Socul hipertermic - insolatia

Actualizat: 22 August 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiInsolatia este cauzata de expunerea prelungita la temperaturi ridicate sau de activitatea fizica ce a fost desfasurata pe vreme calda. Se considera ca o persoana sufera de insolatie atunci cand temperatura corpului atinge 40 grade Celsius sau chiar mai mult. Umiditatea ridicata, anumite probleme de sanatate si utilizarea unor medicamente cresc riscul aparitiei insolatiei. Aceasta poate afecta atat adultii, cat si copiii.

Insolatia este consecinta agravarii manifestarilor caldurii. Cand corpul se supraincalzeste, intr-o prima etapa se dezvolta crampele de caldura. In cazul in care corpul nu este racit, progresia simptomelor va continua cu transpiratia abundenta, greata, ameteli si senzatie de lesin.

Manifestarile insolatiei sau socului hipertermic


Simptomul distinctiv al insolatiei este temperatura corpului mai mare de 40 de grade. Lesinul ar putea fi primul semn.

Alte manifestari includ:

Cand ar putea sa apara insolatia?


Insolatia apare atunci cand organismul nu poate sa se raceasca pentru a scadea temperatura excesiva. Insolatia poate fi caracterizata de:

Primul ajutor in caz de insolatie


Daca banuiti ca cineva ar putea avea insolatie, contactati imediat serviciul medical de urgenta sau transportati persoana la spital. Orice intarziere in solicitarea ajutorului poate fi fatala.

Pana la venirea cadrelor medicale puteti acorda primul ajutor astfel:

Puteti incerca oricare dintre urmatoarele strategii de racire a corpului:

Daca asistenta medicala de urgenta intarzie, sunati la camera de urgenta a unui spital si urmati intocmai instructiunile suplimentare. Dupa ce o persoana s-a recuperat in urma insolatiei, probabil va fi mult mai sensibila la temperaturi inalte pe parcursul saptamanilor urmatoare. Ca atare, este chiar recomandat sa evite vremea calda si exercitiile intense in aer liber, pana cand medicul ii va acorda permisiunea sa-si reia activitatile normale.


Citeste si despre:

Bolile cardiovasculare si canicula Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Solutii naturale pentru hipotiroidism Cum sa facem fata caniculei? Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice