Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. Iata ce boli grave poate ascunde

Actualizat: 11 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Ce este balonarea


Balonarea sau meteorismul abdominal este o senzatie pe care pacientul o descrie drept niste gaze intestinale blocate, care poate merge de la un simplu disconfort sau senzatie de presiune pana la durere. Aceasta nu trebuie confundata cu distensia abdominala sau marirea de volum a abdomenului, ce reprezinta o crestere a circumferintei abdomenului si poate fi cauzata atat de balonare insasi, cat si de alte boli subiacente. 

Care sunt cauzele balonarii?

Balonarea poate aparea in urmatoarele conditii digestive:

Simptome care trebuie sa iti dea de gandit, daca insotesc balonarea

Toata lumea a simtit la un moment dat in viata senzatia de balonare, insa in momentul in care aceasta este persistenta sau este insotita de alte simptome ingrijoratoare, este importanta adresarea catre un medic specialist pentru excluderea cauzelor majore sau, din contra, identificarea precoce si tratamentul afectiunilor amentintatoare. Dintre simptomele care ar trebui sa atraga atentia amintim:

Boli non-digestive care pot avea drept simptom balonarea

Cancerul uterin sau ovarian se numara printre afectiunile care au drept simptom balonarea. Un examen pelvian si o ecografie transvaginala reprezinta cel mai bun mod de a diagnostica aceste afectiuni. Ecografia poate face diferenta intre o simpla balonare si lichid de ascita secundar unui cancer. In plus fata de balonare, cancerul uterin poate provoca sangerari vaginale anormale, o secretie vaginala apoasa sau de culoarea sangelui, dureri pelviene, sau dureri in timpul actului sexual sau la urinare.

Infectiile urinare se pot manifesta, de asemenea, printr-un abdomen destins, insa alte simptome insotitoare sunt senzatia de arsura la urinare, urinari dese, durere in partea de jos a abdomenului. Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati.

Diabetul zaharat, hipotiroidismul si bolile neurologice, prin afectarea neuro-hormonala pot perturba tranzitul intestinal cu aparitia constipatiei si secundar a balonarii.

Tulburarile de contractie pelvina, rezultate in urma sedentarismului, obezitatii sau sarcinii pot determina dificultati in evacuarea scaunului, cu aparitia constipatiei si a balonarii. 

Unele medicamente precum opioidele, antiacidele pe baza de calciu si aluminiu, antidepresivele, suplimentele cu fier si unele medicamente neurologice au ca efecte secundare si constipatia, a carei manifestare poate fi balonarea

Concluzie

In concluzie, desi in aparenta balonarea este un simptom cu care se confrunta populatia generala, persistenta acesteia sau aparitia unor simptome insotitoare ar trebui sa ridice un semnal de alarma si sa determine pacientul sa se adreseze unui medic specialist, care sa efectueze investigatii suplimentare pentru decelarea cauzei si elaborarea unui plan de tratament care sa amelioreze disconfortul pacientului. 


Citeste si despre:

Balonarea: cauze, simptome, tratament Balonarea persistenta: cauze si tratament Balonarea si marirea in volum a abdomenului Intoleranta la gluten Ingrijirea pacientilor care au cateter urinar Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena Nu ignora niciodata aceste simptome! Pot ascunde boli grave 5 simptome banale care pot ascunde afectiuni ginecologice grave