Ai suferit un infarct miocardic acut? Ce schimbari trebuie sa faci in stilul tau de viata

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Infarctul miocardic acut apare din cauza inchiderii acute a unei artere care alimenteaza muschiul inimii (artera coronara).

Principala lui cauza este ateroscleroza – boala caracterizata de depunerea unor placi de aterom (de obicei, acumulari de colesterol, calciu si produsi sanguini) pe peretii vaselor de sange. in timp, aceste depuneri provoaca ingustarea arterei sau chiar blocarea ei.

Cand se intampla acest lucru, o anumita cantitate din muschi sufera un proces de necroza (moarte celulara).

Cu cat mai lunga este durata de timp in care artera este inchisa, cu atat mai extinsa va fi zona de necroza miocardica si sechelele infarctului.

Infarctul miocardic acut se trateaza prin cardiologie interventionala

Din fericire, cardiologia este una dintre ramurile medicinei care a beneficiat foarte mult de progresele tehnologiei, astfel ca in momentul actual, principala solutie terapeutica in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut este o metoda interventionala: angioplastia coronariana cu stent.

Angioplastia coronariana este cea mai eficienta si rapida metoda de restabilire a fluxului de sange la nivelul arterei ocluzionate. Prin artera femurala se introduce un cateter care este inaintat pana la nivelul arterelor coronare, acolo unde acestea sunt blocate.

Pe cateter este introdus un stent - un dispozitiv asemanator unui arc de pix, de dimensiunea unui vas de sange (aproximativ 3-4 mm) - care se monteaza in locul unde artera este ingustata, restabilind circulatia sangelui.

Procedura este nedureroasa si permite o recuperare extrem de rapida a pacientului. in unele cazuri, acesta poate fi externat si la 48 de ore dupa interventie, daca infarctul miocardic acut a fost diagnosticat si tratat in primele ore de la debut.

Sfaturi pentru pacientul cu infarct care a trecut printr-o procedura interventionala

Dr. Alexandra Postu, medic specialist cardiolog la Centrele de Excelenta ARES recomanda schimbarea stilului de viata si respectarea catorva indicatii:

• timp de cel putin un an se va lua un tratament cu medicamente anticoagulante. Este important ca tratamentul sa fie respectat, pentru ca intreruperea lui fara avizul medicului poate duce la trombozarea stentului (formarea unui cheag de sange in interiorul acestuia) si aparitia unui nou infarct, posibil fatal.

• mentinerea unor valori normale ale grasimilor in sange, prin regim alimentar sarac in grasimi animale saturate si administrare de statine. Valorile optime ale colesterolului LDL in sange ar trebui sa fie sub 70 mg/dl sau reducerea cu cel putin 50% fata de valoarea initiala.

• Tensiunea arteriala trebuie mentinuta in limitele valorilor normale, adica sub 140/90 mmHg.

• Fumatul trebuie oprit pentru ca are un effect pro-trombotic si inflamator asupra peretelui vascular.

• Greutatea corporala trebuie mentinuta in limitele normale. Indicele de masa corporala (IMC) trebuie sa fie sub 25 kg/m2

• Este recomandat efortul fizic moderat, cel putin 150 de minute pe saptamana (30 minute/zi, 5 zile pe saptamana)

• Sa se efectueze control cardiologic periodic, initial chiar la 1 luna dupa un infarct miocardic acut tratat prin angioplastie cu stent. Scopul este urmarirea aderentei pacientului la tratament, controlul factorilor de risc si preventia unui nou accident coronarian.

La Centrele de Excelenta ARES, lider in cardiologia interventionala din Romania, procedura de angioplastie coronariana este realizata de cea mai experimentata echipa de medici cardiologi: dr. Dan Deleanu, dr. Marin Postu, dr. Lucian Zarma, dr. Ionut Stanca, dr. Mihai Melnic si dr. Iulian Calin.

Pe parcursul ultimilor sapte ani, la Centrele ARES au fost realizate cu succes peste 10.000 de proceduri, dintre care 11 in premiera nationala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Infarctul miocardic si angina instabila Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat Infarctul - simptome pe care nu trebuie sa le ignori. Pot fi fatale! Dictonul “nicio masa fara peste”- mai actual ca niciodata Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit? Simptome subtile ale infarctului miocardic Infarctul osos Cauzele infarctului intestinal De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent
Cere sfatul medicului ×