7 strategii pentru diabetici privind vacantele de sarbatori

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

1. Faceti-va planul din timp:
Daca sunteti invitat la o petrecere si nu stiti ce mancare se va servi, da-ti un telefon si interesati-va despre mancarea care va fi servita. Chiar si persoanele cu Diabet Zaharat tip 2 trebuie sa isi respecte planul privind orarul meselor si alimentele consumate indiferent daca este vacanta sau nu.

2. Continuati sa calculati carbohidratii:
Carbohidratii sunt principalii constituenti alimentari responsabili de cresterea glicemiei. Cand este ora mesei, aceasta trebuie privita ca un intreg si diabeticul trebuie sa se decida asupra alimentelor pe care doreste sa le consume astfel incat masa sa sa fie una echilibrata, calculand cu atentie portiile de alimente ce contin carbohidrati fara a face excese.

3. Alimentele "fara zahar" nu sunt intotdeauna si fara carbohidrati:
De obicei diabeticii sunt tentati sa consume alimente "fara zahar", dar acestea nu sunt neaparat si fara carbohidrati. Atunci cand va decideti sa consumati alimente "fara zahar" fiti atenti la cantitatea totala de carbohidrati a alimentului si daca sunt prezenti carbohidratii acestia trebuie consumati prin inlocuirea celor din masa obisnuita nu prin adaugare.

4. Verificati-va nivelul glicemiei inainte de consumarea alcoolului:
Alcoolul poate determina scaderea glicemiei motiv pentru care este recomandata verificarea glicemiei inainte de a consuma alcool. Inainte de a consuma alcool se recomanda consumarea unor alimente ce contin carbohidrati si ideal ar fi ca alcoolul sa fie consumat la sfarsitul unei mese principale nu la sfarsitul unei gustari.

5. Asigurati-va ca cei cu petreceti stiu ca aveti diabet:
Simptomele hipoglicemiei si betiei sunt de multe ori asemanatoare de aceea este foarte important ca cei care remarca la dumneavoastra aceste simptome sa va verifice nivelul glicemiei.

6. Face-ti miscare dupa o masa principala:
La aproximativ o ora dupa o masa principala este recomandata o plimbare lunga. Atunci este momentul cand nivelul glicemiei este de obicei crescut in circulatia sanguina si exercitiul fizic are cel mai mare impact in scaderea nivelului glicemiei.

7. Incercati sa va eliberati de stres:
Stresul este o adevarata provocare pentru diabetici pentru ca acesta poate creste nivelul glicemiei. Uneori plimbarea poate ajuta la reducerea stresului insa in unele situatii diabeticii trebuie sa apeleze la alte metode de reducere a stresului care s-au dovedit folositoare in trecut. Ca metode de reducere a stresului se recomanda ascultarea de muzica ambientala si realizarea unui plan pentru perioada vacantelor de sarbatori.


Citeste si despre:

10 strategii pentru a scapa de stresul sarbatorilor Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici Examene medicale oftalmologice importante pentru diabetici Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Plan de actiune pentru diabetul zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2 Rutina zilnica sanatoasa pentru diabetici Cele mai bune fructe de mare si pesti pentru diabetici 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori! Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite Afectiuni cutanate in diabetul zaharat