Durerea in gat, insotita de furnicaturi care se intensifica in momentul in care inghiti alimentele, poate fi primul semn al unei raceli, al gripei, al unei laringite sau al unei alergii. Inainte sa ajungi la medic, poti calma durerea cu ajutorul remediiilor din plante.
Iata cateva "medicamente" naturale care te scapa de acest disconfort:
Cartofii
Un leac cunoscut de pe vremea bunicilor este cartoful, care au puterea de a reduce inflamatia.
Razi un cartof pe care il stropesti bine cu alcool de 70 de grade. Impaturesti amestecul intr-un tifon si il lasi sa actioneze pe zona gatului, cel putin 30 de minute.
Apa cu sare
Mai multe studii au aratat ca gargara cu apa calduta in care ai adaugat sare, de mai multe ori pe zi, reduce inflamatia si actioneaza ca un calmant local. De asemenea, are proprietati dezinfectante. Este recomandat sa dizolvi o jumatate de lingura de sare intr-o cana cu apa, pentru ca amestecul sa aiba efectul dorit. In cazul in care apa ti se pare prea sarata, poti adauga un pic de miere.
Lamaie
Lamaia este bogata in vitamina C, grabind vindecarea infectiilor din organism. Stoarce o lamaie intr-o cana cu apa, dupa care amesteci cu o lingurita de miere, recunoscuta pentru virtutile antiinflamatoare. Bea amestecul la temperatura camerei, cu inghitituri mici.
Ceai de musetel
Ceaiul de musetel, caldut, este o varianta excelenta pentru a te mentine hidratat dar si pentru a te feri de infectii. In plus, atat ceaiul de musetel, cat si ceaiul verde, contine antioxidanti, cunoscuti pentru capacitatea lor de a creste imunitatea. Poti bea pana la trei cani pe zi.
Ulei esential de eucalipt
O solutie rapida de a calma durerile de gat o reprezinta inhalatiile cu ulei de eucalipt. Pui un strop de ulei intr-un bol cu apa fierbinte, apoi inhalezi, timp de cateva minute. Nu doar ca grabeste vindecarea si ajuta la calmarea durerii, dar este si un bun decongestionant al cailor nazale, simptom care se asociaza frecvent cu durerea in gat.
Sirop de ridiche neagra
Un leac foarte eficient care te scapa rapid de durera in gat este siropul de ridiche neagra. Scobesti o ridiche neagra, ii scoti miezul si adaugi una-doua lingurite de miere. O lasi pe timpul noptii, astfel incat sa se poata forma sirop. Il bei cu inghitituri mici, pe parcursul intregii zile. Este foarte benefic, pentru ca are proprietatile unui antibiotic, luptand cu bacteriile, dar si datorita proprietatilor calmante.
Infuzie de salvie
Recunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice, salvia este o planta medicinala de ajutor daca te confrunti cu dureri in gat. Pui o lingurita de planta maruntita intr-o cana, dupa care torni o cana cu apa clocotita. Lasi la infuzat timp de 10-15 minute. Cand infuzia a ajuns la temperatura camerei, faci gargara.
Suc de rosii
Licopenul, care se gaseste din abundenta in rosii, are proprietati antiinflamatoare si intareste sistemul imunitar, grabind vindecarea in cazul racelilor si gripei care se manifesta si prin dureri de gat. Leacul il obtii din jumatate de cana cu apa, peste care torni trei linguri de suc de rosii. Bautura se bea la temperatura camerei.
Tinctura de echinacea
Planta cu multiple efecte benefice asupra sistemului imunitar, echinacea, este ideala si pentru cei care se confrunta cu dureri in gat. Pui doua lingurite de tinctura obtinuta din aceasta planta intr-o cana cu apa si amesteci bine. Faci gargara de trei ori pe zi, amestecul va calma durerea si va lupta cu infectia, la nivel local.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.