Romancele care muncesc in Marea Britanie beneficiaza de timp liber platit pentru tratamentul medical necesar in perioada prenatala, indiferent cat au lucrat si la nivelul retributiei normale, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Legislatia britanica stabileste sapte tipuri de drepturi de baza pentru persoanele incadrate in munca si care au in ingrijire copii, conform ANOFM, care preia date transmise de atasatul pe probleme de munca si sociale de la Londra.
Este vorba de timp liber platit pentru ingrijire prenatala, protectie contra factorilor care pot afecta sanatatea si securitatea la locul de munca, concediu de maternitate, prestatii sociale de maternitate, concediu de paternitate si prestatii sociale de paternitate, protectie impotriva tratamentului discriminatoriu sau concedierii si modificarea raporturilor de munca pentru persoanele care au copii in ingrjire.
Potrivit reglementarilor, angajatorii pot solicita dovezi privind programarile efectuate la unitatile medicale in perioada prenatala.
De asemenea, acestia trebuie sa evalueze riscurile la care sunt expuse angajatele la slujba imediat ce au comunicat ca urmeaza sa nasca si sa recomande masurile necesare pentru evitarea producerii unor efecte negative prin indepartarea factorului de risc sau prin schimbarea atributiilor angajatului la serviciu.
Daca niciuna din cele doua masuri nu poate fi adoptata, raporturile de munca vor fi suspendate, cu plata integrala a salariului. Au dreptul sa fie platite pe durata suspendarii raporturilor de munca salariatele care au lucrat cel putin o luna pentru angajatorul respectiv. Plata se face pentru maximum 26 de saptamani, la nivelul salariului primit in mod obisnuit de catre angajata. in cazul angajatelor care urmeaza sa nasca, suspendarea se va face pana la data la care au fost indepartati factorii de risc.
In plus, legile britanice interzic discriminarea sau acordarea unui tratament mai putin favorabil angajatelor care urmeaza sa nasca ori celor care se afla in concediu de maternitate.
Angajatorii nu pot modifica pe durata sarcinii prevederile contractelor de munca fara acordul angajatelor.