Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica.
Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime.,
Lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual.
Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism.
In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu.
Circa 174 de grame de mei contin:
- 23,5% mangan
- 21,8% triptofan
- 19,1% magneziu
- 17,4% fosfor
- 207 calorii
Beneficiile meiului in alimentatie au efecte directe asupra starii de sanatate. Consumati zilnic mei si va veti putea bucura de toate proprietatile sale nutritive importante
- imbunatatirea digestiei, prin efectul de alcanizare produs in organism;
- prevenirea constipatiei, prin actiunea sa hidratanta la nivelul colonului;
- protectia sistemului gastrointestinal, prin bacteriile prebiotice continute, ce mentin microflora de la nivelul intestinelor;
- reducerea indexului glicemic si controlul eficient al greutatii, prin nutrientii furnizati fibre din abundenta, zaharuri simple si carbohidrati complecsi;
- prevenirea declansarii migrenelor si a atacurilor cardiace, prin continutul important de magneziu;
- reducerea nivelului de colesterol din corp, cu ajutorul niacinei (vitamina B3) pe care o furnizeaza;
- prevenirea bolilor cardiovasculare, prin diminuarea numarului trigliceridelor si al proteinei C-reactive;
- protectia impotriva imbatranirii premature si a imbolnavirii, prin continutul generos de antioxidanti activi, ce inhiba actiunea radicalilor liberi in organism;
- protectia impotriva reactiilor alergie si auto-imune, intrucat nu contine gluten si este non-alergic;
- completarea unui regim vegetarian cu proteine, avand un continut mare al acestor nutrienti esentiali (15%).
Lintea este o planta leguminoasa, denumita stiintific Lens culinaris. Semintele de linte sunt ovale, rotunde sau in forma de inima si au o dimensiune redusa. Culorile acestui aliment pot varia de la negru, galben si rosu, pana la oranj, verde sau maro. Lintea are o valoare nutritionala ridicata si este disponibila pe toata durata anului. Valoarea nutritionala a lintei, pentru 198 de grame, este
- acid folic (89,5%)
- fibre (62,5%)
- triptofan (50%)
- mangan (49%)
- fier (36,6%)
- proteine (35,7%)
- fosfor (35,6%)
- cupru (25%)
- vitamina B1 (22%)
- potasiu (20,8%)
- 229 calorii
Beneficiile aduse de linte in alimentatie sunt urmatoarele:
- controlul colesterolului in corp, prin fibrele solubile si insolubile furnizate; cele insolubile, ajuta la eliminarea continutului bilei din corp.
- reglarea glicemiei, tot cu ajutorul fibrelor solubile, in cazul persoanelor rezistente la insulina, hipoglicemice sau diagnosticate cu diabet.
- prevenirea constipatiei, cu ajutorul fibrelor insolubile care faciliteaza digestia, ajutand totodata la blocarea simptomelor afectiunilor digestive, precum sindromul colonului iritabil sau diverticuloza.
- prevenirea afectiunilor cardiace, prin efectul de reducere a colesterolului rau din organism si continutul de acid folic si magneziu, doua substante cu rol protector la nivel cardiovascular.
- prevenirea bolilor arteriale, prin acidul folic furnizat, ce reduce nivelul homocisteinei (substanta ce ameninta sanatatea arterelor si afecteaza in mod indirect functionarea normala a inimii).
- reducerea riscului de atac vascular cerebral, prin continutul de magneziu, mineralul care ajuta la fluidizarea sangelui, dar si la transportul oxigenului si nutrientilor in organism.
- energizarea organismului, multumita continutului bogat in fier; lintea este recomandata femeilor aflate la menstruatie, gravidelor si mamelor care alapteaza, intrucat acestea prezinta adesea carente in fier.
Hameiul, denumit stiintific Humulus lupulus, este utilizat inca din timpuri stavechi ca remediu naturist pentru tulburarile de somn, anxietate, tulburari menstruale, disfunctii sexuale sau indigestie. Hameiul este consumat, de regula, sub forma ingredientului principal al berii, o bautura cu efecte benefice sanatatii, odata consumata cu moderatie.
Proprietatile nutritive ale hameiului pot fi rezumate astfel:
- tratarea insomniei si a tulburarilor de somn. Hameiul are un usor efect sedativ si poate fi administrat sub forma de ceai sau supliment nutritiv, majoritatea medicilor naturisti recomandand asocierea hameiului cu alte suplimente sau extracte din plante, precum valeriana sau melatonina, in cazul tulburarilor severe de somn.
- tratarea starilor de anxietate si nervozitate. Acelasi efect sedativ al hameiului este util si in inducerea unei stari de calm, relaxare si bunadispozitie.
- vindecarea problemelor digestive. Hameiul poate sa amelioreze simptomele diareei si ale indigestiei, precum si cele ale sindromului colonului iritabil, avand o actiune antispastica (mai poate fi utilizat si in tratarea constipatiei si a balonarii).
- ameliorarea disconfortului menstrual. Hameiul are un efect similar estrogenului in organism, atenuand crampele si alte neplaceri asociate perioadei menstruale. In aceasta situatie, este recomandata administrarea hameiului sub forma de ceai.
- prevenirea imbatranirii sau imbolnavirii celulelor corpului, prin continutul bogat de antioxidanti. Hameiul detine un nivel de antioxidanti similar cu cel regasit in vinul rosu.
- prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Hameiul reduce nivelul calciului in corp, mineralul care determina acumularile calcaroase la nivel renal.
- tratarea afectiunilor pielii. Aplicat in forma sa naturala, hameiul poate vindeca pielea foarte uscata si crapata, varicele si alte simptome dermatologice asociate cu circulatia deficitara a sangelui.
- combaterea osteoporozei. Hameiul furnizeaza anumiti compusi organici, ce limiteaza manifestarea simptomelor osteoporozei si stopeaza procesul de reducere a densitatii osoase.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.