Diabetul zaharat si kinetoterapia

Actualizat: 07 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Sport Med Center

Diabetul este o boala metabolica, cu evolutie lunga, manifestata prin cresterea glicemiei (normal 0,8 - 1 g 0/00), aparitia zaharurilor in urina; clinic bolnavul prezinta polidipsie (dorinta mare de lichide), polifagie (foame exagerata) si poliurie (cantitati mari de urina emise).

Clasificarea diabetului:
Tip 1: caracterizata prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, conducand la lipsa totala de insulina, ea aparand mai ales la copii si tineri dar poate aparea si la adult.

Tip 2: caracterizat prin prezenta unei cantitati insuficiente de insulina sau o anomalie a utilizarii insulinei de catre organism. In ambele cazuri, glicemia creste.

Diabeticul prezinta frecvent diverse supuratii (ex: abcese, furuncule, infectii urinare, infectii ale unor plagi) si paradontoza, scadere in greutate, vedere incetosata, uscaciunea mucoasei bucale. Aceste simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei.

Persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, cu varsta de peste 45 de ani, trebuie sa-si determine glicemia la intervale de cel mult 3 ani. Din categoria acestor persoane mentionam: descendentii (copiii) pacientii cu diabet zaharat tip 2, pacientii cu hipertensiune, cei cu dislipidemii, femeile cu diabet gestational sau cele care au nascut copii care cantaresc peste 4 kg, obezii.

Sportul este o parte esentiala a tratamentului diabetului zaharat.

Diabeticii, la fel ca si oamenii nediabetici, sunt mai sanatosi atunci cand fac sport, indiferent daca acestea sunt sporturile de echipa sau individuale. Aceasta ocupatie poate fi o modalitate foarte buna pentru diabetici de a ramane sanatosi si de a se bucura de viata.

Tipul, nivelul si durata activitatii fizice depind de fiecare pacient in parte, de aceea planul il hotaraste echipa formata din medicul diabetolog si personalul medical care se va ocupa de pacient in sala de sport.

Muschii, cand lucreaza, folosesc glucoza. Cu cat efortul depus este mai mare, cu atat cantitatea de glucoza consumata creste. Acest lucru explica un fapt clar - glicemia scade in timpul efortului, insa, trebuie multa atentie la planul pe care il facem in acest gen de tratament.

Efortul trebuie dozat in asa fel incat sa se consume zaharul in exces. Acesta trebuie facut cu moderatie pentru a evita complicatiile (hipoglicemiile sau hiperglicemiile). Programul va cuprinde exercitii cu elemente de forta si viteza, dar de scurta durata, intercaland exercitii de respiratie care ajuta arderile.

Pacientii care primesc insulina trebuie sa urmareasca sfaturi ca:

- se vor determina glicemiile inainte si dupa efort. Pot aparea hipoglicemii si la distanta dupa efort;

- se va evita injectarea insulinei in membrul supus efortului;

- se poate scadea cu 2 - 4 unitati doza de insulina de dinaintea efortului.

Daca glicemia inainte de efort este sub 100 mg/dl se vor consuma 15 - 30 grame hidrati de carbon inainte de efort, iar daca efortul se prelungeste se repeta aportul de hidrati de carbon la fiecare 30 de minute.

Iata cateva din sporturile permise:

- colective: volei, handbal, baschet, fotbal;

- individuale: tenis, ciclism, gimnastica, schi, inot, jogging, echitatie, patinaj.

Sunt si sporturi nepermise cum ar fi: alpinism, sarituri de la trambulina, scuba diving, parasutism.
Pacientii cu neuropatie diabetica periferica trebuie sa evite alergatul, jogging-ul sau orice sport ce solicita mai mult membrele inferioare. La acestia se prefera inotul.

Timpul de miscare trebuie sa fie de 30 de minute de minimum 3 ori pe saptamana.

Trebuie sa cunoasteti foarte bine care sunt semnele hipoglicemiei pentru a va putea apara: ameteala, tremuraturi, transpiratii reci, vedere dubla, stare de agitatie Efortul trebuie facut la 1 - 2 ore dupa masa.

Nu se va face efort in timpul varfului de secretie al insulinei. Dimineata este momentul ideal. Persoanele cu diabet tip 1 ar trebui sa evite efortul efectuat seara. Dupa eforturi prelungite sau intense veti avea nevoie de un aport mai mare de carbohidrati in urmatoarele 24 de ore, pentru a reumple depozitele de glicogen.

Principalele efecte benefice ale exercitiilor fizice la pacientii cu diabet zaharat sunt:

- imbunatatirea controlului glicemic;

- cresterea sensibilitatii la insulina, cu scaderea necesarului insulinic la pacientii insulinodependenti;

- imbunatatirea profilului lipoproteinelor plasmatice;

- scaderea in greutate prin reducerea masei adipoase;

- prezervarea masei lipsite de grasimi a corpului;

Asadar, iata un alt exemplu in care constatati ca sportul ajuta organismul.


Citeste si despre:

Tipuri majore de distrofie musculara Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei) Osteoporoza si gimnastica medicala Artrita psoriazica Polineuropatia senzitiv - motorie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Boala umarului blocat sau inghetat Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic Dermatomiozita, o afectiune autoimuna Ce este sarcopenia si cum apare Afectiuni cutanate in diabetul zaharat