Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II

Actualizat: 15 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange.

Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II.

Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului.

Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II

- Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca veti consuma prea multe alimente bogate in carbohidrati, nivelul de zahar din sange poate creste prea mult, fapt ce creste riscul manifestarilor si complicatiilor diabetice.

- Portionarea meselor. Controlul portiilor este o problema pentru multi oameni, dar pentru persoanele cu diabez zharat de tip 2 aceasta devine si mai importanta. Aproximativ jumatate din aportul zilnic de calorii trebuie sa provina din carbohidrati - chiar si atunci cand aveti diabet zaharat. O recomandare generala este de a consuma 2-3 portii de carbohidrati (30-45 grame) la fiecare masa, pentru femei, iar pentru barbati fiecare portie ar trebui sa insumeze cel mult 60 de grame de carbohidrati. Atata barbatii, cat si femeile cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa limiteze consumul de carbohidrati din gustari la maxim 15-30 de grame (nu mai mult de 1-2 gustari pe zi).

- Grasimi sanatoase, dar cu moderatie. Grasimile sunt o parte importanta a unui regim alimentar bine echilibrat. La fel ca si proteinele, grasimile si carbohidratii pot ajuta la diminuarea senzatiei de foame. Grasimile se gasesc in alimente precum in margarina, unt, sosuri, maioneze, creme de braza, nuci, ulei, seminte si smantana. Desi este important sa includeti grasimi in mesele principale ale zilei, este la fel de important sa faceti alegeri sanatoase cu privire la tipul si cantitatea de grasimi care face parte din dieta dvs..

- Consumati o cantitate adecvata de fibre. Consumul de alimente bogate in fibre poate ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de glucoza din sange. Fibrele au capacitatea de a incetini digestia alimentelor (impliciti si a carbohidratilor). Fibrele insolubile (gasite in faina din grau integral, tarate de grau, nuci si mai ales in legume) cresc rata miscarilor intestinale. Fibrele solubile (gasite in ovaz, mazare, fasole, mere, morcovi, orz etc.) sunt mai importante pentru diabetici. Acestea se dizolva in apa si ajuta la reducerea colesterolului din sange.

In prezent, nu exista recomandari clinice care sa sugereze ca persoanele cu diabet zaharat trebuie sa consume o cantitate mai mare de fibre. Medicii recomanda consumul a 25-30 de grame de fibre, in fiecare zi.


Citeste si despre:

Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici Rutina zilnica sanatoasa pentru diabetici Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Diabetul dublu Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Tratament naturist pentru sindromul metabolic Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati