Efectele carentei de magneziu din organism

Actualizat: 13 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, care intervine in metabolismul glucidelor, al lipidelor sau al proteinelor ori in coagularea sangvina.

O carenta de magneziu duce la tulburari neuromusculare, in vreme ce un surplus poate fi consecinta unei insuficiente renale severe.

Aportul zilnic de magneziu recomandat este de 5 miligrame per kilogram corp. Printre cele mai comune surse alimentare de magneziu se numara cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele uscate, ciocolata.

Cauzele deficientei de magneziu

Studiile clinice au aratat ca 3 din 4 adulti au deficit de magneziu in organism. Carenta de magneziu se manifesta adesea in cazul persoanelor care au o dieta bogata in proteine, care nu mananca zilnic fructe si legume sau care obisnuiesc sa consume produse semipreparate si alimente procesate. Acest tip de alimente nu contin toti nutrientii necesari organismului.

Consumul excesiv de cafea sau alcool distruge rezerva de magneziu din organism. Stresul este, de asemenea, un mare consumator de magneziu.

Efectele deficientei de magneziu

Lipsa magneziului este evidentiata prin diferite simptome, care insa pot fi usor confundate cu cele ale altor boli.

Lipsa poftei de mancare

Scaderea apetitului nu este un semn specific pentru lipsa de magneziu, putand fi asociata ca simptom altor patologii, precum afectiuni digestive, infectii sau anemie.

Dar acest simptom apare si in carenta de magneziu, de aceea scaderea apetitului trebuie investigata prin analize medicale.

In schimb, persoanele care sufera de deficit de magneziu manifesta o pofta crescuta de ciocolata.

Dureri sau furnicaturi in diferite zone ale corpului

Deficitul de magneziu se mai poate manifesta si prin dureri de cap sau de stomac, dureri in piept, crampe musculare, gat intepenit.

Toate acestea trebuie sa constituie un semnal de alarma, necesitand urgent un set de analize medicale.

Tot din cauza carentei de magneziu, unele parti ale corpului pot amorti fara un motiv evident. De asemenea, furnicaturile degetelor, ale buzelor pot reprezenta simptome pentru lipsa de magneziu.

Palpitatii

Batai neregulate ale inimii atat ziua, cat si noaptea, angina pectorala si chiar un atac cardiac pot fi efectele unei carente severe de magneziu. Cauzele palpitatiilor trebuie investigate atent.

Somnolenta

Oboseala si nevoia continua de somn reprezinta alte simptome ale lipsei de magneziu. Persoana in cauza se simte extenuata, lipsita de energie, chiar daca doarme suficient. Toata aceasta stare este adesea insotita de un tremor al extremitatilor corpului.

Nervozitate si anxietate

Pacientul cu deficit de magneziu manifesta stari de nervozitate si chiar de confuzie, insotite de o sensibilitate crescuta la zgomote, inclusiv la cele firesti, din mediul inconjurator. Anxietatea, atacurile de panica si comportamentul agitat sunt si ele semne ale deficitului de magneziu.

Osteoporoza

Carenta acestui oligoelement atat de important are ca efect colateral osteoporoza, prin afectarea metabolismului calciului si al fosforului.


Citeste si despre:

Pericolele lipsei de magneziu din organism Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Vegetarianismul Simptomele deficientei de magneziu Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) 10 alimente cu un continut ridicat de magneziu 6 motive pentru care femeile au nevoie de magneziu Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Magneziu: biofactor esential in sanatatea noastra Magneziul si importanta lui in dieta Remedii la domiciliu pentru mahmureala Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Telina: beneficii asupra sanatatii Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)