Recomandari alimentare pentru vara

Actualizat: 27 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare.


In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta.


Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ.

Mic dejun sanatos, de vara


Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume.

Prin consumul alimentelor din fiecare categorie, puteti asimila carbohidrati complecsi, fibre, proteine si cantitati scazute de grasimi. Aceasta combinatie ofera organismului o varietate de vitamine si minerale necesare pentru o sanatate optima. Fibrele si grasimile ajuta la mentinerea pe o perioada indelungata de timp a sentimentului de satietate.

Fructe si legume


Aproape orice fruct ar putea fi consumat cu placere in anotimpul calduros, dar cele bogate in apa cum ar fi pepenele verde v-ar putea racori mai tare. Incercati si alte fructe si legume cu un continut ridicat de apa cum ar fi castravetii, ananasul, pepenele galben, dovlecelul si fructele de padure. Folositi-le ca gustare sau inlocuitor pentru micul dejun sau masa de pranz. Acestea sunt pline de substante nutritive, sunt racoroase si contin multe fibre. Pentru ca au putine calorii nu trebuie sa va faceti griji legate de silueta dumneavoastra.


Vara este anotimpul gratarelor. Gratar inseamna, totusi grasimi saturate si sosuri incarcate cu multe calorii. Nu trebuie sa renuntati la micii sau carnatii din timpul verii, dar acestia nu trebuie sa fie singurul fel de mancare. Pentru a diminua numarul caloriilor si a creste continutul nutritiv al gratarului, adaugati vinete, ardei gras, cartofi si dovlecei. Nu va fie teama sa incercati si alte legume. Chiar si ceapa sau usturoiul, preparate pe gratar, pot reprezenta un fel delicios de mancare in timpul verii.

Incercati frigaruile din legume pentru o alternativa sanatoasa, care ar putea contine rosii, dovlecei, ciuperci, cartofi, unse cu putin ulei de masline. Adaugati peste ele condimente cum ar fi sosul barbeque sau teriyaki. Rotiti legumele pe gratar pana cand sunt coapte doar atat cat doriti. Legumele va vor oferi cantitatea adecvata de fibre pentru o dieta de vara. Alimentele bogate in fibre incurajeaza pierderea in greutate, imbunatatesc digestia si pot ajuta la reducerea colesterolului.

Profitati de cat mai multe dintre fructele proaspete din timpul verii, inclusiv pepeni, capsuni, afine, piersici, pere si prune. Indicat ar fi sa le consumati mai degraba intregi decat sub forma de suc. Fiti creativi si faceti un parfait cu fructe proaspete, iaurt cu continut scazut de grasimi si cereale integrale crocante. Sau faceti un smoothie la blander dintr-un amestec de fructe si iaurt cu un continut scazut de grasimi. Pentru mai multe substante nutritive, adaugati o lingura de germeni de grau - un plus de vitamine si fibre.


Pepenele verde este un aliment sanatos, destul de des consumat in timpul verii. Adaugati pepenele verde ca desert la gratar sau la mesele zilnice. Puteti face si o salata din pepene verde. Asezati feliile de pepene pe gratar cateva minute si amestecati-le cu frunze de spanac. Adaugati sos vinaigrette pentru ca salata sa aiba o aroma suplimentara. Pentru a creste cantitatea de proteine, amestecati nuci sau migdale feliate. Pepenele verde contine o cantitate ridicata de licopen, care scade posibilitatea dezvoltarii anumitor forme de cancer si boli cardiovasculare.

In loc sa cumparati inghetata de la magazin, preparati-va propria inghetata din suc de fructe neindulcit. Iaurtul este o alta alegere buna in acest scop, iar pentru a fi si mai racoros ii puteti adauga fructe in compozitie.

Alegeri de proteine


Traditionalul mic dejun, care include carne cum ar fi mezelurile si carnatii, contine atat de multe grasimi nesanatoase si sodiu, incat nu este o optiune nutritiva indiferent de perioada anului. Vara, carnea grasa, sarata este cu atat mai putin recomandata.

Puteti adauga proteine organismului prin consumul de unt natural de arahide si oua fierte tari. Produsele lacatate contin si acestea calciu si proteine. Asigurati-va doar ca atat laptele, cat si iaurtul au putine grasimi. Cand alegeti iaurtul, evitati-l pe cel care are adaugat mult zahar. Cel simplu, fara grasime este alegerea sanatoasa.

Supe reci


Supele refrigerate ar putea fi cea mai buna alegere pentru masa principala din timpul verii. Acestea ofera o baza nutritiva fara a va incalzi organismul. Preparati-le cu multe legume si carne fara grasimi. Puteti alege retetele traditionale sau puteti face o combinatie proprie in functie de legumele pe care le-ati cumparat. Dovlecelul este o leguma de vara care poate fi gustoasa intr-o supa rece, la fel si rosiile, ardeiul si legumele crucifere cum ar fi broccoli si napii.

Mancarurile neconventionale


Micul dejun poate fi alcatuit din resturile de mancare neconsumate noaptea trecuta sau din alte produse alimentare sanatoase din bucataria dumneavoastra. Orice aliment care va place este potrivit pentru micul dejun. De exemplu, puiul rece sau orice carne slaba, inclusiv cea de peste, reprezinta o sursa excelenta de proteine. Resturile de pizza rece cu legume, cum ar fi cea cu broccoli si ardei, vor furniza multe vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, C si D, calciu, fibre, fier si betacaroten.

Alte optiuni presupun legumele acoperite cu resturi de branzeturi cu un continut scazut de grasimi si salsa, impachetate intr-o tortilla din cereale integrale. Pentru un mic dejun la pachet puteti pregati niste biscuiti din grau cu putina branza degresata.

Salata de vara cu spanac


Preparati o salata de vara racoroasa si plina de nutrienti din frunze de spanac peste care adaugati migdale feliate. Puneti deasupra o lingura sau doua de bacon, stropiti-o cu un sos vinaigrette si serviti-o. Aceasta salata va va oferi cantitati mari de fibre si multiple vitamine si minerale, iar migdalele sunt bogate in proteine si grasimi sanatoase nesaturate.


Citeste si despre:

Dieta pe timp de vara Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! 10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii Fructele - surse excelente de antioxidanti Stil de viata sanatos pe timpul verii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina 6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna Alimentatia corecta pe timp de iarna 9 alimente recomandate cand aveti gripa 10 pericole alimentare Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio