25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru medicina

Actualizat: 13 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dupa o lunga perioada in care descoperirea de antibiotice potente a stagnat, iar fenomenul cresterii rezistentei la bacterii a luat amploare, cercetatorii americani au reusit sa descopere 25 de antibiotice noi printr-o metoda care se anunta a fi extrem de promitatoare pentru medicina moderna.

Ultima clasa noua de antibiotice aprobata pentru uz clinic a fost descoperita in urma cu aproape trei decenii.

Oamenii de stiinta din SUA au testat o metoda revolutionara de concepere a unor noi antibiotice, care ar putea in sfarsit sa deschida noi drumuri in tratarea bolilor cauzate de bacterii.

Cea mai noua descoperire in conceperea de antibiotice

Studiul publicat de cercetatorii Universitatii din Boston, Massachusetts in revista Nature descrie descoperirea noilor antibiotice drept varful aisbergului in aria dezvoltarii de tratamente eficiente in distrugerea bacteriilor cauzatoare de infectii periculoase.

Perioada cea mai prolifica in dezvoltarea de antibiotice potente s-a inregistrat intre anii 1950 si 1960. Din anul 1987, nu s-a mai descoperit nicio formula eficace demna de uzul clinic pana in acest moment. Intre timp, medicii au devenit ingrijorati de extinderea fenomenului de rezistenta la antibiotice a bacteriilor, ce poate sa conduca in final la disparitia variantelor de tratament cu sanse de reusita.

Profesorii americani care au participat la studiul de succes au renuntat la testarea culturilor de bacterii crescute in laborator si s-au intors catre sursa principala a acestor agenti patogeni periculosi - solul, plin de miliarde de microbi, dintre care doar 1% pot fi inmultiti pe cale artificiala.

Astfel, echipa de cercetatori a creat un hotel subteran pentru bacterii, care sa creeze conditiile necesare de studiere a evolutiei lor. Substantele chimice produse de aceste microorganisme au fost apoi testate pentru depistarea de proprietati antimicrobiene.

Aceasta metode revolutionara a permis conceperea a 25 de antibiotice noi, dintre care teixobactinul este cel mai promitator. Acest antibiotic s-a dovedit a fi capabil de distrugerea a unui numar impresionant de infectii, de la cele produse de stafilococul auriu, pana la tuberculoza.

Substanta este atat de puternica, incat specialistii se asteapta ca aceasta sa distruga inclusv bacteriile care, in timp, au dezvoltat rezistenta la tratamentul cu antibiotice. De altfel, aceasta era si una dintre cele mai mari temeri ale medicilor, prognoza indicand ca rezistenta bacteriilor urmeaza sa se accentueze in urmatorii 20 de ani. In testele de laborator cu teixobactin nu s-au constatat efecte secundare, iar oamenii de stiinta spera ca medicamentul sa poata fi pus in vanzare in cativa ani.

Insa pana si teixobactinul are limitele sale, asumate de oamenii de stiinta. Inca nu a fost testat pe subiecti umani si are efect doar asupra bacteriilor gram pozitive (stafilocul auriu, Helicobacter pylori - H. pylori, Mycobacterium tuberculosis etc.). Noul antibiotic nu poate sa penetreze stratul superior de protectie al bacteriilor gram negative, asa cum este E. coli.

Aceste demersuri reusite ale cercetatorilor aduc o raza de lumina in universul intunecat al prognozelor sumbre asupra rezistentei bacteriilor la tratament. Odata ce acesti agenti patogeni devin imuni la antibiotice, numeroase infectii pot deveni imposibil de tratat, iar interventiile chirurgicale, chimioterapia si transplantul de organe isi vor pierde intru totul sansele de reusita.

Rolul antibioticelor in lumea medicala

Antibioticele sunt cea mai importanta arma in lupta cu bacteriile cauzatoare de infectii periculoase, de la cele de urechi si piele, pana la cele ale sangelui. Numeroase boli care reduceau drastic populatia Pamantului in urma cu jumatate de secol au fost eradicate cu ajutorul antibioticelor.

In spatele rolului lor incontestabil in medicina, se ascund insa si pericole importante. Aceste medicamente, administrate intamplator si fara avizul medicului, predispun aparitiei efectelor secundare. Mai mult decat atat, abuzul de antibiotice a condus, de-a lungul timpului, la aparitia unor microorganisme care au capatat rezistenta la numeroase antibiotice. Printre acestea se numara

- Enterococcus (rezistent la vancomicina);
- MRSA (o varietate recenta de bacterie de stafilocoul auriu);
- E. coli si Enterobacter spp. (rezistente la carbapenem);
- K. pneumonia (rezistenta la cefalosporine);
- P. aeruginosa (rezistenta la carbapenem);

Pentru a preveni acest fenomen periculos, specialistii recomanda cateva masuri de care toti pacientii este bine sa tina cont

- Consultarea medicului pentru stabilirea naturii exacte a infectiei (virale sau bacteriene); infectiile provocate de virusuri nu se pot trata cu antibiotice.
- Urmarea corecta a tratamentului, conform cu recomandarile exacte ale medicului curant.
- Analizarea cu atentie a antibiogramei, astfel incat sa va asigurati ca medicul v-a recomandat antibioticul corect in eliminarea bacteriei sau bacteriilor contactate;
- Respectarea perioadei de administrare recomandata de medicul specialist (nu sariti peste doze, chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva zile de tratament).
- Evitarea tratamentelor cu antibiotice luate dupa ureche si a celor cu medicamente ramase din tratamente trecute (diversele tipuri de antibiotice trateaza tipuri specifice de infectii - administrarea substantei gresite va amana vindecarea si va stimula inmultirea bacteriilor).
- Respectarea deciziei medicului, atunci cand nu considera necesara prescrierea unei retete cu antibiotic.

Cadrele medicale trebuie sa ia si ele masuri in limitarea fenomenului de crestere a rezistentei la bacterii, prin

- Prescrierea antibioticelor in mod corect (efectuarea antibiogramei, stabilirea dozei necesare si a perioadei de administrare si eliberarea retetei dupa ce pacientul a fost testat corespunzator).
- Preocuparea permanenta de gradul de pericol ridicat de raspandirea bacteriilor rezistente la antibiotice din unitatea medicala in care isi desfasoara activitatea.
- Sustinerea tuturor practicilor si masurilor luate de spital si autoritati, pentru descurajarea prescrierilor incorecte de antibiotice pentru pacienti.
- Respectarea tuturor normelor de igiena si celelalte masuri de control al infectiilor cu fiecare pacient tratat.


Citeste si despre:

Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Fibroza chistica sau mucoviscidoza Abcesul periamigdalian Cum functioneaza apendicele? Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Motive pentru o viata activa Deosebirile dintre medicina clasica si homeopatie