Remedii pentru a elimina toxinele din organism

Actualizat: 15 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Eliminarea toxinelor din organism


Detoxifierea sau eliminarea toxinelor din organism este un proces din ce in ce mai popular. Acesta implica, de regula, urmarea unei diete specifice sau utilizarea unor produse special concepute pentru a elimina toxinele. Totusi, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Organismul dumneavoastra este deja dotat cu propriul sistem de detoxifiere, ce include organe precum ficatul si rinichii, astfel ca nu are nevoie de alimente sau produse speciale, costisitoare, pentru a-si indeplini functia.

Ceea ce puteti si ar trebui sa faceti periodic, este aplicarea masurilor de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere. Prin respectarea urmatoarelor recomandari, puteti spori capacitatea organismului de a elimina toxinele.

Masuri de imbunatatire si sustinere a functiei de detoxifiere

1. Limitati consumul de alcool

Ficatul metabolizeaza mai mult de 90% din cantitatea de alcool pe care o consumati. In urma procesului de metabolizare, se formeaza acetaldehida, o substanta cunoscuta ca fiind cancerigena, si astfel fiind considerata o toxina majora. Prin consumul crescut de alcool, ficatul trebuie sa metabolizeze intensiv, ajungand la suprasolicitare, ceea ce afecteaza serios functia hepatica si impiedica eliminarea toxinelor.

Astfel, pentru a sustine ficatul sa isi indeplineaza functiile, in special functia de eliminare a toxinelor, asigurati-va ca limitati consumul de alcool, consumand nu mai mult de cateva bauturi pe saptamana. Mai mult decat atat, eliminarea completa sau aproape completa a consumului de alcool, va imbunatati considerabil sistemul de detoxifiere.

2. Prioritizati somnul

Cel mai probabil stiti deja ca somnul de calitate, in fiecare noapte, este obligatoriu pentru a mentine starea generala de sanatate a organismului. Somnul are rol crucial si in functionarea sistemului de detoxifiere, astfel ca nu trebuie neglijat.  

In timpul somnului, creierul se reorganizeaza si se reincarca, iar organele precum ficatul, tubul digestiv si rinichii, indeparteaza toxinele ce se acumuleaza in timpul zilei. Aceste procese au loc doar in timpul somnului. Astfel, atunci cand nu aveti un somn suficient, odihnitor, corpul nu are timp sa indeplineasca aceste functii, astfel ca toxinele se acumuleaza in continuare.

Expertii recomanda somnul regulat de 7 pana la 9 ore pe noapte, pentru a sustine functiile organismului, inclusiv cea de eliminare a toxinelor.

3. Beti mai multa apa

Apa face mult mai mult decat potolirea senzatiei de sete. Aceasta este absolut esentiala pentru supravietuire, si pentru indeplinirea functiilor moleculare, celulare si ale organismului. Apa este vehiculul de eliminare a toxinelor, fara de care procesul de detoxifiere nu ar fi posibil.

Cele mai comune toxine, produse zilnic in corpul uman, sunt ureea si dioxidul de carbon. Acestea rezulta in urma procesului continuu de reparare celulara, precum si in urma digestiei. Ureea si dioxidul de carbon sunt eliminate cu ajutorul apei, fiind compusi hidrosolubili. Cantitatea de apa recomandata este de 3.7L/zi pentru barbati, si 2.7 L/zi in cazul femeilor, dar aceste volume pot creste in functie de dieta zilnica, nivelul de activitate si mediu. Astfel, asigurati-va ca ramaneti hidratat pentru a sustine procesul de eliminare a toxinelor.

4. Reduceti consumul de zahar si alimente procesate

Desi aceasta recomandare este facuta cel mai des, de catre numerosi experti si oameni de stiinta, se pare ca oamenii continua sa aiba un consum crescut de alimente procesate, bogate in zahar si grasimi. Astfel, rolul alimentatiei sanatoase trebuie amintit ca fiind important si pentru functia de eliminare a toxinelor.

Studiile asociaza consumul crescut de alimente intens procesate si/sau bogate in zahar, cu boli cronice precum obezitatea, afectiunile cardiovasculare si diabetul zaharat. Toate aceste boli impiedica organismul sa elimine toxinele in mod natural, din cauza leziunilor hepatice si renale.

Este esential sa limitati consumul acestor alimente, pentru a mentine integra functia de eliminare a toxinelor. Mai mult decat atat, prin consumul acestora se vor genera mai multe toxine, decat prin consumul unor alimente sanatoase, neprocesate. Astfel, abilitatea de detoxifiere este scazuta, iar cantitatea de toxine este si mai mare.
Inlocuirea acestor alimente, cu optiunile sanatoase, precum fructele, legumele, cerealele integrale, este modalitatea cea mai eficienta pentru a reduce consumul de alimente procesate.

5. Consumati alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt substante ce protejeaza celulele impotriva leziunilor provocate de radicalii liberi. Acesti radicali liberi cauzeaza ceea ce se numeste stres oxidativ, un fenomen daunator celulelor si organelor.

Adoptarea unei diete bogate in antioxidanti va imbunatati considerabil nivelul de stres oxidativ din organism, si astfel se reduce cantitatea de toxine, acestea fiind constant eliminate. Este ideal sa prioritizati consumul de antioxidanti din alimente, nu din suplimente, intrucat nu toate suplimentele sunt sigure, benefice, si in niciun caz nu sunt mai bune decat alimentele naturale.

Substantele antioxidante sunt vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniul, licopen. Acestea se gasesc intr-o varietate de fructe si legume precum fructele de padure, citricele, nucile, cacao, legume cat mai colorate, legume cu frunze verzi. De asemenea, antioxidantii se regasesc si in condimente si in bauturi precum ceaiul verde sau cafeaua, astfel ca acestea nu trebuie excluse din dieta zilnica.

6. Consumati alimente bogate in prebiotice

Sanatatea microbiomului intestinal este importanta pentru mentinerea sistemului de detoxifiere integru si functional. Celulele intestinale fac parte din sistemul de eliminare a toxinelor, fiind responsabile de protectia intestinului impotriva toxinelor.

Sanatatea intestinului incepe cu prebioticele, un tip de fibre ce reprezinta hrana pentru bacteriile ,,bune’’ din intestin. In prezenta prebioticelor, bacteriile bune isi pot indeplini functia si vor proteja intestinul. Astfel, atunci cand celulele intestinale sunt sanatoase, si functia de eliminare a toxinelor de la acest nivel este pastrata.
Din fericire, nu este nevoie de suplimente, intrucat numeroase alimente include aceste prebiotice: rosiile, bananele, sparanghelul, ceapa, usturoiul, fulgii de ovaz sunt doar cateva exemple.

7. Ramaneti activ

Activitatea fizica regulata, indiferent de nivelul acesteia, si indiferent de greutatea corporala, este dovedita ca fiind foarte importanta pentru eliminarea toxinelor. Toxinele se elimina si prin intermediul transpiratiei, iar efortul fizic este modul perfect de a asigura acest tip de detoxifiere.

Mai mult decat atat, sistemul respirator are rol in eliminarea toxinelor, cu ajutorul expiratiei, iar prin efortul respirator crescut din timpul activitatii fizice, puteti asigura aceasta functie.

Efortul fizic joaca rol si in reducerea inflamatiei, in recuperarea in urma unor patologii si in preventia altor afectiuni, ceea ce sustine procesul continuu de detoxifiere. Expertii recomanda activitatea fizica constanta, mai degraba decat cea foarte intensa. Incercati sa bifati 15-30 de minute de mers pe jos zilnic, la care sa adaugati orice forma de sport va face placere, de cateva ori pe saptamana.

Concluzie

Eliminarea toxinelor este un proces natural si esential al organsimului, realizat in fiecare zi. Astfel, recomandarea este de a sustine aceasta functie si de a o imbunatati, prin adoptarea unei diete zilnice sanatoase, prin evitarea substantelor toxice precum alcoolul, si prin mentinerea unui stil de viata activ. Prin aceste simple remedii, detoxifierea poate fi realizata corespunzator, la capacitate maxima, fara sa fie nevoie de suplimente sau produse speciale.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#Common-misconceptions-about-detoxing
https://www.popsci.com/story/health/how-to-detox/


Citeste si despre:

6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural Remedii naturale pentru cancerul de san Sanatatea ficatului esentiala pentru organism 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa 6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Motive pentru care este bine sa beti apa Beneficiile telinei pentru sanatate Plan de detoxifiere pentru 7 zile Detoxifierea de primavara Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard