Efectele pozitive ale drumetiilor asupra corpului si a mintii

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Drumetiile sunt una dintre cele mai placute forme de miscare si relaxare, cu nenumarate efecte pozitive asupra corpului si mintii.

Plimbarile in natura, indiferent de zona explorata, sunt benefice pentru mentinerea unei forme corporale optime, dar si pentru un tonus psihic excelent.

Miscarea facuta in timpul drumetiilor solicita aproape toate regiunile corporale picioarele, genunchii, gleznele, mainile, soldurile, muschii fesieri si abdominali etc. In plus, acest tip de exercitiu fizic induce o stare de buna dispozitie, antrenand imaginatia si trezind toate simturile.

Beneficiile generale ale drumetiilor

Beneficiile drumetiilor, echivalente cu orice tip de exercitii aerobice moderate, se rasfrang asupra starii generale de sanatate, cata vreme sunt luate masuri de siguranta esentiale pentru fiecare tip de traseu. Plimbarile de acest tip sporesc oxigenarea creierului, antreneaza musculatura, imbunatatesc mobilitatea articulatiilor, faciliteaza digestia si elimina stresul.

In cazul adultilor, drumetiile frecvente ofera urmatoarele beneficii importante:

- Imbunatatirea sanatatii aparatului cardiovascular si respirator (a inimii, plamanilor si vaselor de sange);
- Cresterea tonusului muscular;
- Reducerea riscului de boli coronariene si accident vascular cerebral;
- Vulnerabilitatea scazuta in fata instalarii hipertensiunii arteriale si a diabetului de tip 2;
- Reducerea nivelului de colesterol si trigliceride;
- Prevenirea anumitor tipuri de cancer (cancer de colon, mamar, endometrial si pulmonar);
- Cresterea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei;
- Tratarea depresiei;
- Cresterea calitatii somnului;
- Reducerea riscului de moarte subita cu pana la 40%;
- Controlul greutatii corporale (drumetiile ajuta la arderea unui numar de 400 kcal intr-o ora);

Copiii culeg si ei beneficii importante de pe urma drumetiilor. Cele mai importante sunt:

- Prevenirea afectiunilor cardiopulmonare;
- Dezvoltarea masei musculare;
- Dezvoltarea de oase sanatoase;
- Reducerea riscului supraponderalitatii si obezitatii;
- Diminuarea factorilor de risc asociati cu afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala si diabetul de tip 2;
- Scaderea predispozitiei la depresie;
- Combaterea efectelor negative ale stresului;
- Imbunatatirea capacitatii de invatare;
- Capacitatea optima de odihna;

Exercitiile aerobice regulate, precum drumetiile, ajuta la cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare si la scaderea celui de trigliceride. Acest proces reduce riscul debutului bolilor inimii, al hipertensiunii arteriale si al accidentului vascular cerebral.

Tot drumetiile contribuie la prevenirea si controlul diabetului, regland nivelul glicemiei in sange. Musculatura pusa in miscare stimuleaza metabolizarea optima a glucozei din sange. Pacientii cu diabet trebuie sa consulte medicul curant pentru adaptarea tratamentului urmat la programul de miscare regulat.

Un alt efect pozitiv al drumetiilor este acela al energizarii organismului, prin suplimentarea rezervelor de oxigen care ajung la muschi, organe si tesuturile corporale. Oxigenarea sporita intareste musculatura, ajuta plamanii sa functioneze mai bine, creste rezistenta la efort, starea de alerta si nivelul de energie.

Pe de alta parte, drumetiile ajuta si la tratarea tulburarilor de somn, in special a insomniei, contribuind la adormirea mai rapida si la obtinerea unei odihne neintrerupte si calitative.

Beneficiile drumetiilor sunt indreptate si catre tratarea osteoporozei si a artritei. Persoanele diagnosticate cu o forma de artrita isi pot imbunatati flexibilitatea articulatiilor si pot combate simptomul rigiditatii incheieturilor prin doar 150 de minute de drumetii pe saptamana.

Efectele drumetiilor asupra psihicului nu sunt nici ele de neglijat. O plimbare intr-o zona pitoreasca induce o stare placuta de calm si pozitivitate, fiind o cale excelenta de combatere a stresului. Drumetiile in grup ofera oportunitati minunate de socializare, schimb de idei si chiar distractie. Iar ca orice alta forma de miscare, drumetiile regleaza starea de spirit, prin stimularea secretiei de endorfine, hormonii responsabili cu senzatiile de placere.

Nu in ultimul rand, drumetiile asigura doza zilnica recomandata de vitamina D, nutrient esential pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Aceasta poate fi sintetizata de organism prin expunerea la soare, de cel putin 10 minute in fiecare zi.

O drumetie dificila, pe un traseu abrupt sau catre varful unui munte de pilda, poate ajuta la obtinerea sentimentului de satisfactie provocat de atingerea unui tel ambitios. Aceasta traire emotionala pozitiva are un efect extrem de benefic asupra tonusului psihic general.

Obtinerea beneficiilor asociate cu drumetiile

Expertii medicali recomanda circa doua ore si jumatate de drumetii saptamanal, pentru culegerea beneficiilor acestora. Cele 150 de minute indicate de specialisti pot fi efectuate fractionar in fiecare zi, fara ca efectele pozitive sa fie anulate.

In cazul drumetiilor dificile, care presupun un efort fizic mai mare (escaladarea unui munte cu un rucsac greu in spate, de exemplu), 75 de minute saptamanal sunt suficiente pentru culegerea beneficiilor complexe aduse de acestea pentru sanatatea trupului si a mintii.

Daca in timpul drumetiilor puteti sa vorbiti fara probleme de respiratie, inseamna ca le efectuati intr-un ritm moderat. In schimb, drumetiile viguroase nu va permit sa rostiti mai mult de cateva cuvinte, fara sa fie nevoie de o pauza de respirat.

Pentru a beneficia si mai mult de efectele drumetiilor asupra organismului, tintiti catre 300 de minute de drumetii moderate pe saptamana, respectiv 150 de minute de drumetii dificile (viguroase).

Persoanele cu varsta de peste 35 de ani, cu un stil de viata sedendar si probleme de sanatate preexistente (hipertensiune arteriala, astm, fibrilatie atriala etc.) trebuie sa solicite acordul medicului curant, inainte sa se angajeze in drumetii solicitante.

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani au nevoie de 60 de minute de miscare pe zi, de tip aerobic, asa cum sunt drumetiile.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru exercitii fizice iarna 5 sporturi de iarna pentru mentinerea sanatatii Reactii ale pielii cauzate de plante Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Rezectia de intestin subtire sau enterectomia Motive pentru o viata activa Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare Masuri pentru un somn de calitate in vacanta Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp