Medicii de familie vor avea, in primul trimestru din 2009, acelasi buget ca anul trecut

Publicat: 18 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Veniturile medicilor de familie in primul trimestru din 2009 vor fi de 306 milioane de lei, la fel ca anul trecut, urmand ca apoi bugetul alocat medicinei primare sa fie de peste 256 milioane de lei, trimestrial, a anuntat luni, conducerea Ministerului Sanatatii.

In plus, medicii de familie vor primi si sume suplimentare provenite din cele doua programe de preventie ale Ministerului Sanatatii, cel de screening de cancer de col uterin si cel al bolilor vasculare, care insumeaza 180 milioane de lei pe anul 2009.

Astfel, in 2009, un medic de familie care are inscrisi 1.500 pacienti pe lista ar putea realiza venituri de aproximativ 13.000 de lei pe luna.

Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, nemultumirile medicilor de familie privind bugetul alocat in anul 2009 pentru medicina primara sunt nejustificate, avand in vedere faptul ca anul trecut, veniturile cabinetelor de Medicina de familie au crescut cu 99%, fata de 2007, generand un deficit de 1 miliard de lei bugetului CNAS.

De asemenea, Ion Bazac sustine ca formele de protest ale medicilor de familie, care vor consta in doua zile de concediu de odihna fara inlocuitor sunt ilegale, medicii fiind obligati sa asigure asistenta medicala primara printr-un inlocuitor, in perioada concediului.

Reprezentantii medicinei primare au anuntat, vineri, ca mai mult de jumatate dintre cabinetele de medicina de familie ar falimenta, pana in aprilie, in conditiile scaderii bugetului cu 40%, in 2009, si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro.

Medicii de familie au hotarat sa traga primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea desfiintarii cabinetelor medicale.


Citeste si despre:

EMC - medici de familie in Programul de diabet Expunerea medicala in radiologia pediatrica Educatia medicala continua Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Erorile, greselile medicale Ciclul vietii de familie Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 8 factori pe care medicii ii iau in considerare atunci cand va recomanda un antidepresiv Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii? Testele genetice intra in practica medicala Cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant Ghid medical de abandonare a fumatului Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania