O proteina din organism ar putea fi responsabila pentru formele grave de COVID-19

Actualizat: 10 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori francezi, scoate la iveala noi detalii despre formele grave de coronavirus. Calprotectina, o proteina sintetizata de organismul uman, intr-un context inflamator, ar putea juca un rol important in agravarea bolii.

Potrivit studiului, a fost detectata o concentratie foarte ridicata, de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala, a acestei proteina la pacientii cu forme severe de COVID-19. Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca proteina numita calprotectina ar putea fi un factor responsabil pentru agravarea infectiei cu COVID-19.

O crestere puternica a concentratiei de calprotectina in sange s-ar putea produce inainte de furtuna de citokine asociata cu evolutia infmalatorie a pacienilor cu forme severe de COVID19, explica specialistii care au luat parte la studiul ce are la baza analiza unor esantioane sanguine prelevate de la 158 de pacienti internati in spitale cu simptome de COVID-19.

In teorie, ar putea fi identificati pacientii care risca sa dezvolte o forma severa de COVID-19 prin testarea concentratiei de calprotectina din sange, explica cercetatorii francezi. Acestia mai subliniaza ca aceasta pista de cercetare ar putea oferi o abordare terapeutica inedita, intrucat blocarea receptorului calprotectinei ar putea combate fenomenul de agravare a bolii. Insa aceste strategii urmeaza sa fie evaluate prin studii clinice, afirma aceiasi specialisti.

779 cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, din 6.607 teste efectuate

In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 779 cazuri de COVID-19, din 6.607 teste prelucrate. 326 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Bilantul ajunge astfel la 62.547, potrivit datelor publicate luni de Grupul de Comunicare Strategica. 30.311 pacienti au fost declarati vindecati si 6.497 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 29 de decese (18 barbati si 11 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Braila, Buzau, Dambovita, Galati, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 la categoria 30-39 de ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 ani, 2 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 9 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 9 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la categoria de peste 80 de ani.

28 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate pana in prezent comorbiditati.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7405878/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867420309934


Citeste si despre:

Alergia la proteinele din ou Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Boala Behcet cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism Remedii pentru a elimina toxinele din organism Uleiul din arbore de ceai face minuni pentru sanatatea ta Efectele carentei de magneziu din organism Pericolele lipsei de magneziu din organism Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Reducerea aportului de sare din organism 8 alimente care cresc nivelul de energie din organism 11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? Alternative sanatoase la proteinele din carne Substantele cancerigene din viata de zi cu zi Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×