Poti manca de pe jos in siguranta! Regula celor 5 secunde functioneaza

Actualizat: 14 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Regula celor 5 secunde functioneaza, sustin microbiologii englezi de la Universitatea Aston, care au testat mai multe alimente si timpul in care acestea se contamineaza cu bacterii dupa ce cad pe jos.

Potrivit expertilor britanici, alimentele cazute pe jos se pot consuma in siguranta daca sunt ridicate in maximum 5 secunde de la sol, ceea ce inseamna ca timpul este un factor esential in transferul bacteriilor de pe podea pe alimente.

In ceea ce priveste tipurile de sol sau de podea, specialistii au constatat ca podelele carpetate sunt cele mai inofensive, intrucat permit transferul a cat mai putine bacterii pe alimentele care cad pe ele.

Cat despre alimente, se pare ca painea prajita simpla, fara unt sau dulceata, prezinta cel mai mic risc de contaminare, indiferent de tipul de podea pe care cade. Insa si alimentele umede, pastel, dulciurile etc., pot fi consumate in siguranta daca sunt consumate in mai putin de 5 secunde de cand au cazut pe jos, potrivit concluziilor trase de cercetatori in urma unui experiment.


Citeste si despre:

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Contraceptive orale: mod de administrare si efecte secundare Efectele secundare ale chimioterapiei 5 reguli de baza in fitness Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa Efectele secundare ale pilulei contraceptive Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Transfuziile sanguine: reguli, limite, complicatii si alternative Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram?