Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este o punte dentara?

O punte dentara este un dinte fals, cunoscut si ca un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa.

Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa.

Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara. Puntile dentare pot reduce riscul de imbolnavire a gingiei, corecteaza problemele legate de muscare si chiar imbunatatesc vorbirea. Puntile dentare implica o igiena orala foarte riguroasa si pot dura in jur de 7 ani sau mai mult.

Este posibil sa ai punti dentare de portelan fixate de dinti fara ajutorul clemelor sau material metalic?

Da. Daca sunteti un candidat potrivit, o punte dentara de portelan poate sa arate la fel de natural ca si dintii dumneavoastra (in unele cazuri chiar mai bine), in privinta culorii, a formei, a proportiei si alinierea dintilor. Toate reconstructiile care folosesc punte dentara de portelan sunt ceea ce alegem sa fie, doar daca nu exista un motiv care constrange. Revenim prin a spune ca daca sunt amplasati corect, sunt la fel de rezistenti sau chiar mai rezistenti decat dintii naturali. Infatisarea poate fi identica cu a unui dinte natural permitand luminii sa treaca prin el (ne referim la transparenta).

Care este candidatul potrivit pentru o punte dentara?

Daca aveti unul sau mai multi dinti lipsa si aveti o igiena orala buna ar trebui sa discutati cu stomatologul dumneavoastra aceste proceduri. Daca spatiile sunt lasate libere pot face ca dintii care il inconjoara sa isi modifice pozitia. In plus spatiul dintre dintii lipsa pot face ca ceilalti dinti si gingia sa ajunga mult mai sensibili la aparitia cariei dentare si bolilor gingivale.

Cum se pune o punte dentara?

Va pregatim dintii pentru a crea spatiul necesar pentru dintele de portelan. Va vom administra un anestezic usor pentru a amorti zona si apoi se indeparteaza o parte din fiecare suport (dintii care sustin lucrarea) pentru a se compensa cu grosimea coroanei. Atunci cand acesti dinti sunt deja slefuiti, folosesc ca suport pentru coroane. In laboratorul nostru dentar vi se va executa o punte dentara temporara pe care sa o purtati pana cand puntea dentara va fi executata, adica pana la urmatoarea sedinta. Aceasta punte dentara temporara va avea rolul de a proteja dintii si gingiile dumneavoastra. La a doua sedinta vi se va inlatura puntea dentara temporara. Noua punte dentara permanenta va fi introdusa, verificata si adaptata pentru a inlatura discrepantele la muscare. Noua punte dentara va fi apoi cimentata pe dintii dumneavoastra.

Exista diferite tipuri de punti dentare?

Da. Exista mai multe tipuri de punti dentare din care cele mai uzitate sunt:
- Puntea dentara fixa traditionala – O punte dentara este un dinte fals, cunoscut ca si un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa. Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara.
- Punti dentare cu extensie — In zonele cavitatii bucale care sunt supuse unei intensitati mai mici, cum ar dintii frontali se poate folosi punte dentara cu extensie. Puntile dentare cu extensie sunt folosite cand exista dinti doar pe o parte a spatiului deschis. Aceasta procedura implica ancorarea dintelui fals pe o parte a unuia sau a mai multor dinti naturali sau adiacenti.

Care sunt parerile pro si contra in legatura cu puntea dentara?

Printre avantaje se numara faptul ca puntile dentare au un aspect natural si de obicei sunt necesare doua sedinte. Daca mentineti o igiena orala corespunzatoare, puntile dentare fixe ar trebui sa dureze aproximativ 7-10 ani sau mai mult. Unele dintre dezavantajele de a avea o punte dentara este ca timp de cateva saptamani dupa tratament dintii dumneavoastra vor fi sensibili la diferente de temperatura. Bacteriile formate de la acizii din alimente pe dinti si pe gingii pot determina infectii daca nu este respectata oigiena orala potrivita.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTETICO
Tel: 0721904777
Brasov, Bd.Griviței, Nr.70, Bloc 6, Parter

Medici

medic stomatolog coordonator Chiriacescu Cristina
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist Balint Andreea
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist chirurgie dento-alveolara Tatomir Alexandru
Chirurgie dento-alveolara - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic stomatolog Podoreanu Georgiana
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777

Citeste si despre:

Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre coroanele din portelan Fatete de portelan Coroanele de portelan Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Coroanele si puntile dentare - avantaje si dezavantaje Canalul Radicular - Intrebari frecvente referitoare la tratamentul canalului radicular Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri Tu esti atent la retractiile gingivale? Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara Plombe dentare Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala) Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Avantajele si dezavantajele fatetelor dentare Fatetele de portelan – O solutie pentru un zambet frumos!