10 trucuri pentru unghii sanatoase

Actualizat: 07 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Unghiile sanatoase nu inseamna doar un aspect fizic placut, ci si un risc minor de infectii bacteriene sau fungice la acest nivel.

Iar mentinerea unghiilor in forma nu presupune realizarea de manichiuri frecvente, spun medicii dermatologi, din pricina agresiunilor suferite in contact cu instrumentele ascutite.

De altfel, specialistii spun ca, odata ce va mentineti unghiile rezistente si sanatoase, nu veti mai avea nevoie la fel de des de o manichiura. Urmatoarele metode recomandate de expertii medicali va ajuta in acest sens.

Sfaturi pentru ingrijirea corecta a unghiilor

Unghiile sanatoase au o suprafata dreapta si fina, fara santuri sau striatii. Nuanta si consistenta lor trebuie sa fie uniforme, fara pete sau portiuni decolorate. In cazul in care observati o modificare evidenta in aspectul si integritatea unghiilor, insotita de sangerari, umflaturi sau durere, consultati cat mai curand posibil un medic dermatolog.

Exista cateva metode prin care va puteti mentine unghiile sanatoase, pe care este recomandat sa le transformati in obisnuite zilnice, ca parte a ritualului de ingrijire personala.

1. Mentineti unghiile uscate si curate

Purtati manusi de protectie atunci cand faceti menajul si evitati baile indelungate in cada, astfel incat sa va tineti unghiile departe de umezeala, impuritati si substante chimice agresive. In acest fel, impiedicati bacteriile, fungii si alte microorganisme sa se inmulteasca sub unghii si sa cauzeze infectii.

2. Taiati unghiile in mod corect si regulat

Folositi o forfecuta pentru manichiura bine ascutita sau o unghiera si taiati unghiile in linie dreapta (fara sa smulgeti), apoi rotunjiti colturile cu o pila curata. Nu incercati sa trageti fortat de colturile unghiilor incarnate, altfel riscati sa dezvoltati infectii. Unghiile lasate sa creasca prea mult acumuleaza impuritati si agenti patogeni, asadar igienic este sa le scurtati la o dimensiune medie (nu le taiati niciodata din carne).

3. Suplimentati aportul de biotina

Specialistii spun ca persoanele care urmeaza o dieta echilibrata nu au nevoie, de regula, de suplimente alimentare care sa asigure mentinerea sanatatii unghiilor. Chiar si asa, daca aveti unghii fragile si subtiri, le-ati putea creste rezistenta prin suplimentarea aportului zilnic de biotina (vitamina B2). Aceasta s-a dovedit a fi eficienta in intarirea unghiilor si stimularea ritmului lor de crestere.

De asemenea, un consum sporit de proteine si o hidratare corecta a organismului contribuie la mentinerea sanatatii unghiilor pe termen lung.

4. Protejati unghiile de efectele ojei

Oja nu deterioreaza propriu-zis unghiile, insa poate cauza ingalbenirea acestora, mai ales atunci cand este utilizata constant (fara perioade de pauza). Va puteti proteja de efectele aplicarii frecvente a ojei, folosind un strat de lac nutritiv, care sa actioneze ca o bariera. De asemenea, este recomandat sa utilizati un dizolvant de unghii fara acetona, un ingredient agresiv, ce poate avea efecte neplacute asupra integritatii unghiilor.

5. Hidratati cuticulele, nu le taiati

Cuticulele exista cu un scop: ele protejeaza unghiile si pielea sensibila din jur de infectii, de aceea este periculos sa le taiati sau sa le deteriorati in vreun fel. In schimb, le puteti impinge cu grija cu un instrument special, mentinandu-le aspectul estetic prin hidratare.

Aplicati un ser hidratant sau masati si cuticulele cu lotiunea de corp emolienta pe care o folositi de obicei. Daca sesizati semne de infectie (roseata, durere si umflatura) in apropierea cuticulelor, consultati medicul dermatolog.

6. Curatati unghiile regulat cu o perie speciala

Numeroase femei se expun, fara sa stie, pericolului infectiilor atunci cand indeparteaza impuritatile de sub unghii cu obiecte ascutite, incluse de regula in seturile clasice de manichiura. Acest obicei conduce la aparitia intepaturilor si a unui spatiu intre patul unghiei si unghie, lasand cale libera bacteriilor si fungilor sa patrunda in micile orificii deschise.

Cea mai sigura cale prin care va puteti mentine unghiile curate este sa folositi o perie moale, special destinata acestui ritual igienic.

7. Folositi manusi de menaj cand spalati vasele

Pana si cele mai puternice unghii pot avea de suferit, atunci cand sunt tinute perioade lungi de timp in apa fierbinte si detergent de vase. Spalatul veselei poate provoca uscarea excesiva a unghiilor si a pielii mainilor, motiv pentru care este recomandat sa purtati manusi de protectie atunci cand va ocupati de aceasta sarcina casnica.

Daca vi se pare incomod sa purtati manusi de menaj cand spalati vasele, incercati pe cat posibil sa folositi apa calduta sau rece si un detergent de vase mai putin agresiv cu pielea si unghiile.

8. Alegeti manichiuri cat mai simple

Daca apelati la saloanele de infrumusetare pentru realizarea manichiurii, alegeti cele mai simple variante, de dragul sanatatii unghiilor dumneavoastra. Permiteti doar taierea si pilirea acestora, apoi aplicarea unui strat de lac de unghii.

Unghiile acrilice sau cu gel cresc predispozitia la infectii si impiedica unghiile naturale sa creasca normal. In plus, exista si un risc important de dezvoltare a cancerului cutanat, pe fondul expunerii la razele UV emise de lampile utilizate pentru fixarea gelului.

9. Nu subestimati niciodata infectiile unghiilor

Infectiile unghiilor trebuie sa fie tratate prompt, pentru evitarea complicatiilor. Cele bacteriene sunt usor de recunoscut (roseata, umflaturi si durere), insa infectiile fungice pot fi depistate mai tarziu, din pricina simptomelor incipiente discrete (piele usor iritata in jurul patului unghiei).

Infectiile fungice se pot trata cu unguente antifungice recomandate de specialisti, insa prevenirea recurentei lor si a posibilelor complicatii se poate infaptui doar in urma unui consult medical de specialitate.

10. Renuntati la rosul unghiilor

Rosul unghiilor, un tic nervos foarte raspandit, este extrem de nociv, favorizand fragilitatea unghiilor si exfolierea acestora. Nici frecatul unghiilor, un alt obicei nervos, nu aduce mai multe servicii acestora, subtiindu-le si determinand aparitia santurilor pe suprafata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Ciuperca piciorului - generalitati Ce dezvaluie unghiile despre sanatate Secretul unghiilor frumoase si sanatoase Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Modificarile patologice ale unghiilor Onychauxis sau hipertrofia unghiei Trateaza micoza unghiei Tratarea infectiilor fungice ale unghiilor: ghid practic Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor