Pericolele lipsei de magneziu din organism

Actualizat: 30 Iulie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi.

O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi.

Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu.

O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii.

Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o lipsa de magneziu. Insa doar 1% din magneziul din corp trece prin sange, ceea ce face ca analizele de sange nu sunt prea doveditoare.

Cea mai mare parte din magneziu este pastrata in oase si in organe unde este folosit in numeroase moduri. Astfel, este posibil sa aveti carente in magneziu si sa nu stiti acest lucru.

Un studiu american a recomandat o doza zilnica de magneziu cuprinsa intre 310-320 mg pentru femei si intre 400 pana la 420 pentru barbati. Aceasta cantitate este suficienta pentru a evita o carenta.

In primul rand, se crede ca magneziul este un mineral al inimii si al oaselor, dar este o idee falsa. Cercetatorii au descoperit 3751 de locuri in care se afla magneziul in proteinele umane, ceea ce arata ca rolul sau in ceea ce priveste sanatatea si bolile a fost subestimat.

S-a gasit magneziu in 300 de enzime diferite ale corpului si joaca un rol in procesul de detoxifiere a corpului, ceea ce il face important in prevenirea deteriorarii cauzate de produsele chimice prezente in mediul inconjurator: metale grele si alte toxine.

In plus, magneziul este necesar pentru:

-A activa muschii si nervii;
-A da energie corpului prin activarea de adenozin trifosfat (ATP);
-A ajuta la digestia proteinelor, glucidelor si a grasimilor;
-A servi la sinteza de ARN si ADN;
-A servi precursorilor neurotransmitatorilor ca serotonina.

Cele mai importante probleme de sanatate pe care lipsa de magneziu le poate provoca sau antrena:

-Anxietatea si crizele de panica;
-Astmul;
-Cheagurile de sange;
-Bolile intestinelor;
-Cistitele;
-Depresia;
-Diabetul;
-Oboseala;
-Bolile cardiace;
-Hipertensiunea;
-Hipoglicemia;
I-nsomnia;
-Bolile renale;
-Bolile ficatului;
-Migrenele;
-Problemele locomotorii (fibromialgie, probleme cronice de spate, probleme neurologice, dureri etc.)
-Problemele neurologice;
-Problemele ginecologice si obstetricale;
-Osteoporoza;
-Sindromul lui Raynaud;
-Uzura dintilor.

Semnele precursoare ale carentei de magneziu includ pierderea apetitului, dureri de cap, greturi, oboseala si stare de slabiciune.

O data diagnosticata, aceasta este urmata de simptome mai serioase, cum ar fi:

-Amorteala si furnicaturi;
-Contractii ale muschilor si crampe;
-Pierderea cunostintei;
-Schimbari de personalitate;
-Ritm cardiac anormal;
-Spasme coronariene.

Rolul magneziului in prevenirea bolilor cronice

Cele mai multe persoane nu stiu ca magneziul este si un mijloc de a preveni o boala cronica, insa el joaca un rol esential in acest domeniu. De exemplu, mai multe studii au aratat rolul magneziului pentru a permite metabolismului de a functiona eficient – mai ales in ceea ce priveste sensibilitatea insulinei, reglarea continutului de glucoza si protectia impotriva diabetului de tip 2.

Marind doza de magneziu, se reduc astfel riscurile dereglarii metabolismului glucozei si a insulinei si stopeaza progresul conditiilor prediabetice .

Multe studii au demonstrat ca o doza importanta de magneziu este asociata unei densitati a oaselor mai ridicata, iar o cercetare efectuata in Norvegia a descoperit, de asemenea, ca asocierea magneziului cu consumul de apa reduce riscurile fracturilor de sold.

Magneziul ar putea totodata sa reduca riscul dezvoltarii cancerului. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca magneziul este asociat unui risc mai scazut de tumori colorectale.

Rezultatele au demonstrat ca, prin fiecare marire a dozei cu 100 mg, riscul de tumora colorectala se diminueaza cu 13%, iar al celui de cancer colorectal, cu 12%.

Cercetatorii au remarcat ca efectele anticancer ale magneziului sunt legate de capacitatea sa de reducere a rezistentei insulinei, ceea ce ar putea afecta (intr-un mod pozitiv, bineinteles) dezvoltarea tumorilor.

Factorii care influenteaza continutul de magneziu

Algele si legumele verzi (spanacul, in special) sunt excelente surse de magneziu, la fel ca si fasolea uscata, nucile si semintele de dovleac, de floarea-soarelui si de susan. Sucurile de legume sunt o modalitate buna de a fi siguri de un continut mare de magneziu.

Totusi, cele mai multe alimente cultivate in zilele de astazi sunt deficitare in magneziu si alte minerale, deci nu este de ajuns sa consumati alimente bogate in magneziu. Dupa parerea anumitor doctori, magneziul este mai putin prezent in alimente decat calciul. Acum 100 de ani, ati fi putut absorbi in jur de 500 mg de magneziu cu o alimentatie normala. In zilele de astazi, puteti obtine doar 200 mg.

Explicatia ar fi ca erbicidele blocheaza absorbtia si utilizarea mineralelor in multe alimente cultivate astazi. Rezultatul este acela ca este destul de dificil de gasit alimente intr-adevar bogate in magneziu. Tratamentul lor si accentuarea maturizarii plantelor determina pierderea acestui mineral.

Totusi, unele alimente pot influenta absorbtia magneziului de catre corp. De exemplu, a bea alcool interfereaza cu capacitatea corpului dumneavoastra de a incorpora vitamina D, care ajuta la inglobarea magneziului. De altfel, in cazul in care consumul de zahar este mare, aceasta ar putea provoca eliminarea magneziului din corpul dumneavoastra prin rinichi.

Alti factori sunt asociati unei cantitati scazute de magneziu:

-Consumul excesiv de cafeina;
-Menopauza;
-Varsta inaintata (persoanele foarte batrane sunt susceptibile de a suferi de o carenta in magneziu, pentru ca unele medicamente se interpun absorbtiei);
-Unele medicamente, incluzant diureticele, unele antibiotice (ca gentamicina si teramicina), corticosteroizii (prednison), antiacizii si insulina;
-Sistemul digestiv afectat, care compromite capacitatea corpului dumneavoastra de a absorbi magneziul (boala Crohn, sindromul intestinului permeabil etc.)

Calciul si vitaminele D si K2 ar trebui sa fie echilibrate cu magneziul

Ati putea crede ca este suficient sa luati suplimente pentru a remedia doza scazuta de magneziu din corp, dar nu este atat de simplu. Trebuie sa aveti in vedere si continutul de calciu si de vitaminele D3 si K2, dat fiind faptul ca acestea functioneaza sinergic. O doza prea mare de calciu care nu este contrabalansata de magneziu poate duce la o criza cardiaca.

O cercetare asupra alimentatiei oamenilor din Paleolitic a aratat ca, la oamenii din pesteri, ratia de calciu si de magneziu era de 1 la 1. In schimb, in Statele Unite, americanii au un continut mai mare de calciu decat de magneziu, astfel ratia este de 3,5 la 1. Aceasta difera in functie de tara.

Daca aveti prea mult calciu si prea putin magneziu in corp, e posibil sa aveti spasme musculare, care vor avea consecinte asupra inimii, mai ales. Ceea ce se intampla este functionarea muschilor si a nervilor, al caror responsabil este magneziul, care se este afectata.

Daca va lipseste magneziul, muschii vor avea spasme, pentru ca cel care ii face sa se contracte este calciul.

Echilibrand cantitatile de calciu si de magneziu, nu trebuie sa uitati de vitaminele D si K2, pentru acesti nutrienti functioneaza impreuna. Un dezechilibru intre acesti 4 nutrienti este unul dintre motivele care fac calciul sa fie asociat cu cresterea riscului crizelor cardiace si pentru care unele persoane sunt victime ale toxicitatii vitaminei D.

Vitamina K2 mentine calciul acolo unde trebuie sa se gaseasca, pentru a nu se acumula in locuri nepotrivite, cum ar fi in tesuturi moarte. In acelasi mod, daca luati suplimente de vitamina D, trebuie sa consumati vitamina K2 si magneziu, fie din alimentatie, fie sub forma de suplimente.

Sfaturi pentru a creste cantitatea de magneziu din organism

Pentru a va mari continutul de magneziu, precum si a tuturor celorlalti nutrienti din plante, cea mai buna solutie este de a bea suc de legume verzi. O jumatate de litru de suc de legume verzi va poate aduce cantitatea zilnica de magneziu.

Daca optati pentru un supliment, alegeti unul care sa fie constituit din 100% magneziu, mai potrivit decat un produs care sa contina alte substante. De fapt, acestea pot afecta absorbtia si sa aduca beneficii mai putin vizate pentru sanatate.

Daca luati suplimente, puteti folosi ”testul intestinului” pentru a verifica daca nu luati prea multe. Stiti ca luati prea mult magneziu atunci cand scaunele devin prea moi. Aceasta poate fi o veste buna pentru persoanele care sufera de constipatie, care este una dintre numeroasele moduri in care se manifesta o carenta in magneziu.

Oricare ar fi suplimentul pe care il alegeti, asigurati-va ca acesta nu contine stearat de magneziu, un aditiv folosit, dar posibil periculos.
Supradozele nu sunt posibile decat in caz de aport masiv asociat cu dificultati de eliminare ale rinichilor.

Sursele de magneziu:

-Glicinatul de magneziu este o forma de mangneziu care ofera un mai bun grad de absorbtie si este in general considerat ideal daca vreti sa combateti carenta.
-Clorura de magneziu / lactat de magneziu contine doar 12% magneziu, dar are o mai buna capacitate de absorbtie decat altele, ca oxidul de magneziu, care contine de aproape 5 ori mai mult magneziu.

-Carbonatul de magneziu, care are proprietati antiacide, contine 45% magneziu.
-Citratul de magneziu este un amestec de magneziu si de acid citric care, ca multele suplimente de magneziu, are proprietati laxative, dar este absorbit intr-o maniera eficienta.

-Oxidul de magneziu contine 60% magneziu si reduce constipatia.
-Sulfatii de magneziu / hidroxidul de magneziu sunt, in general, folositi drept laxative. Este usor de depasit doza, astfel nu luati decat cantitatea prescisa.
-Tauratul de magneziu este o combinatie de magneziu si de taurina, un acid aminat. Asociate, aceste substante au un efect calmant asupra corpului.

-Treonatul de magneziu este un tip de supliment de magneziu mai recent, care pare a fi cel mai bun supliment de magneziu de pe piata, datorita capacitatii sale superioare de absorbtie.

Alimente bogate in magneziu:

-100 g de fructe de mare – 410 mg;
-100 g de cacao – 150-400 mg (in functie de concentratie);
-100 g de migdale – 250 mg;
-Cereale, fructe uscate, ciocolata, varza, ceapa.


Citeste si despre:

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Ingrediente minerale Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Mineralele: functii si beneficii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Enzimele si organismul uman Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)