Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului

Actualizat: 12 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intrucat persoanele cu diabet zaharat au un nivel prea ridicat de glucoza (zahar) in sange o perioada destul de indelungata de timp, pot dezvolta complicatii grave, inclusiv probleme ale picioarelor dar si afectiuni cutanate, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi, afectiuni ale ochilor si alte leziuni.

Cum pot fi picioarele afectate de diabet?

Diabetul poate provoca doua probleme care ar putea afecta picioarele:

- neuropatia diabetica - diabetul zaharat care nu este tinut sub control poate deteriora nervii. Daca aveti nervii picioarelor lezati, posibil sa nu mai simtiti caldura, frigul sau durerea. Lipsa acestor senzatii este numita neuropatie diabetica.

- boli vasculare periferice - diabetul afecteaza circulatia fluxului de sange. Atunci cand circulatia sangelui nu este adecvata, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca o rana sa se vindece. Fluxul scazut de sange la nivelul bratelor si picioarelor poarta denumirea de boala vasculara periferica. Daca aveti o infectie care nu se vindeca din cauza fluxului scazut de sange, exista riscul dezvoltarii cangrenei, care inseamna moartea tesutului din cauza lipsei de sange.

Pentru a preveni raspandirea cangrenei, medicul poate considera necesara indepartarea pe cale chirurgicala a unui picior, deget de la picior sau o parte a acestui membru. Totusi cercetarile concluzioneaza ca mai mult de jumatate dintre amputarile realizate anual ar fi putut fi prevenite printr-o ingrijire a piciorului.

Care sunt problemele frecvent intalnite ale piciorului la persoanele cu diabet zaharat

Oricine poate manifesta unele dintre afectiunile piciorului enumerate mai sus. Totusi in cazul persoanelor cu diabet zaharat, aceste probleme comune ar putea determina eventuale complicatii si infectii grave cum ar fi amputarea.

- Piciorul de atlet - Aceasta afectiune implica prezenta unei ciuperci care poate provoca mancarimi, roseata si fisuri la nivelul pielii. Microbii pot intra prin fisurile cutanate si pot declansa infectii. Pentru tratament sunt utilizate medicamente care distrug fungii. Acestea pot fi disponibile sub forma pastilelor si cremelor aplicate direct pe zona cu probleme.

- Infectia fungica a unghiilor - Unghiile care sunt infectate cu o ciuperca se pot decolora (galben-brun sau culoare opaca), se vor ingrosa si vor deveni fragile, se pot desprinde de patul unghial sau chiar ar putea sa cada. Mediul intunecat, umed si cald din pantofi poate fi propice pentru dezvoltarea ciupercilor. In plus, orice prejudiciu la nivelul unghiei ar putea fi un factor de risc pentru o infectie fungica. Medicul ar putea prescrie si medicamente utilizate pe cale orala. Tratamentul pote include indepartarea periodica a tesutului unghiei deteriorate.

- Calusurile - Un calus este o acumulare de piele tare, de obicei localizat in partea inferioara a piciorului. Calusurile sunt cauzate de o distributie inegale a greutatii, in partea de jos a piciorului sau calcaiului. Calusurile pot fi provocate de pantofii incomozi sau de prezenta unei anomalii la nivelul pielii. Este normala formarea unui calus de un anumit grad pe talpa piciorului. Este necesara ingrijirea adecvata daca aveti un calus. Dupa baie sau dus, folositi o piatra ponce pentru a elimina usor tesutul ingrosat. Nu incercati sa taiati sau sa eliminati calausul cu un obiect ascutit.

- Bataturile - O batatura este o acumulare ingrosata si tare localizata in apropierea osului unui deget sau intre degetele de la picioare. Bataturile pot fi rezultatul presiunilor exercitate de pantofi. Este necesara ingrijire adecvata daca aveti o batatura. Dupa baie sau dus, folositi o piatra ponce pentru a elimina sau indeparta usor tesutul ingrosat. Nu folositi alte metode de indepartare a bataturilor, la domiciliu. Nu incercati sa taiati sau sa eliminati babaturile cu un obiect ascutit.

-Pielea uscata - Pielea uscata poate rezulta in cazul in care nervii picioarelor dar si membrele nu primesc impulsuri (mesaje) de la creier (din cauza neuropatiei diabetice) pentru a transpira, proces in urma careia pielea este moale si umeda. Pielea uscata se poate crapa, fapt ce poate permite germenilor sa patruda in interiorul ei. Folositi sapunuri si lotiuni hidratante pentru mentine pielea umeda si moale.

- Ulcere ale piciorului - Ulcerul piciorului este o ruptura in piele sau o rana profunda care se poate infecta. Ulcerele piciorului pot determina rani minore, taieturi care se vor vindeca lent sau care vor fi provocate de frecarea pantofilor nepotriviti. Adresati-va medicului pentru sfaturi legate de modalitatile de ingrijire ale ranilor.

- Degetul in forma de ciocan - Este un deget de la picior care este indoit din cauza unui muschi slabit. Muschil slabit determina scurtarea tendoanelor, cauzand rasucirea intr-o parte a degetelor. Aceasta afectiune poate fi intalnita in cadrul aceleiasi familii si poate fi cauzata de purtarea de pantofi prea stramti sau mici. Degetul in forma de ciocan poate provoca probleme cu mersul pe jos, dar si probleme ale picioarelor cum ar fi basici, calusuri si rani. Folosirea de atele si incaltamintea cu rol de corectie pot ajuta in tratarea degetului in forma de ciocan. In cazurile severe pot fi necesare interventiile chirurgicale.

- Unghiile incarnate - Acestea apar atunci cand marginile unghiilor cresc in piele. Unghiile incarnate pot provoca presiune si durere de-a lungul marginilor unghiilor. Aceasta poate taia pielea, poate provoca roseata, umflaturi, durere, infectie si drenaj. Una din cele mai frecvente cauze ale unghiilor incarnate este presiunea exercitata de pantofi. Alte cauze sunt unghiile tratate in mod necorespunzator, inghesuirea unghiilor de la picioare si traumatismele repetate in urma a diverse activitati cum ar fi alergatul, mersul pe jos sau chiar aerobicul. Grija si taierea corespunzatoare a unghiilor de la picioare (fara sa se taie colturile) este cel mai bun mod de a preveni unghiile incarnate.

- Negii plantari- Negii plantari apar in zona talpii piciorului si pot avea mici pete in centru. Sunt excrescente dureroase si se pot dezvolta individual sau in grupuri. Negii plantari sunt cauzati de un virus care infecteaza stratul exterior ale pielii. Nu utilizati medicamente eliberate fara prescriptie medicala pentru a trata negii plantari. Daca nu sunteti siguri daca aveti sau nu un neg plantar sau un calus, cel mai bine este ca diagnosticul sa fie pus de catre medic.

Cum poate afecta diabetul pielea?

Atunci cand valoarea glucozei din sange este prea mare, corpul pierde fluide, determinand uscarea pielii. Acest lucru se intampla intrucat corpul transforma apa in urina pentru a elimina excesul de glucoza din sange.

Pielea poate sa se usuce si in cazul in care nervii, in special cei din zona picioarelor nu transpira (din cauza neuropatiei diabetice). Transpiratia ajuta ca pielea sa se pastreze moale si umeda.

Cel mai frecvent intalnite probleme ale pielii la persoanele cu diabet zaharat?

Unele dintre problemele enumerate mai jos, cum ar fi infectiile bacteriene, cele fungice, mancarimi ale pieii, sunt conditii care pot afecta pe oricine. Cu toate acestea, persoanele care sufera de diabet zaharat sunt mai predisuse la dezvoltarea acestor conditii, care pot determina complicatii grave.

Unele dintre conditiile enumerate, cum ar fi dermopatia diabetica, necrobioza lipoidica diabeticorum si xantoamele eruptive, apar doar la persoanele care sufera de diabet zaharat.

Printre afectiunile cutanate cel mai des intalnite s-ar putea enumera:

- Aacanthosis nigricans - este o conditie care se concretizeaza in inchiderea la culoare si ingrosarea pielii. Adesea apar portiuni de piele maro sau usor bronzate, uneori mai ridicate, pe partile laterale ale gatului, axila si zona inghinala. Ocazional aceste zona intunecate pot sa apara pe maini, coate si genunchi. Boala afecteaza in special oamenii supraponderali.

- Reactii alergice - reactiile alergice la alimente, intepaturile de insecte si medicamentele pot provoca eruptii cutanate sau umflaturi ale pielii. In cazul in care considerati ca aveti o reactie alergica la un medicament, luati legatura cu medicul. Reactiile alergice severe pot necesita tratament de urgenta. Este foarte important pentru persoanele cu diabet zaharat sa verifice daca au eruptii cutanate sau umflaturi in zonele in care este injectata insulina.

- Ateroscleroza - ateroscleroza este ingustarea vaselor de sange ca urmare a ingrosarii peretii vaselor de sange. In cazul aterosclerozei sunt, de cele mai multe ori, afectate vasele de sange din apropierea inimii, dar si cele din restul corpului, inclusiv cele de la nivelul pielii. Atunci cand vasele de sange care aprovizioneaza pielea cu sange se ingusteaza, apar modificari din cauza lipsei de oxigen.

- Infectiile bacteriene - exista diferite tipuri de infectii bacteriene care afecteaza pielea. Acestea includ ulciorul, furunculul, precum si carbunculul, dar si infectii bacteriene care pot afecta unghiile. In cazul infectiilor bacteriene, zona afectata este fierbinte, rosie, umflata si dureroasa. Cele mai multe dintre infectiile bacteriene nececesita tratament cu antibiotic sub forma de pastile sau creme.

- Dermopatia diabetica - diabetul poate sa afecteze vasele mici de sange ale organismului care furnizeaza pielii sange. Schimbarile de la nivelul vaselor de sange din cauza diabetului pot provoca o afectiune a pielii numita dermopatia diabetica. Printre manifestarile acestei boli se numara aparitia ce pete solzoase de culoare maronie sau rosiatica, care apar in partea din fata a picioarelor. Aceste pete nu sunt dureroase, insotite de mancarimi sau usturimi si in general, tratamentul nu este necesar.

- Scleroza digitala - cuvantul digital se refra la degetele de la maini si picioare iar cuvantul scleroza se refera la ingrosare, intarire. Prin urmare, scleroza digitala este o afectiune in care pielea de pe degetele de la maini si picioare se ingroasa, devine ceroasa si este foarte intinsa. Poate sa apara inclusiv rigiditatea articulatiilor degetelor. Tratamentul consta in mentinerea glucozei din sange sub control. Lotiunile si cremele hidratante pot ajuta la catifelarea pielii.

- Granulom anular diseminat - afectiunea determina aparitia unor forme bine definite in forma de inel sau semicerc pe anumite zone de pe piele. Aceste eruptii cutanate apar pe degetse si urechi, dar pot sa apara si pe trunchi. Eruptiile cutanate pot fi de culoare rosie, rosu-brun sau de culoarea pielii. Tratamentul de obicei nu este necesar dar in unele cazuri este necesara aplicarea de medicamente cu steroizi, cum ar fi hidrocortizon.

- Xantoame eruptive - pot sa apara la unele persoane atunci cand nivelurile de glucoza din sange nu sunt bine controlate si cand trigliceridele ating niveluri extrem de ridicate. Aceasta conditie implica aparitia unei pete proeminente, de culoare galbena. Umflaturile sunt inconjurate de halouri rosii si senzatie de mancarime, fiind localizate de obicei pe brate, picioare, fese si partea din spate a mainilor. Tratamentul pentru xantoamele eruptive consta in mentinerea sub control a valorilor glucozei din sange. Pot fi necesare medicamente care sa scada valoare lipidelor din sange.

- Infectiile fungice - o ciuperca numita candida albicans este responsabila pentru aparitia multora dintre infectiile fungice care afecteaza persoanele cu diabet zaharat. Aceasta ciuperca este insotita de senzatia de mancarime, eruptii de culoare rosie inconjurate deseori de vezicule mici. Printre cel mai des intalnite infectii fungice sunt tinea cruris, piciorul de atlet, impetigo. Impetigo poate sa apara pe picioare, in zona inghinala, trunchi, scalp sau in zona unghiilor. Pentru tratarea acestor infectii pot fi necesare medicamente pentru tratarea infectiilor.

- Pruritul - mancarimile de la nivelul pielii poarta si denumirea de prurit. Acestea pot avea mai multe cauze cum ar fi cele fungice, pielea uscata sau circulatie sanguina deficitara (partea inferioara a picioarelor este cel mai adesea afectata). Utilizarea lotiunilor poate fi utila pentru mentinerea umiditatii pielii si pentru a preveni mancarimile, in cazul pielii uscate.

- Necrobioza lipoidica diabeticorum - este cauzata de modificarea vaselor de sange si afecteaza partea inferioara a picioarelor. Pe piele apar pete proeminente, galbene si de multe ori cu o margine mov. Uneori, conditia implica mancarime si durere. Atata timp cat nu sunt implicate leziuni, tratamentul nu este necesar. Daca apar rani deschise, se va consulta medicul pentru tratament.

- Sclerodemie diabeticorum - cum ar fi scleroza digitala, determina ingrosarea pielea de pe spatele gatului si partea superioara a spatelui. Aceasta conditie este destul de rar intalnita si afecteaza mai ales persoanele cu diabet zaharat care sunt supraponderale. Tratamentul consta in controlul zaharului din sange. Lotiunile si cremele hidratante pot ajuta la catifelarea pielii.


Citeste si despre:

Afectiunile dermatologice ale picioarelor in diabetul zaharat Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Sanatatea picioarelor in diabetul zaharat Diabetul de la A la Z si cum pot ajuta acizii grasi OMEGA-3 Complicatii neurologice ale bolilor metabolice Ciuperca piciorului - generalitati Psoriazisul - evolutie si complicatii Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Complicatiile insuficientei venoase superficiale Tipuri de boli de piele Ulcerul de gamba Celulita (inflamatia tegumentelor) Amputarea Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×