Bolile si leziunile pe care le-ar putea provoca utilizarea intensiva a computerului

Actualizat: 05 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Utilizarea computerului in mod regulat, mai multe ore zilnic, poate conduce la aparitia unei serii intregi de boli cauzate in special de postura corporala adoptata in aceste circumstante.

Persoanele care lucreaza in domenii ce presupun folosirea computerului si petrecerea timpului in sezut, la birou, sunt predispuse in mod special disconfortului si leziunilor ce deriva din aceasta activitate.

Tulburarile musculo-scheletice si bolile cutanate sunt principalele categorii de afectiuni pe care utilizarea zilnica si sustinuta a computerului le-ar putea provoca.

Tulburarile locomotorii cauzate de utilizarea computerului

Muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile, oasele, cartilajele si discurile coloanei vertebrale formeaza sistemul locomotor (musculo-scheletic). Leziunile la nivelul acestor regiuni corporale poarta numele de tulburari locomotorii, care pot afecta persoanele expuse ergonomiei necorespunzatoare la locul de munca (asa cum se intampla in cazul operatorilor PC, programatorilor, web-designerilor si tuturor angajatilor a caror activitate se desfasoara in fata unui computer).

In general, cu cat o persoana este expusa unui timp mai indelungat factorilor de risc specifici utilizarii prelungite a computerului, cu atat mai mari sunt sansele acesteia de a dezvolta una dintre urmatoarele afectiuni.

Afectiunile tendoanelor

Persoanele care lucreaza peste 6 ore pe zi la computer sunt predispuse dezvoltarii mai multor afectiuni la nivelul tendoanelor.

- Tendinita. Reprezinta durerea si inflamarea bratelor sau a altei zonei corporale din pricina posturii nefiresti a regiunii bolnave.

- Epicondilita. Numita si cotul jucatorului de tenis, poate fi provocata de miscarile repetitive si mentinerea bratului in pozitii anormale o perioada lunga de timp.

- Tenosinovita. Inflamatie a tecii sinoviale cauzata deseori de surmenajul articulatiei, tenosivita poate fi provocata de tastarea cu incheieturile arcuite ore in sir.

- Tenosinovita stenozanta. Afectiunea apare atunci cand teaca sinoviala se micsoreaza din pricina iritatiilor sau inflamatiilor de la nivelul tendoanelor.

- Boala DeQuervain. In acest tip de tenosinovita stenozanta, tendoanele din marginea incheieturilor si de la baza degetului mare sunt afectate, manifestand dureri si inflamatie. Afectiunea apare atunci cand exista o frictiune accentuata a tendoanelor degetului mare si teaca sinoviala.

- Chisturile ganglionare. Implica lezarea unui invelis al tendonului de pe partea dorsala a incheieturii mainii. In acest caz, se acumuleaza fluid in interiorul tecii si apar umflaturi subcutanate. Munca repetitiva cu incheietura mainii indoita este un factor major de risc in acest caz.

Sindromul de tunel carpian

Nevrita medie, cunoscuta si sub numele de sindrom al tunelului carpian, este o afectiune dureroasa a mainilor si incheieturilor, provocata de presiunea suportata de nervul median (ce porneste de la nivelul umarului si strabate bratul, pana la palma). In afara de durere, simptomele sindromului de tunel carpian includ senzatia de amortire si furnicaturile, resimtite de regula la nivelul primelor 3 degete ale mainii si la baza degetului mare.

Utilizarea computerului intr-un interval de timp prelungit, in fiecare zi, poate conduce la instalarea sindromului de tunel carpian. Factorii de risc pentru nevrita medie evidentiaza aceasta asociere

- lucrul cu incheieturile mainii indoite;
- o rata ridicata de miscari repetitive ale mainii;
- miscari fortate ale mainii;
- lipsa de odihna a mainilor si incheieturilor;

Sindromul de tunel carpian mai poate fi favorizat si de postura necorespunzatoare a corpului, tastat intensiv si lipsa perioadelor de pauza pentru destindere.

Probleme ale spatelui, gatului si umerilor

Persoanele care lucreaza la computer ore in sir acuza deseori dureri de spate, in special lombare, fie din pricina sederii pe un scaun care nu ofera sprijin suficient spatelui, fie din cauza pozitiei incorecte la birou, care suprasolicita musculatura si exercita o presiune sporita asupra coloanei verterbrale.

Inclinarea capului poate provoca dureri de umeri si de gat, acest lucru petrecandu-se atunci cand monitorul este prea sus (capatul superior al ecranului trebuie sa se afle sub nivelul ochilor). Problemele de tensiune musculara pot sa apara si cand operatorul trebuie sa isi intinda mana prea mult pentru a manevra mouse-ul (acest instrument trebuie sa fie tinut langa tastatura, pe partea dreapta sau stanga).

Bolile cutanate asociate cu utilizarea computerului

In ultimii 10 ani, au fost publicate numeroase lucrari de specialite in care utilizarea cotidiana a computerului a fost asociata cu declansarea unor boli cutanate, dupa ce anumiti pacienti ai cabinetelor de dermatologie au acuzat reactii alergice fata de calculator. Specialistii cred ca ar putea fi vorba despre dermatita de contact survenita pe fond alergic sau iritant.

In studiile efectuate in acest sens s-au descoperit cateva cazuri specifice de pacienti care au dezvoltat boli cutanate din pricina utilizarii intensive a computerului

- dermatita veziculara instalata la nivelul mainii dominante, in regiunile palmei unde a existat contact direct cu mouse-ul, mouse pad-ul etc.;

- dermatita de contact pe fond alergic, ca reactie la expunerea la ftalatii (agenti plastifianti) din componentele PC sau la rezorcina de monobenzoat, un agent de absorbtie a ultravioletelor folosit in confectionarea materialelor plastice;

- dermatita de contact pe fond iritant, din pricina frictiunii continue si a transpiratiei palmelor in utilizarea mouse-ului.

- placi hipercheratozice asimptomatice la baza palmei mainii dominante (in cazul unor persoane care au utilizat computerul de peste 10 ani, cel putin 6 ore in fiecare zi);

- pete eritematoase cu telangiectazie in interiorul palmelor, la baza, pe fondul sprijinului in fata pe maini in incercarea de eliberare a tensiunii resimtite in zona spatelui;

- dermatita asemanatoare acneei rozacee sesizabila prin eritem, edem si papule, simptome insotite de mancarimi, durere si senzatii de usturime; cauza poate fi expunerea prelungita la razele UV emanate de ecranul computerului.


Citeste si despre:

Bolile renale cronice Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Explorarea diagnostica in bolile inimii Boli renale ereditare Screeningul ca parte din preventia bolilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Metode de transmitere a bolilor Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Tulburarile vocii - Foniartria – bolile care afecteaza corzile vocale Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Top 6 probleme de sanatate la barbati