Majoritatea oamenilor stiu ca riscul de imbolnavire poate fi redus daca se adopta o dieta sanatoasa, daca persoana face exercitii fizice si daca nu fumeaza. Dar istoricul familial poate avea una dintre cele mai mari influente asupra dezvoltarii riscului pentru afectiunile cardiace, accident vascular cerebral, diabet sau cancer.
Chiar daca nu putem schimba zestrea genetica, cunoasterea istoricului familial poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor probleme de sanatate.
- afectiunile care apar la o varsta mai tanara decat de obicei (10 sau 20 de ani mai devreme decat apar la alte persoane);
- aceeasi afectiune la mai mult de un membru al familiei;
- bolile care nu afecteaza de obicei un anume gen (spre exemplu, cancerul mamar la barbat);
- anumite combinatii ale unor boli prezente in familie (spre exemplu, cancerul mamar si ovarian sau afectiunile cardiace si diabetul).
Membrii aceleiasi familii au gene comune, dar si acelasi mediu de viata si obiceiuri. Oricine poate recunoaste trasaturi specifice familiei cum ar fi parul ondulat, pistruii sau abilitatile atletice. Riscul pentru anumite afectiuni cum sunt astmul, diabetul, cancerul sau afectiunile cardiace de asemeni pot fi specifice unor familii.
Daca o familie are una sau mai multe dintre aceste caracteristici, istoricul familial al acesteia are un rol important in definirea factorilor de risc.
Persoanele cu un istoric familial pentru o anumita afectiune pot avea de castigat de pe urma modificarilor stilului de viata si a testelor de rutina pentru depistarea afectiunilor.
Nimeni nu-si poate schimba genele, dar poate modifica comportamentele nesanatoase, cum ar fi fumatul, inactivitatea si dieta dezechilibrata. In multe cazuri, adoptarea unui stil de viata sanatos poate reduce riscul pentru afectiunile cu componenta genetica dovedita.
Testele screening (cum sunt mamografia si colonorectoscopia) pot detecta afectiuni precum cancerul intr-un stadiu precoce, cand pot fi tratate. Testele screening pot detecta de asemeni factori de risc precum nivelul crescut de colesterol sau hipertensiunea arteriala, care pot fi tratate pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolii.
Pentru a invata despre istoricul familial o persoana poate sa:
- puna intrebari celorlalti membrii ai familiei;
- cerceteze certificatele de deces sau fisele medicale ale rudelor, daca este posibil acest lucru.
Obtinerea de informatii despre bunici, parinti, unchi, matusi, nepoti, frati si copii este foarte importanta.
Tipul de informatii obtinute poate include:
- afectiunile medicale majore si cauzele de deces;
- varsta de debut a bolii si varsta decesului;
- fondul etnic al persoanei.
Aceste informatii pot fi notate si comunicate medicului. Medicul va:
- evalua riscul de imbolnavire al persoanei bazandu-se pe istoricul familial si factorii de risc;
- recomanda modificarea stilului de viata pentru a ajuta la prevenirea imbolnavirii;
- recomanda anumite teste screening pentru detectarea precoce a bolii.
Daca medicul observa o anumita repetabilitate a unei boli intr-o familie, acesta poate fi semn ca boala este mostenita si trece din generatie in generatie. Medicul poate trimite pacientul la specialist care poate preciza daca boala respectiva este mostenita in familie.
Testele genetice pot ajuta la determinarea riscului pentru membrii familiei si pentru pacient. Chiar si in cazul formelor mostenite de boala, pot fi facuti anumiti pasi pentru a reduce riscul de imbolnavire.
Chiar si persoanele care nu au un istoric familial incarcat, pot avea risc pentru anumite boli.
Acest lucru apare datorita:
- stilului de viata, istoricului medical personal si prezenta altor factori care pot influenta sansele de a dezvolta anumite afectiuni;
- faptului ca unii membrii ai famileii pot sa nu fie constienti de boala lor;
- pacientul poate avea rude care au murit la o varsta tanara, inainte de a avea sansa de a dezvolta o afectiune cronica cum sunt afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul sau cancerul.
A fi constient de istoricul medical al familei este o parte importanta a planului de sanatate pentru viata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.