Complicatiile insuficientei venoase superficiale

Actualizat: 08 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este insuficienta venoasa superficiala?


Insuficienta venoasa superficiala (IVS) este definita drept refluxul coloanei de sange in venele superficiale mai mult de 0.5 secunde. Aceasta este cauzata de o cascada fiziopatologica initiata si intretinuta de procesele inflamatorii care afecteaza peretii si valvele venoase.

Sistemul venos superficial este afectat intr-o proportie mult mai mare fata de cel profund, dar acest proces fiziopatologic poate debuta la orice nivel al sistemului venos, avand tendinta de a se propaga atat distal, cat si proximal, superficial si profund.

Cum se manifesta insuficienta venoasa superficiala?

Patologia venelor superficiale se imparte, in principal, in doua categorii: insuficienta venoasa/reflux (vene varicoase, insuficienta venoasa cronica) si boala veno-ocluziva, ce include tromboza (tromboflebita superficiala, tromboza venoasa profunda – TVP). Aceste patologii se evidentiaza printr-o varietate de semne si simptome, iar in mai mult de 50% dintre cazuri, boala venoasa superficiala se manifesta prin vene dilatate sub forma de panza de paianjen sau vene reticulare, insa in aproximativ 20-25% dintre situatii, boala poate progresa catre situatii mai grave, precum ulceratie sau modificari la nivel cutanat.

Semne si simptome

Simptomele insuficientei venoase cronice sunt: umflarea picioarelor sau gleznelor (edem), durerea care se intensifica in momentul in care pacientul sta in picioare si care se amelioreaza cand acesta sta cu picioarele ridicate, crampele la nivelul membrelor inferioare, senzatie de durere, greutate, mancarimi, slabiciune, ingrosarea pielii la nivelul picioarelor si gleznelor, ulceratiile, venele vericoase, senzatia de constrictie la nivel gambier.

In cazul in care nu se instituie tratament, presiunea si edemul vor comprima capilarele sanguine, lucru care este evidentiat la nivelul pielii printr-o coloratie bruna, in special in zona gleznelor. Acest lucru duce la umflaturi si ulceratii, care se vindeca foarte greu. De asemenea, acestea au o probabilitate mai mare de a se infecta, mai ales daca vorbim despre pacienti cu patologii asociate precum diabetul zaharat sau stari de imunosupresie.

Cauze

Insuficienta venoasa este cel mai des provocata de cheaguri de sange sau vene varicoase. In cazul venelor sanatoase, fluxul sanguin este directionat dinspre periferie catre inima. Valvele cu care sunt dotate venele au rolul de a impiedica refluxul sanguin. In momentul in care fluxul venos este obstruat, cum este cazul cheagurilor de sange, toata coloana de sange aflata inferior de obstructie stagneaza, cauzand dilatatia venelor superficiale.

In cazul venelor varicoase, valvele sunt absente sau afectate, astfel incat fluxul sanguin stagneaza inferior, producand acelasi efect, si anume dilatatia sistemului venos superficial. Daca problema persista, ajunge sa fie afectat si sistemul venos profund prin incapacitatea celui superficial de a prelua intreaga coloana de sange care stagneaza la acest nivel.

In anumite situatii, slabiciunea muschilor de la nivelul membrelor inferioare, care au rolul de a impinge coloana de sange in momentul contractiei in mod fiziologic, pot contribui la insuficienta venoasa.

Factori care pot influenta aparitia insuficientei venoase

Se remarca o incidenta mai mare a insuficientei venoase in randul femeilor, iar din punct de vedere al grupei de varsta, in randul persoanelor de peste 50 de ani. Alti factori de risc care predispun catre aparitia insuficientei venoase sunt: obezitatea, sarcina, fumatul, cancerele, slabiciunea musculara, traumatisme la nivelul piciorului, flebita (inflamatia sistemului venos superficial), istoricul familial de insuficienta venoasa, activitatile care implica perioade lungi de inactivitate.

Varicele

Venele varicoase sunt vene de dimensiuni crescute, cu aspect tortuos. Acestea pot aparea la orice nivel al sistemul venos superficial, insa se regasesc, cu precadere, la nivelul sistemului membrelor inferioare, din cauza statului in picioare, lucru care creste presiunea in venele din jumatatea inferioara a corpului. Ele constituie o problema de sanatate, pe de o parte din motive cosmetice, dar si prin prisma durerii si discomfortului pe care il provoaca.

Cauza varicelor este reprezentata, in principal, de slabiciunea valvelor din interiorul venelor, insa exista si factori de risc aditional, precum varsta inaintata, sexul (femeile sunt mai predispuse din cauza modificarilor hormonale), sarcina, istoricul familial, obezitatea, activitatile ce implica o perioada prelungita de timp petrecuta in picioare.

Varicele au aspect de vene inchise la culoare, purpurii sau violacee, cu traiect intortocheat, asemanatoare unor cordoane de-a lungul membrelor inferioare. Pot fi insotite de durere, mancarimi, decolorare tegumentara in jurul lor, arsuri la mers, senzatie de greutate.

Tratamentul implica masurile profilactice, precum evitarea hainelor stramte, scaderea in greutate, exercitiile fizice regulate, evitarea perioadelor prelungite de stat in picioare, utilizarea ciorapilor compresivi, pentru facilitarea intoarcerii venoase, precum si masuri cu rol de a trata boala, precum scleroterapia folosind diversi agenti, laser terapia, ligaturarea venei. flebectomia, tratamentul endoscopic.

Ulcerele venoase

Ulcerele venoase apar cel mai adesea in jurul gleznei, avand ca factor determinant tulburari ale valvelor din interiorul venelor. Acestea insa pot fi stadiul urmator al varicelor, sau urmare a insuficientei venoase cronice.

Din punct de vedere lezional, acesta este o solutie de discontinuitate la nivelul pielii, care permite aerului si bacteriilor sa patrunda in tesutul subcutanat. Atunci cand exista patologii subiacente, durata de vindecare a ulcerului este prelungita, predispunand catre infectii severe.

Din punct de vedere al tratamentului, se recomanda ridicarea membrului afectat, pentru a scadea presiunea din sistemul venos, utilizarea de bandaje si ciorapi compresivi, pansamente locale dupa curatarea zonei afectate, la care se pot adauga diversi adjuvanti pentru a facilita vindecarea.

Diagnostic

Din punct de vedere al examenului clinic, pacientul se consulta in clinostatism, evidentiindu-se mai multe stadii de severitate: venele reticulare sau in panza de paianjen (1-3 mm), vizibile, ce pun probleme de ordin estetic, venele varicoase, mai dilatate, mai ales la nivelul gambei si calcaiului, corespunzatoare traiectului venei safene mari si, in ultimul stadiu, ulcerele venoase, ce implica schimbari la nivel tegumentar.

In practica clinica se foloseste ca sistem de clasificare CEAP (clinica, etiologie, anatomie, fiziopatologie).

Din punct de vedere al investigatiilor paraclinice, medicul poate cere efectuarea analizelor de sange, flebografia, ecografia de tip Doppler, dozarea D-dimerilor pentru a o diferentia de tromboza venoasa profunda.

Masurile preventive sunt cele care implica exercitiile fizice regulate, scaderea ponderala, folosirea ciorapilor compresivi in cazul persoanelor care petrec mult timp in picioare, mentinerea ridicata a picioarelor in timpul odihnei. Cu toate acestea, oricand o persoana considera ca starea de sanatate s-a inrautatit, ca durerile sunt tolerate mai greu sau cand aspectul varicelor este unul care ingrijoreaza, este necesar sa se apeleze la sfatul unui medic specialist, si anume un chirurg vascular.

Complicatiile care pot aparea sunt ulcere venoase, ce constituie motiv de prezentare de urgenta la medic, nesuferind amanare, cheagurile de sange, caz in care piciorul afectat se umfla, doare si poate fi insotit de febra, ori sangerarea cu sursa in ulcerele venoase, De obicei, acest tip de ulcere produce sangerari minore, insa trebuie urmarite si tratate pentru a evita complicatiile.

Tratament

Modalitatile de tratament sunt cele amintite anterior: preventia prin adoptarea unui stil de viata sanatos, utilizarea de bandaje compresive sau ciorapi, scleroterapia cu diverse agenti, tratamentul cu laser, pentru varicele de dimensiuni mici sau pentru venele reticulare, procedurile care folosesc radiofrecventa prin inserarea unui cateter de mici dimensiuni la nivelul venei dilatate, ligaturarea venei si excizia acestei folosind stripping-ul venos, flebectomia prin incizii mici la piele, iar in cazul ulcerelor venoase, chirurgia endoscopica, pentru inlaturarea venelor varicoase prin incizii reduse in dimensiuni.

Preventie

In cazul pacientilor cu istoric familial de insuficienta venoasa, se recomanda evitarea perioadelor prelungite in picioare, evitarea fumatului, efectuarea de exercitii fizice regulate si mentinerea unui greutati corporale adecvate.

Concluzii

Insuficienta venoasa cronica reprezinta un proces patologic la nivelul sistemul venos, ce prezinta un risc scazut de complicatii pe termen lung, insa este necesar a se respecta masurile preventive pentru a evita aparitia starilor grave, precum ulcerele venoase. Oricand un pacient cu istoric de varice observa modificari la nivelul acestora, durere accentuata la mers, dificultati la mers, umflarea piciorului, trebuie sa se prezinte la medicul specialist pentru evaluare si diagnostic.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/venous-ulcers
https://www.vascularsociety.org.uk/patients/conditions/4/leg_ulcers

https://www.healthline.com/health/workplace-health/things-that-happen-when-you-sit-down-all-day#7.-Diabetes-Risk
https://reference.medscape.com/slideshow/svi-6006740#4
https://www.webmd.com/dvt/dvt-venous-insufficiency


Citeste si despre:

Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele? Politraumatismele Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Patologie traumatica - plagi si contuzii Proteina C Reactiva (PCR) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Stenoza aortica Astmul cardiac: cauze, simptome, tratament Insuficienta venoasa Tromboza venoasa profunda Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda