor codificari proprietare etc. Din punct de vedere al derularii unor investitii specifice, nu o data a fost reluata informatizarea unor sectoare care aveau deja solutii acceptabile, in detrimentul altor zone, ceea ce a generat neutilizare eficienta a fondurilor publice.

Prin aceasta conferinta dorim sa punem bazele crearii unui sistem informatic national coerent, care sa se poata realiza prin adoptarea unei strategii cadru de informatizare in sanatate si prin constituirea unor organisme aferente si adoptarea unor reglementari, asemanator sistemului electronic national de plati din sectorul finante-banci, care opereaza in mod unitar, centralizat si accesibil toate tranzactiile financiare din sistem, la fel trebuie sa existe si in sanatate un sistem informatic in care sa se regaseasca „contul de sanatate” al fiecarui cetatean.

Este recomandat ca la aceasta conferinta sa participe directori ai Directiilor de Sanatate Publica, directori ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, manageri ai spitalelor din Romania, reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania, ai Asociatiei Medicale Romane, ai Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii, firme de IT&C care au, printre altele, obiective referitoare la strategia Romaniei in domeniul sanatatii si integrarea acesteia in trendul interoperabilitatii la nivel european.

Compania Finmedia este constienta de problemele sistemului sanitar romanesc si avem dorinta de a realiza o informare cat mai buna asupra unor probleme de interes general, precum si de a identifica noi oportunitati, care sa contribuie la dezvoltarea sectorului sanitar, dorindu-ne sa putem spune, in scurt timp, ca serviciile medicale din Romania nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale altor tari europene.

Program

08:00 – 09:00 Inregistrarea participantilor/Welcome coffee

09:00 – 11:30 Sesiunea I: „Prioritati nationale privind reforma in eHealth”

Moderator: Dr. Mat. Dan D. Farcas, membru al Academiei de stiinte Medicale si reprezentant al Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii Bucuresti din cadrul Ministerului Sanatatii

Invitati speciali:

*Ion Bazac, Ministrul Sanatatii

*Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedinte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

*Virgil Paunescu, Consilier de Stat, Administratia Prezidentiala

*Victor Olsavsky, Reprezentant in Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii

*Robert Taylor, Manager Health Advisory, IFC World Bank

11:30 – 12:00 Coffee break

12:00 – 14:30 Sesiunea II: “Solutii de IT&C in sanatate”

Moderator: *Prof. George Mihalas, Presedinte, Federatia Europeana de Informatica Medicala

Invitati speciali:

*Vasile Astarastoae, Presedinte, Colegiul Medicilor din Romania

*Dr. Radu Dop, Vicepresedinte, Asociatia Medicilor din Romania

*Florica Moldoveanu, Presedinte, Asociatia HL7


Citeste si despre:

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii Topul alimentelor pentru oase sanatoase Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania 6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Suferi de diabet? Iata 9 idei pentru gustari sanatoase, care tin de foame Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier Reguli pentru mese sanatoase De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier 10 trucuri pentru unghii sanatoase Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate Sanatatea publica