Secretele unei diete sanatoase

Actualizat: 01 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este important sa consumati alimente bogate in nutrientii de care organismul dumneavoastra are nevoie. O dieta sanatoasa va ajuta sa va pastrati starea generala de sanatate. De aceea, atunci cand faceti cumparaturi si cand gatiti, este indicat sa faceti alegeri intelepte. In plus, pentru a va pastra silueta si a avea un corp tonifiat este esential sa faceti activitati fizice.

Controlul nutrientilor si al alimentelor pe care le consumati zi de zi reprezinta arma dumneavoastra impotriva cresterii in greutate si a bolilor asociate cu dietele improprii. Adoptati obiceiuri alimentare sanatoase care sa va mentina sanatatea pe termen lung.

Deficientele, excesele si dezechilibrele in dieta pot avea un impact negativ asupra sanatatii si pot duce la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, osteoporoza si maladii debilitante. Multe boli comune pot fi adesea evitate sau prevenite prin nutritie adecvata si exercitii fizice.

Sfaturi pentru o dieta sanatoasa

- Achizitionati alimente sanatoase, bogate in vitamine, minerale si fibre, sarace in grasimi, sodiu, colesterol si zahar. Astfel de produse alimentare va ajuta sa atingeti un echilibru nutritional, care va mentine buna functionare a metabolismului.

Pentru o dieta sanatoasa, nutritionistii sugereaza consumul de cereale integrale, cum ar fi faina de ovaz si orez brun, legume (morcovi, rosii, broccoli etc.), fructe (portocale, pere, fructe de padure etc.). Cantitati mai mici de grasimi (pentru a reduce grasimile saturate din dieta) se pot asimila din produse lactate degresate si carne slaba, iar pestele, nucile si semintele va ofera toate substantele nutritive esentiale. Laptele, smantana si iaurtul sunt toate surse bune de calciu.

- Beti multa apa sau alte bauturi fara prea multe calorii. Oamenii confunda uneori senzatia de sete cu cea de foame. Astfel puteti ajunge sa consumati calorii in plus, cand de fapt tot ceea ce va trebuie este o sticla de apa rece. Daca doriti, puteti sa adaugati sucurile naturale ale citricelor in apa sau puteti prepara ceaiuri de mango sau piersica, care au o aroma placuta si nu contin calorii.

- Mancati mai multe mese mici pe tot parcursul zilei. Cand consumati mai putine calorii decat ardeti, veti pierde in greutate. Atunci cand exista senzatia de foame constanta, sa se consume mai putine calorii din alimente poate fi o provocare.

Studiile arata ca persoanele care mananca 4-5 mese sau gustari pe zi, sunt mai in masura sa isi controleze apetitul alimentar si greutatea corporala. Este bine sa divizati cantitatea zilnica recomandata de calorii in portii mai mici sau gustari. Evitati sa sariti pese mese, deoarece acest lucru poate duce la supraalimentare la urmatoarea masa. Cina ar trebui sa fie ultima masa a zilei.

- Consumati proteine la fiecare masa. Proteinele ajuta mai repede la instalarea senzatiei persistente de satietate, decat carbohidratii sau grasimile si, cu ajutorul lor puteti controla mai bine greutatea corporala. O dieta alcatuita din cantitati importante de proteine si cantitati moderate de carbohidrati si exercitiile fizice regulate va vor ajuta sa slabiti.

Cantitatea adecvata de proteine ajuta la mentinerea masei musculare, dar si la arderea grasimilor. Asigurati-va ca includeti in dieta surse sanatoase de proteine, cum ar fi: iaurtul, branza, nucile sau fasolea.

- Evitati adaosurile alimentare. Multe adaosuri alimentare diminueaza proprietatile nutritionale din multe preparate sau produse. Efectul benefic al alimentelor poate fi redus si prin modul de preparare. Prin fierbere sau coacere se reduce aportul de grasimi din alimente. Excludeti pe cat posibil preparatele prajite, incercati sa adaugati mai putin unt, untura sau sare in mancaruri si folositi condimente naturale.

- Consumati cu moderatie cafea. Beti doar o cana de cafea pe tot parcursul zilei. S-a constatat ca dozele mici de cafea au un efect mai bun pentru cei care doresc sa fie energici, decat o cana intreaga de cafea.

- Mancati atunci cand va este foame. Ascultati semnalele transmise de organism. Inainte de a manca, ganditi-va daca va este cu adevarat foame sau daca mancati din alte motive precum stresul, plictiseala sau obisnuinta. Puteti tine un jurnal pentru a observa tiparul alimentar personal.

- Nu faceti altceva in timpul meselor. Daca cititi, lucrati la calculator, va uitati la televizor sau faceti orice alta activitate suplimentara in timp ce mancati, nu veti fi atenti la mestecat, nu va veti putea bucura de alimente si nu veti fi atenti nici la cantitatea consumata, ramanand cu senzatia de foame chiar si dupa masa. Mestecati si beti lichidele incet si savurati fiecare imbucatura.

- Reduceti aportul de sare. Cantitatea ridicata de sodiu este puternic asociata cu obezitatea. Alegeti produse alimentare cu continut scazut de sodiu si adaugati mai putina sare atunci cand gatiti. Pentru inceput, puteti sa scadeti la jumatate aportul de sare de pana acum.

- Atentie la consumul de grasimi. Fiecare gram de grasime contine 9 calorii. Atunci cand cunoasteti cantitatea de grasime pe care o consumati, veti sti si aportul caloric al mesei pe care o consumati. Cantitatea de grasime zilnica nu trebuie sa depaseasca 30% din produsele alimentare consumate in ziua respectiva.

- Includeti in dieta alimente de sezon. Daca nu va plac anumite fructe sau legume, motivul ar putea fi consumul acestora in afara sezonului, atunci cand acestea au mai putin gust sau aroma. Cand mancati fructele si legumele in sezonul lor, acestea sunt mai aromate, contin mai multe substante nutritive si au un gust mai bun.

Consumul de alimente sanatoase este alegerea dumneavoastra. Incercati sa va bucurati de o dieta cat mai sanatoasa si veti putea observa o schimbare in bine a starii generale de sanatate. Dietele pot fi compuse din 80% alimente sanatoase si 20% din alimente care nu sunt considerate adecvate, dar fac parte din lista dumneavoastra personala de mancaruri preferate.

Nu este nimic rau in a manca la fast-food, daca o faceti foarte rar si cantitatea de mancare nu este exagerata. Trebuie sa aveti o atitudine pozitiva fata de alimente. Amintiti-va sa nu faceti excese, indiferent daca alimentele sunt sanatoase sau nu.


Citeste si despre:

Dieta anti-imbatranire Cum sa imbatranim sanatos Grasimi sanatoase pentru inima Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala? 5 motive de a include cartofii in dieta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume Dieta South Beach Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale? Dieta Ornish