Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru

Actualizat: 31 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Serafinceanu Nakisa
Consultant medical:

Dr. Serafinceanu Nakisa
Medic specialist Pediatrie

Clinica Persepolis

Ce analize se recomanda la copii?


Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru:

In general analizele de sange sunt recomandate in 3 conditii:
1. Preventie
2. Diagnostic
3. Monitorizare

Dar spre deosebire de medicina adultului, in pediatrie fiecare etapa a vietii are specificatiile sale, si de aceea analizele pe care le efectuam in scop preventiv difera in functie de etapa varstei.

Recomandari analize in functie de varsta

Screeningul nou-nascutului

Testele de screening pentru nou-nascuti ajuta la identificarea tulburarilor congenitale potential tratabile sau gestionabile in cateva zile de la natere.

Problemele de sanatate care pun viata in pericol, creeaza intarzierea mintala sau dizabilitatile grave pe tot parcursul vietii pot fi evitate sau reduse la un minim daca o afectiune este identificata si tratata rapid.

Aceste teste sunt organizate in patru categorii largi:

- Tulburari metabolice (de exemplu, fenilcetonurie )

- Tulburari endocrine (de exemplu, hipotiroidismul congenital si hiperplazia suprarenala congenitala)

- Tulburari ale hemoglobinei (de exemplu, siclemie)

- Alte tulburari (de exemplu, fibroza chistica).

Aceste teste se efectueaza folosind doar cateva picaturi de sange iar rezultatele se obtin in 14 zile.

In Romania testele metabolice in spitalele de stat sunt doar pentru 2-3 dintre aceste afectiuni, dar parintii pot opta pentru efectuarea unor teste metabolice mai complexe in privat.

Aceste teste trebuiesc efectuate in maxim 14 zile de la nasterea copilului.

Testele de screening pentru anumite boli mostenite pot fi solicitate pe baza istoricului familial sau al originii etnice (de exemplu talasemie).

In perioada neonatala se pot diagnostica:

Boli infectioase:

De obicei, nou-nascutii sunt testati pentru boli infectioase numai daca prezinta semne si simptome.

In prezent, nou-nascutii asimptomatici pot fi examinati pentru unele boli infectioase (de exemplu HIV sau hepatita B).

De obicei, aceste teste de screening se efectueaza numai daca se stie ca mama are boala respectiva, sau daca dansa nu a fost testata in timpul sarcinii.

Icterul: pentru diagnosticul diferential intre icterul fiziologic si cel patologic (de exemplu cel cauzat de incompatibilitatea grupului sanguin matern-fetal)

La varsta de sugar

Screening pentru anemie feripriva:

Sugarii care au factori de risc sunt :

1. Cei nascuti prematur sau care au o greutate redusa la natere.
2. Sugarii din familii defavorizate, cu venituri mici.
3. Cei alaptati exclusiv care au peste 4 luni si carora nu li s-a administrat un supliment de fier.
4. Cei care primesc lapte integral (de vaca sau capra) sau care au fost diversificati cu alimente care nu includ cerealele imbogatite cu fier sau alimente bogate in fier in mod natural
5. Cei care au probleme de hranire, nu au nutritia adecvata sau nu iau in greutate.

Varsta prescolara si scolara.


De la aceasta varsta, decizia cu privire la testare depinde de situatia individuala a copilului si a factorilor sai de risc.

Totusi, exista o serie de recomandari pentru aceasta etapa a vietii:

1. Obezitatea

Obezitatea infantila este o problema importanta in tarile in curs de dezvoltare.

Copiii supraponderali precum cei care sufera de obezitate trebuiesc monitorizati.Analizele de sange depind foarte mult de factorii cauzali (dieta si nutritia copilului si a familiei, nivelurile de activitate fizica si comportamentele sedentare, istoricul familial) iar monitorizarea se face dupa caz anual sau la 6 luni.

2. Diabet
Preventia este esentiala, mai ales prevenirea diabetului de tip 2.

Supraponderalitatea, obezitatea si lipsa activitatii fizice sunt factori care contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Categoriile de risc sunt:

- Cei care au o ruda apropiata cu diabet de tip 2.

- Cei cu conditii asociate cu insulino- rezistenta, precum acanthosis nigricans, hipertensiune arteriala , niveluri crescute de colesterol, cei cu sindromul ovarului polichistic sau cei care la natere au avut diagnosticul mic pentru varsta gestationala’.

- 2.3. Cei nascuti de mama cu diabet gestational.

3. Hipercolesterolemia

Exista dovezi care arata ca procesele biologice care preced atacurile de cord si bolile cardiovasculare incep in copilarie, desi in general nu cauzeaza simptome sau nu duc la boli pana la varsta mijlocie sau mai tarziu.

Monitorizarea si mentinerea nivelurilor sanatoase de colesterol sunt importante pentru a ramane sanatos.

Depistarea hipercolesterolemiei la timp este importanta, insa, in Romania aceste teste nu sunt incluse in recomandarile caselor de asigurari.

Este prioritar sa colaborati cu medicul pediatru pentru a dezvolta un plan de screening al colesterolului potrivit pentru copilul dumneavoastra daca este cazul.

4. Anemie prin carenta de fier

Copiii cresc si se dezvolta rapid, si au nevoie de fier in dieta lor pentru a se dezvolta normal.

Deficitul de fier poate provoca anemie, o afectiune care poate intarzia dezvoltarea mintala, motorie si comportamentala a unui copil, si care poate crea probleme precum abilitati motorii slabe, probleme comportamentale si performanta slaba la scoala .

Deficitul de fier poate fi secundar altor boli cum ar fi o pierdere de sange, tulburari genetice sau capacitatea redusa a organismului de a absorbi fierul; poate de asemenea sa fie din cauza unor medicamente sau a unor boli cronice (de exemplu, boala celiaca)

5. Hipertensiune

Copiii care sufera de obezitate sau care au anumite regimuri medicamentoase care pot creste tensiunea arteriala, cei care sufera de diabet, afectiuni renale (inclusiv de infectii urinare repetate), de stenoza aortica sau de alte afectiuni cardiace congenitale trebuie monitorizati pentru hipertensiune.

De aici reiese si importanta efectuarii investigatiilor renale, iar incepand de la varsta de 3 ani tensiunea arteriala trebuie monitorizata la fiecare vizita.

In Romania se mai practica exudatul faringian sau nazal pentru streptococ / stafilococ, examenele de urina sau probele de scaun pentru depistare parazitilor intestinali sau a infectiilor intestinale ca screeninguri de intrare in colectivitate.

Nu am sa intru in amanunte, ele fac mai degraba parte de preventia epidemiologica si nu neaparat pediatrica.

Screeningul adolescentilor 13-18 ani

Include tot ce am precizat pana acum insa viata sociala mai aduce unele riscuri pentru anumite boli.

In functie de varsta si recomandarea medicului bazata pe anamneza pacientului se mai pot recomanda analizele pentru boli cu transmitere sexuala sau tuberculoza.

Cum alegi medicul potrivit pentru copilul tau?

Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru:

Probabil cel mai important factor este pasiunea medicului pediatru pentru pediatrie, ceea ce include si efortul cat si abilitatea pentru relationarea cu pacientii.

Experienta medicului si nivelul sau de pregatire sunt de asemenea importante.

Un medic specialist in pediatrie a studiat 5-6 ani numai afectiunile pediatrice si este normal sa aiba o cunoastere mai buna asupra patologiei pediatrice decat alti medici.

Un alt factor important este legat de interesul medicului in raport cu noutatile stiintifice din domeniu, pentru ca practica medicala, la fel ca alte ramuri stiintifice, este intr-o continua schimbare.Interactiunea dintre medicul pediatru si copil este un alt factor important.

Trebuie sa va simtiti ca intr-o echipa cu medicul dumneavoastra pentru a creste un copil sanatos.

Setul de analize medicale de rutina ar trebui efectuat anual copiilor cu varsta mai mica de 5 ani?

Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru:

Analizele de rutina in pediatrie trebuie adaptate pentru a se potrivi fiecarei comunitati (copiii din familii defavorizate in zone rurale sunt mai predispui la afectiuni precum carenta de fier, hipovitaminoze sau hipocalcemie, etc ).

Succesul unui program de screening ar depinde de prevalenta bolii in mediul respectiv, eficienta costurilor si serviciile adecvate de urmarire.Scopul nostru ar trebui sa fie reducerea prevalentei ridicate a bolilor care pot fi prevenite din copilarie.

Alte recomandari

Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru:

Analizele in general sunt doar o parte din planul de preventie.

Pediatria inseamna atat tratarea copilului cat si supravegherea dezvoltarii sale fizice si cognitive.

Preventia bolilor de orice fel (genetice, infectioase, familiale) si planul de supraveghere al unui copil se bazeaza pe multe aspecte care cer o supraveghere individualizata si continuitate.


Citeste si despre:

Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil Riscurile la care te expui cand iti faci un tatuaj Analize de sange utilizate in patologia hepatica 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac? Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau Cancerul osos in cazul copiilor Analize recomandate in functie de patologii Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii au colici? Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala