Cartoful dulce, este o radacinoasa tuberoasa, un aliment deosebit de popular oriunde in lume. Cartofii dulci, nativi in America Centrala, sunt considerati un aliment pricipal in multe tari.
Aroma cartofilor poate fi modificata daca sunt pastrati in frigider. Ar trebui sa fie buni pentru consum daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat. Daca temperatura spatiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade C) vor germina mai devreme sau vor capata o textura lemnoasa.
Odata fierti, cartofii dulci pot fi pastrati pana la o saptamana in frigider. La fel ca orice alti cartofi, cartofii dulci sunt consumati intodeauna gatiti, dar gustul lor dulce ii face mai apreciati. Pot fi folositi intr-o mare varietate de preparate culinare si sunt gustosi daca sunt asezonati cu oregano, scortisoara, miere, tei, ghimbir, nucsoara si nuca de cocos.
Bucurati-va de acesti cartofi care pot fi gatiti in diverse moduri produse de patiserie, budinci, piureuri, musaca, tocanite sau crochete.
Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consumati cantitati mai mari de cartofi duci
1. Cartofii dulci sunt bogati in antioxidanti, care actioneaza in organism prin prevenirea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta si multe alte conditii.
2. Sunt o sursa excelenta de carbohidrati pentru cei care au probleme cu nivelul zaharului din sange. Pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si pot astfel preveni conditii precum rezistenta la insulina.
3. Cartofii dulci sunt sanatosi pentru tractul digestiv. Fiind bogati in fibre digestive, mai ales cand sunt consumati cu coaja, ajuta la ameliorarea constipatiei si pot preveni aparitia cancerului de colon.
4. Sunt indicati pentru femeile gravide sau pentru cele care doresc sa ramana insarcinate, deoarece acestia sunt bogati in acid folic, esential pentru dezvoltarea celulelor si tesuturilor sanatoase ale fatului.
5. Aceasta leguma este bagata in vitamine si alti nutrienti importanti si poate stimula imunitatea sprijinind nevoile organismului.
6. Cartofii dulci sunt indicati pentru prevenirea bolilor de inima. Cu continut ridicat de potasiu, cartofii dulci ajuta la prevenirea declansarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Potasiul ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si a lichidului din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale si a regalarii functiei cardiace.
7. Aceasta leguma este benefica pentru atenuarea crampelor musculare. Deficientele de potasiu pot cauza crampe musculare, precum si leziuni ale muschilor. Prin adaugarea de cartofi dulci in dieta dvs. zilnica (impreuna cu exercitii fizice corespunzatoare), va puteti astepta la un impuls de energie si mai putine leziuni sau crampe musculare.
8. Cartoful dulce este indicat in tratarea simptomelor legate de stres. Organismul tinde sa foloseasca foarte mult potasiu si alte minerale importante atunci cand se afla sub stres. Cartofii dulci aprovizioneaza organismul cu minerale importante pentru a va mentine in echilibru in timpul perioadelor de stres.
9. Cartofii dulci se afla pe primul loc intr-un clasament nutritional al legumelor, deoarece sunt o sursa importanta de fibre, zaharuri naturale, carbohidrati complecsi, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier si calciu.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.