Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii?

Actualizat: 29 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Analize/investigatii pe care trebuie sa le faci frecvent


Unii oameni sunt destul de constienti in ceea ce priveste necesitatea unor controale regulate la medic. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu sunt prompte in ceea ce priveste acest lucru sau chiar amana intalnirea cu medicul pana la o imbolnavire grava. De asemenea, exista unele cazuri in care vizitele medicale sunt solicitate prea frecvent, deoarece exista o teama crescuta de imbolnaviri. 

Populatia generala trebuie sa constientizeze faptul ca mersul la medic nu trebuie realizat doar atunci cand simptomele sunt prea severe sau cand reteta trebuie schimbata. Astfel, se indica controale medicale de rutina, deoarece in cadrul acestora se pot detecta diferite afectiuni ale sanatatii sau se pot realiza actiuni de prevenire.

Vizite la medic recomandate

1. Vizita la medicul de familie

Medicul de familie este, in general, primul cadru medical la care se apeleaza in cazul unor probleme de sanatate. Acesta poate evalua situatia in mod corespunzator si poate oferi tratament adecvat sau poate indruma pacientii catre un medic specialist. In mod normal, vizita la medicul de familie trebuie realizata o data sau de doua ori pe an. Totusi, exista situatii in care aceasta perioada poate fi scurtata, spre exemplu atunci cand exista boli grave sau o predispozitie genetica spre acestea. 

Persoanele tinere, fara risc si cu o stare generala buna nu necesita controale foarte dese si un regim strict de verificare. Totusi, persoanele ce au depasit 40 de ani ar trebui sa efectueze vizite medicale mai frecvent, de preferat anual, incluzand masurarea greutatii, a nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale. In plus, vizita la medicul de familie se recomanda a fi facuta in fiecare an pentru a discuta despre vaccinarea antigripala.

Aceasta este extrem de importanta si joaca un rol esential in protectia organismului. Totusi, nu toate persoanele pot beneficia de aceasta vaccinare, astfel incat discutia cu medicul de familie poate lamuri acest subiect.

2. Vizita la ginecolog

Femeile trebuie sa viziteze cel putin o data pe an un medic de obstetrica-ginecologie. Astfel, prin controale regulate de acest tip se pot detecta diferite boli cu transmitere sexuala sau se pot realiza examene de screening pentru cancer. In plus, medicul poate realiza si o examinare pelvina pentru a cauta diferite anomalii si pentru a verifica orice situatii care au legatura cu sanatatea sexuala si reproductiva a unei femei. 

Chiar daca se recomanda consultul medicului ginecolog la o perioada de un an, trebuie stiut ca exista si exceptii. Acestea includ persoanele ce resimt durere pelvina periodica, durere in timpul actului sexual, secretii vaginale anormale, probleme menstruale sau diferite alte tulburari in aceasta sfera. De asemenea, persoanele insarcinate vor avea un regim special de vizita la medic, tocmai pentru a se observa evolutia sarcinii.

3. Vizita la dermatolog

In ceea ce priveste sanatatea pielii, trebuie stiut ca nu exista reguli stricte cu privire la frecventa exacta cu care trebuie sa se realizeze vizitele la medic. Cu toate acestea, controalele la medicul dermatolog trebuie realizate cel putin o data pe an sau ori de cate ori este necesar. 

Controalele regulate la dermatolog sunt importante mai ales din punct de vedere oncologic, deoarece cancerul de piele este foarte frecvent. Cu cat boala neoplazica este detectata mai rapid, cu atat prognosticul de viitor al pacientului este mai bun. Este important de retinut ca factorii de risc pentru cancerul de piele sunt reprezentati de pielea, parul si ochii deschisi la culoare, existenta unui numar mare de alunite pe piele, un istoric familial de cancer de piele, dar si un istoric personal ce implica expunerea prelungita la soare. O regula de care persoanele cu acesti factori de risc ar trebui sa tina cont consta in verificarea regulata la dermatolog.

4. Vizita la oftalmolog

Specialistii le recomanda tuturor adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani si care nu sunt expusi riscurilor pentru probleme oculare sa realizeze examinari cel putin o data la 2 ani.

Dupa varsta de 65 de ani, frecventa consulturilor oftalmologice ar trebui sa creasca la o verificare pe an. Examenele realizate de medicul oftalmolog implica proceduri de evaluare a vederii, dar si a sanatatii oculare. Astfel, se observa inclusiv starea nervilor optici si a retinelor. In plus, medicul poate solicita informatii cu privire la anumiti factori de risc, precum asocierea diabetului, a hipertensiunii arteriale sau a unui istoric familial de boli oculare. In cazul existentei acestor factori de risc, medicii pot solicita controale oftalmologice la un an sau chiar mai frecvent.

5. Vizita la stomatolog

Conform specialistilor, vizita la medicul stomatolog trebuie realizata cel putin o data pe an. Pentru majoritatea oamenilor, vizita la dentist are loc doar atunci cand intervine durerea sau starea sanatatii dentare este foarte precara. Acest lucru este gresit, iar controalele regulate sunt necesare pentru a avea dinti si gingii sanatoase. 

Intretinerea dintilor difera de la persoana la persoana, astfel incat medicul stomatolog poate recomanda vizite mai frecvente sau mai rare. De exemplu, specialistii au observat faptul ca persoanele fumatoare sau diabetice ar trebui sa beneficieze de interventii stomatologice in mod mai frecvent.

Examinari ce trebuie realizate in mod regulat

Anumite examinari trebuie realizate in mod regulat pentru a observa starea de sanatate a unei persoane. Prin realizarea unor anumite analize si investigatii se pot detecta boli ce abia debuteaza, astfel incat se pot primi tratamente adecvate. De asemenea, cu cat afectiunile de sanatate sunt depistate mai rapid, cu atat prognosticul va fi mai bun. In urma consultului medical, specialistii din domeniul sanatatii pot recomanda anumite examene de screening. De exemplu, se pot realiza examene de screening pentru diferite tipuri de cancer, precum cel de san sau de col uterin.

Examenele de screening se indica tuturor persoanelor, dar sunt mult mai recomandate persoanelor ce au asociati anumiti factori de risc, precum diabetul, fumatul, IMC-ul crescut sau un istoric medical familial nefavorabil. 

Exista si anumite analize de sange ce se recomanda a fi facute anual. De obicei, acestea sunt recomandate in urma vizitei medicale si pot include examene biochimice si examene hematologice, dar nu numai. Prin acestea se pot observa valorile unor anumite elemente importante, precum glicemia, fibrinogenul, ureea, transaminazele, bilirubina, colesterolul, dar si valorile numerice ale hematiilor, leucocitelor, trombocitelor etc. 

Unele persoane pot intarzia vizita la medic si realizarea analizelor medicale din diferite motive, precum cele ce tin de asigurarea medicala, mijloacele financiare si transportul pana la cabinet. Totusi, se indica realizarea unui minim de efort pentru a realiza controale regulate, deoarece acestea pot ajuta la mentinerea unei stari de sanatate optime.


Citeste si despre:

Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala? Psoriazisul, o afectiune pe care o ai toata viata. Iata de ce trebuie sa mergi la dermatolog! Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont? Antibioticul - cat de des este indicat sa fie administrat/efecte adverse Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce apar frisoanele si cand e necesar sa mergem la medic? Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau Ce trebuie sa stiti despre suplimentele pentru fertilitate? Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale