Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat

Actualizat: 16 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diabetul zaharat poate cauza doua probleme principale care afecteaza sanatatea picioarelor si a tesutului cutanat de la acest nivel

- Neuropatia diabetica. Cand nervii picioarelor sunt lezati din pricina hiperglicemiei, diabeticul nu mai simte caldura, frigul sau durerea, ignorand leziunile si fiind predispus unor complicatii majore.
- Boala vasculara periferica. Se refera la proasta circulatie a sangelui la nivelul membrelor, care determina vindecarea mai lenta a ranilor si creste riscul instalarii gangrenei (moartea tesutului care nu mai este alimentat cu sange). Nu de putine ori, specialistii sunt nevoiti sa amputeze portiunea afectata, pentru evitarea extinderii gangrenei.

Alte afectiuni dermatologice frecvente in diabetul zaharat sunt

- Piciorul Charcot. Frecventa la diabeticii cu neuropatie diabetica si numita si artropatia Charcot, aceasta boala progresiva de origine neurologica se manifesta prin distrugerea graduala a articulatiilor si oaselor picioarelor. Evolutia bolii poate fi marcata de ulcere, infectii sau chiar amputatie.

- Piciorul atletului. Este o infectie fungica manifestata prin prurit, inrosirea si craparea pielii picioarelor, usor de tratat cu medicamente antifungice prescrise de medic.

- Calusul plantar. In cazul diabeticilor, calusul plantar (zona ingrosata de piele care devine dura si se poate crapa) apare mai des si are o evolutie mai rapida. Pe fondul circulatiei sanguine deficitare, celulele din stratul periferic al pielii mor mai repede si se acumuleaza sub forma calusului.

- Infectiile fungice ale unghiilor. Unghiile infectate de fungi prin o nuanta de galben-maroniu, sunt groase si casante si se desprind de patul unghiei.

- Deformarile picioarelor. Pe fondul neuropatiei periferice, apar modificari musculo-scheletale, sub forma curbarilor si deformarilor degetelor piciorului (monturile, degetele ciocan, degetele gheara). Scaderea mobilitatii articulare creste riscul leziunilor cutanate. Instabilitatea piciorului si a gleznei determina dificultatea deplasarii normale.

- Ulceratia piciorului. Se refera la aparitia de leziuni (rani ulceroase) care se pot infecta, debutand sub forma unor zgarieturi sau zgarieturi minore care nu sunt tratate in timp util. Interventia rapida este extrem de importanta pentru tratarea ulceratiilor piciorului diabetic.

- Negii plantari. Au aspectul calusurilor formate pe calcai sau in partea din fata a talpii si pot prezenta puncte mici, negre, in centru. Acesti negi sunt durerosi in general si pot sa apara izolat sau in grupuri. Afectiunea este de natura virala, aparand la nivelul pielii talpilor.

- Unghiile incarnate. Colturile unghiilor care cresc in carne penetreaza pielea, cauzand inflamatii, durere si infectie.

- Bullosis diabeticorum. In cazuri rare, pacientii cu diabet dezvolta veruci asemanatoare cu basicile provocate de arsuri, mai ales la nivelul picioarelor, talpilor sau al degetelor de la picioare. Reglarea nivelului de glicemie poate constitui in tratament eficient.

- Dermopatia diabetica. Este caracterizata prin portiuni descuamate de piele maronii sau rosii, aparute in partea din fata a picioarelor.


Citeste si despre:

Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat Unghia incarnata, afectiunea dureroasa a picioarelor Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate Legatura dintre diabetul de tip 3 si cancerul pancreatic Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale