Tratarea diabetului gestational poate reduce obezitatea la copil

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diabetul gestational este asociat cu o rata crescuta a obezitatii in randul copiilor, cu afectarea tolerantei la glucoza si cu diabet zaharat tip 2 la descendenti”, afirma Dr. Teresa A. Hillier si colegii sai de la Centru de Cercetare pentru Sanatate Kaiser Permanente Northwest din Portland, Oregon.


”Noi am incercat sa determinam daca cresterea valorilor glicemiei in timpul sarcinii are legatura cu cresterea in greutate (obezitatea) din perioada copilariei descendentilor, in diverse populatii.”


Intre anii 1995-2000 screening-ul general al diabetului gestational s-a realizat in doua mari regiuni (Northwest si Hawaii), folosindu-se un test oral de toleranta cu 50 de grame de glucoza. Pentru diagnosticul diabetului zaharat gestational au fost folosite criteriile National Diabetes Data Group, testul de toleranta la glucoza (TTGO) realizandu-se cu 100 grame de glucoza pulvis.
Dupa o perioada de 5-7 ani, a fost masurata greutatea copiilor in functie de varsta si sexul acestora.

Acestia au fost clasificati in functie de rezultatele pozitive ale mamei la testul oral de toleranta la glucoza, obtinandu-se o tendinta pozitiva pentru dezvoltarea obezitatii la copil la varsta de 5-7 ani. Acest rezultat s-a mentinut si dupa ce au fost facute diferite ajustari pentru diferiti cofactori ca de exemplu: cresterea in greutate al mamei pe perioada sarcinii, varsta mamei, paritatea, etnia, greutatea copilului la nastere.


Copiii mamelor care au fost diagnosticate cu diabet gestational si care au urmat tratament in perioada de sarcina au avut un risc mai scazut de a dezvolta obezitate in perioada copilariei comparativ cu cele care au avut hiperglicemie (toleranta alterata la glucoza) pe parcursul sarcinii si nu au urmat tratament. Acest rezultat a fost observat si la persoanele de culoare a caror copii au avut greutate normala la nastere (<4000g).


”Rezultatele noastre sugereaza faptul ca hiperglicemia (valoarea crescuta a glicemiei) in timul sarcinii se asociaza cu cresterea riscului de obezitate la copil”, afirma autorii studiului. “Mai multi cercetatori vor trebui sa precizeze ca tratarea diabetului zaharat gestational poate scadea riscul de aparitie a obezitatii la copil”.


” Aceste rezultate sugereaza faptul ca hiperglicemia din sarcina se asociaza cu cresterea riscului de obezitate la copil” precum si faptul ca “tratarea diabetului poate scadea acest risc, fapte ce ofera un motiv in plus pentru efectuarea screening-ului pentru diabetul zaharat gestational la gravide”, au concluzionat autorii studiului.
Acest studiu a fost sustinut de catre Asociatia Americana de Diabet.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Afectiunile cardiace la copii Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Tratamentul diabetului gestational Diabetul zaharat gestational (de sarcina) #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul zaharat si kinetoterapia Diabet
Cere sfatul medicului ×