Bacteriile imune la antibiotice, cea mai mare amenintare din istoria medicinei

Actualizat: 21 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bacteriile rezistente la antibiotice reprezinta cea mai mare amenintare din istoria medicala, avertizeaza oamenii de stiinta britanici. Aceste superbacterii nu mai raspund la tratamentul cu substante antibiotice, ceea ce inseamna ca, in viitor, orice operatie care se va realiza va fi sortita esecului.

Prescrierea antibioticelor chiar si in situatiile in care nu a fost cazul si luarea antibioticelor dupa ureche sunt doar doua dintre motivele pentru care bacteriile au dezvoltat o rezistenta foarte mare la antibiotice, iar lucurile nu par sa evolueze in directia cea buna, deoarece microbii tind sa devina din ce in ce mai puternici si, in lipsa unor medicamente care sa-i combata, vor crea un haos in sistemul medical.

Ultima clasa de antibiotice a fost descoperita in anul 1987. De atunci, medicii incearca sa trateze si sa previna infectiile bacteriene cu antiobioticele pe care le au la indemana, dar in viitor nu va mai fi posibil, deoarece de la an la an bacteriile devin tot mai rezistente.

Dr Sally Davies, principalul consilier al guvernului britanic in materie de sanatate, compara superbacteriile imune la antibiotice cu un atac terorist.

"Fara antibiotice, de la operatiile minore, pana la transplanturi majore, toate vor deveni imposibile, iar costurile pentru sanatate vor creste foarte mult", a declarat Dr Sally Davies.

In aceste conditii, lumea medicala s-ar intoarce la ceea ce era acum un secol, cand oamenii mureau pe capete din cauza lipsei antibioticelor si a infectiilor bacteriene imposibil de tratat.

Intr-un articol publicat in revista medicala "The Lancet", specialistii britanici trag un semnal de alarma si spun ca autoritatile ar trebui sa implementeze un plan bine pus la punct, prin care companiile farmaceutice sa incerce dezvoltarea unor noi antibiotice, mai puternice si capabile sa ucida bacteriile rezistente.


Citeste si despre:

Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru medicina Nu trata gripa sezoniera cu antibiotice! Beneficiile si riscurile antibioticelor Efectele consumului exagerat de antibiotice Imunitatea organismului la inceputul primaverii Importanta administrarii probioticelor in perioada tratamentului cu antibiotic Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Imunitatea pasiva Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Depresia Informatii esentiale despre transplantul de organe 6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor Alimentele pe care expertii NU le-ar manca niciodata Importanta administrarii probioticelor in timpul tratamentului cu antibiotice