Afla totul despre cum moare un om!

Actualizat: 08 Iunie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iti ingheata inima numai cand auzi cuvantul „moarte”. Si totusi, nu te poti abtine cand e vorba sa citesti despre ea. Nici eu. Asa ca am vrut sa aflu care e cea mai rea moarte si de ce ne temem de sfarsit.


Secretul vietii vesnice nu s-a descoperit inca asa ca deocamdata; „toti suntem datori cu o moarte”, dupa cum spune o zicala inteleapta. E si normal sa ne intrebam cum e sa mori.

Desigur, asta vom vedea fiecare din noi la momentul potrivit – sau nepotrivit! – dar pana atunci putem sa aflam cate ceva din experientele celor care au fost salvati in ultimul moment. Desigur, ei nu pot spune cum e sa treci dincolo, dar stiu care sunt senzatiile premergatoare mortii in functie de imprejurari.

Ce simti cand mori?

Conform publicatiei New Scientist, cauza mortii e cam aceeasi la toata lumea: se opreste circulatia sangelui catre creier, care astfel nu mai este oxigenat. In aproximativ 10 secunde iti pierzi cunostinta, dar mai dureaza cateva minute pana la moarte, iar experienta in sine depinde de imprejurari.

De exemplu, cei care se ineaca au cateva secunde in care incearca sa se mentina la suprafata apei si sa respire. Dupa ce se scufunda cu totul incearca sa-si tina respiratia, dar asta nu poate dura decat cel mult 90 de secunde. Daca ajutorul nu vine, victima inhaleaza apa, incearca sa scuipe, tuseste si iar inhaleaza apa. Simte o arsura in piept, apoi urmeaza o senzatie de liniste si calm, primul semn ca urmeaza sa-si piarda cunostinta.

Cu dureri in piept incepe si infarctul insotit de respiratie greoaie si alte simptome uneori foarte vagi. Daca victima nu ajunge la spital, inima se opreste de tot si in maxim 10 secunde isi pierde cunostinta, iar in cateva minute este moarta.

In cazul unei hemoragii puternice poti sa mori in cateva secunde daca sangerarea vine din artera aorta sau in cateva ore daca sangele curge dintr-un vas mai mic. La inceput victima se simte slabita, respira rapid si are o stare de anxietate insotita de sete puternica. Cand a pierdut doi litri de sange din cei cinci, incepe ameteala, starea de confuzie, apoi isi pierde cunostinta. Daca doare sau nu depinde de ce anume a provocat sangerarea.

In cazul unui incendiu, victimele mor in special din cauza fumului inhalat care contine monoxid de carbon. Se simt ametite, au dureri de cap, apoi isi pierd cunostinta. Moartea prin arsuri este mult mai dureroasa. Arsurile stimuleaza nervii de la nivelul pielii si provoaca inflamatii care maresc si mai tare sensibilitatea la durere.

In schimb, decapitarea, oricat de urat ar suna, produce o moarte rapida si fara dureri, atata timp cat lama respectiva e ascutita. Mai inspaimantator e faptul ca, potrivit experimentelor pe animale, victima isi pastreaza starea de constienta timp de cateva minute dupa ce capul s-a despartit de trunchi.

Cand cazi de la inaltime, instinctul te indeamna sa faci efortul de a ateriza in picioare. Este si cea mai sigura aterizare, chiar daca poate duce la fracturi ale coloanei si pelvisului. O caderea in cap inseamna moarte aproape instantanee, dar tot asta se intampla si cand cazi culcat. Cei care au supravietuit unei caderi de la inaltime spun ca timpul parca s-a oprit in loc si s-au simtit concentrati la maxim, foarte atenti sa cada in picioare.

Care e cel mai rau mod de a muri?

Desi s-au facut topuri, sondaje si s-a discutat cu specialisti, nimeni nu poate spune care e cel mai rau sau mai dureros mod de a muri. Este o chestiune subiectiva. Daca ti-e frica de inaltime, atunci caderea de pe un bloc va fi cel mai rau mod de a muri, dar daca ai o fobie fata de apa, inecul va fi mai rau.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre alergia la penicilina Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Hepatita B - Sa cunoastem realitatea! Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Ingrijirea pacientilor muribunzi Zece pasi pentru a scapa de fumat Cancerul de colon si fumatul Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Magnetii de frigider, pericol de moarte pentru cardiaci. Ce descoperire importanta au facut cercetatorii! Pregateste-te de toamna! Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii Bolile determinate de mediu Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro