Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut autoritatilor de sanatate publica sa anunte, pana miercuri, numarul retetelor compensate prescrise in perioada 15 - 20 iulie si pe cel al retetelor eliberate de farmacii in intervalele 1 - 14 si 15 - 22 iulie.
"Vrem sa vedem, astfel, daca exista intr-adevar probleme cu implementarea noii liste de medicamente compensate si gratuite. Vom compara numarul medicamentelor prescrise cu cel al medicamentelor eliberate", a explicat Nicolaescu.
De asemenea, ministrul a cerut autoritatilor de sanatate publica sa verifice pana, pe 24 iulie, in toate farmaciile si la distribuitorii de medicamente, stocurile de medicamente din programele nationale de sanatate. Verificarile urmeaza sa fie facute in colaborare cu casele judetene de asigurari de sanatate.
Nicolaescu i-a avertizat pe managerii spitalelor ca vor fi demisi in cazul in care vor mai exista pacienti trimisi acasa deoarece nu exista medicamente. "Daca mai aud despre un pacient care e trimis acasa sa-si aduca medicamente, astept demisiile dumneavoastra (ale managerilor - n.r.), iar daca nu, va vom demite noi", a spus ministrul.
Potrivit medicilor si farmacistilor, Ministerul Sanatatii s-a grabit sa lanseze noua lista a medicamentelor compensate inainte ca softul aferent sa fie functional si, implicit, utilizabil in toate farmaciile, motiv pentru care bolnavii nu isi pot procura medicamentele compensate sau gratuite.
Noua lista a medicamentelor compensate sau gratuite a intrat in vigoare pe 15 iulie, adica inainte de implementarea softului ce contine noua lista a acestor medicamente.
„Aceasta lista nu a facut decat sa creeze o mare harabura, mai ales in asistenta primara, deaorece medicii de familie nu pot accesa, deocamdata, aceasta lista decat pe site-ul Ministerului Sanatatii. De cele mai multe ori, din cauza abundentei de accesari, site-ul se blocheaza si am primit numeroase plangeri de la medici ca nu pot elibera medicamentele la timp, neavand posibilitatea de a consulta lista”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae.
Pe de alta parte, mai multe farmacii din tara nu au primit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) softul cu lista de medicamente compensate si nu pot elibera aceste medicamete, chiar daca pacientul vine cu o reteta prescrisa de medic.
„Sunt peste 4.500 de farmacii in Romania care se afla in relatie contractuala cu CNAS si nu toate au primit softul necesar. Cele care nu au acest soft se afla in imposibilitatea de a elibera medicamentele compensate si gratuite”, a declarat Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmacistilor din Romania.