Semne care prevestesc depresia. Cand trebuie sa iei primele masuri

Actualizat: 05 Octombrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Depresia este o afectiune intalnita din ce in ce mai frecvent.

Aceasta are diverse simptome, insa cel mai adesea se manifesta printr-o profunda stare de tristete si pierderea interesului asupra oricarei activitati sau a lipsei de viata.

Principalele simptome ale depresiei sunt in general ignorate la inceput si puse pe seama oboselii, insa fara un tratament rapid, acestea se pot agrava si pot duce la situatii extreme, cum ar fi suicidul.

Semne care prevestesc depresia

Depresia nu trebuie confundata cu tristetea. Aceasta din urma apare pe fondul unor probleme, insa dispare intr-un timp relativ scurt. In schimb, depresia poate dura pana la luni sau ani de zile.

Printre principalele semne care prevestesc depresia sunt:

- Lipsa poftei de mancare, care duce in general la scaderea apetitului si scaderea masiva in greutate

- Insomnia este un alt semn care anunta o problema a organismului. In opozitie, puteti manifesta o stare de letargie, care se manifesta printr-o oboseala cronica si dorinta de somn prelungit

- Pierderea energiei si oboseala acuta

- Anxietatea si stari de iritabilitate

- Scaderea stimei de sine

- Sentiment acut de vinovatie

- Dificultate in concentrare si gandire

- Dureri de cap sau tulburari digestive

- Anomaliile senzoriale, precum intoleranta la zgomot

- Ganduri de moarte sau suicid

Cauzele depresiei

Depresia este o boala care poate afecta orice persoana si poate sa apara la orice varsta. Ea poate sa se declanseze pe fondul unor factori biochimici, cand nivelurile de serotonina si norepinefrina scad si duc la stari de anxietate si iritabilitate.

Factorii genetici joaca si ei un rol important in declansarea depresiei. Aceasta afectiune se poate mosteni si poate sa apara la mai multi membri ai aceleiasi familii.

Studiile au aratat ca daca un geaman identic are depresie, celalalt are sanse de 70% sa traiasca si el cu aceasta afectiune la un moment dat pe parcursul vietii.

Caracterul unei persoane poate duce la depresie. O persoana cu stima de sine scazuta, care este mereu stresata este foarte vulnerabila in fata acestei afectiuni.

Mediul familial, precum expunerea la violenta, saracia sau abuzurile sunt factori care pot declansa depresia.

Tratamentul depresiei

Depresia se poate trata prin psihoterapie sau interventii psihiatrice. In general insa, combinarea acestor doua interventii are rezultate mai bune si mult mai rapide.

Inainte de orice tratament insa, pacientul trebuie evaluat de un psiholog clinician sau un psihiatru. In functie de rezultate, specialistul poate indruma pacientul catre un tratament corespunzator.

Pentru depresie exista si medicatie. In general, tratamentul medicamentos se bazeaza pe antidepresive, care corecteaza dezechilibrele chimice ce au loc la nivelul creierului.

Acestea trebuie administrate doar cu prescriptie medicala. Ele nu sunt sedative si nici euforizante. De asemenea, ele nu provoaca dependenta.

Antidepresivele pot duce la o imbunatatire a starii din prima saptamana de tratament, insa pentru vindecare este nevoie de un tratament de durata, de doua sau trei luni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Sarcina - Luna a II-a Modalitati de a preveni depresia prenatala Cafeaua previne depresia Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Consumul de nuci inlatura depresia Locul de munca influenteaza depresia? Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tristetea nu inseamna depresie! Depresia - optiuni terapeutice Modalitati de a combate depresia sezoniera Depresia la barbati Depresia la adolescenti Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere) Recunoasteti simptomele depresiei