Ai suferit un infarct miocardic acut? Ce schimbari trebuie sa faci in stilul tau de viata

Publicat: 26 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Infarctul miocardic acut apare din cauza inchiderii acute a unei artere care alimenteaza muschiul inimii (artera coronara).

Principala lui cauza este ateroscleroza – boala caracterizata de depunerea unor placi de aterom (de obicei, acumulari de colesterol, calciu si produsi sanguini) pe peretii vaselor de sange. in timp, aceste depuneri provoaca ingustarea arterei sau chiar blocarea ei.

Cand se intampla acest lucru, o anumita cantitate din muschi sufera un proces de necroza (moarte celulara).

Cu cat mai lunga este durata de timp in care artera este inchisa, cu atat mai extinsa va fi zona de necroza miocardica si sechelele infarctului.

Infarctul miocardic acut se trateaza prin cardiologie interventionala

Din fericire, cardiologia este una dintre ramurile medicinei care a beneficiat foarte mult de progresele tehnologiei, astfel ca in momentul actual, principala solutie terapeutica in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut este o metoda interventionala: angioplastia coronariana cu stent.

Angioplastia coronariana este cea mai eficienta si rapida metoda de restabilire a fluxului de sange la nivelul arterei ocluzionate. Prin artera femurala se introduce un cateter care este inaintat pana la nivelul arterelor coronare, acolo unde acestea sunt blocate.

Pe cateter este introdus un stent - un dispozitiv asemanator unui arc de pix, de dimensiunea unui vas de sange (aproximativ 3-4 mm) - care se monteaza in locul unde artera este ingustata, restabilind circulatia sangelui.

Procedura este nedureroasa si permite o recuperare extrem de rapida a pacientului. in unele cazuri, acesta poate fi externat si la 48 de ore dupa interventie, daca infarctul miocardic acut a fost diagnosticat si tratat in primele ore de la debut.

Sfaturi pentru pacientul cu infarct care a trecut printr-o procedura interventionala

Dr. Alexandra Postu, medic specialist cardiolog la Centrele de Excelenta ARES recomanda schimbarea stilului de viata si respectarea catorva indicatii:

• timp de cel putin un an se va lua un tratament cu medicamente anticoagulante. Este important ca tratamentul sa fie respectat, pentru ca intreruperea lui fara avizul medicului poate duce la trombozarea stentului (formarea unui cheag de sange in interiorul acestuia) si aparitia unui nou infarct, posibil fatal.

• mentinerea unor valori normale ale grasimilor in sange, prin regim alimentar sarac in grasimi animale saturate si administrare de statine. Valorile optime ale colesterolului LDL in sange ar trebui sa fie sub 70 mg/dl sau reducerea cu cel putin 50% fata de valoarea initiala.

• Tensiunea arteriala trebuie mentinuta in limitele valorilor normale, adica sub 140/90 mmHg.

• Fumatul trebuie oprit pentru ca are un effect pro-trombotic si inflamator asupra peretelui vascular.

• Greutatea corporala trebuie mentinuta in limitele normale. Indicele de masa corporala (IMC) trebuie sa fie sub 25 kg/m2

• Este recomandat efortul fizic moderat, cel putin 150 de minute pe saptamana (30 minute/zi, 5 zile pe saptamana)

• Sa se efectueze control cardiologic periodic, initial chiar la 1 luna dupa un infarct miocardic acut tratat prin angioplastie cu stent. Scopul este urmarirea aderentei pacientului la tratament, controlul factorilor de risc si preventia unui nou accident coronarian.

La Centrele de Excelenta ARES, lider in cardiologia interventionala din Romania, procedura de angioplastie coronariana este realizata de cea mai experimentata echipa de medici cardiologi: dr. Dan Deleanu, dr. Marin Postu, dr. Lucian Zarma, dr. Ionut Stanca, dr. Mihai Melnic si dr. Iulian Calin.

Pe parcursul ultimilor sapte ani, la Centrele ARES au fost realizate cu succes peste 10.000 de proceduri, dintre care 11 in premiera nationala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 031.9995
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București
Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...

Citeste si despre:

Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Durerea ca factor de stres in tratamentul de recuperare functionala a articulatiei genunchiului STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari Fiziolife Medica - clinica de fizioterapie din Romania care a oferit asistenta online in perioada de lock-down Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi