8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

Actualizat: 08 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta.

Ouale

Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta.

Sunt o sursa rapida de energie, iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare.

Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice.

Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange.

Varza murata

Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind protectie contra bolilor cardiovasculare.

In trecut, era un aliment nelipsit din dieta marinarilor care plecau in calatorii lungi pe mare, pentru ca ii ajuta sa aiba un sistem imunitar puternic si sa lupte cu infectiile, datorita continutului bogat de vitamina C.

Ciocolata neagra

Cateva patratele de ciocolata neagra, care are un continut ridicat de cacao, iti dau un plus de energie pe parcursul zilei. Cele mai bune sortimente de ciocolata neagra sunt cele care contin in proportie de peste 70% cacao.

Cerealele integrale

Ca sa ai energie pentru intreaga zi, consuma un bol cu cereale integrale la micul dejun, considerat cea mai importanta masa a zilei. Pot fi din ovaz, din orz sau din grau, insa portia nu trebuie sa fie mai mare de 200 de grame. Acestea ofera si protectie contra bolilor inimii, pentru ca sunt o sursa buna de magneziu si mangan.

Fructele de padure

Afinele, zmeura si murele sunt bogate in antioxidanti, ceea ce inseamna ca previn inflamatiile din corp si scad riscul aparitiei cancerului, pentru ca ne protejeaza de radicalii liberi. De asemenea, incetinesc procesul de imbatranire, fiind bogate in luteina si in vitaminele A si C. In plus, sunt o sursa rapida de energie.

Spanacul

Bogat in fier si calciu, dar si in vitaminele A, B6 si E, spanacul ar trebui sa nu iti lipseasca din alimentatie. Nu numai ca iti da energie, dar te ajuta si la cresterea masei musculare, sporind capacitatea de efort a organismului.

Carnea de vita

Proteinele care se gasesc in carnea de vita fac din ea alimentul ideal dupa o sesiune de exercitii la sala de sport. Contine creatina, substanta care ajuta muschii sa se dezvolte. Este si o buna sursa de fier si zinc, minerale esentiale pentru cresterea masei musculare.

De asemenea, in carnea de vita se gaseste si seleniu, de ajutor pentru buna functionare a sistemului nervos si a glandei tiroide.

Migdalele

Un pumn de migdale reprezinta o sursa bogata de acizi grasi sanatosi, dar si de vitamina E, care ajuta la refacerea tesuturilor. Aceste fructe contin si antioxidanti, protejand organismul impotriva radicalilor liberi.

Sunt bogate si in lipide si proteine, functionand ca o "baterie" pentru organism si alimentandu-l cu energie. Si magneziul care se gaseste in aceste fructe oleaginoase ajuta la eliminarea starilor de anxietate si de nervozitate.

Este ideal ca midgalele sa fie consumate intre mese, fiind una dintre cele mai sanatoase si delicioase gustari.


Citeste si despre:

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica Grasimile bune si rele prezente in organism. Alimentatia cu rol protectiv Recapata-ti energia necesara unei vieti sanatoase Grasimile benefice si nocive din alimente Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alimente periculoase in osteoporoza Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile 28 de alimente supernutritive Topul alimentelor afrodisiace Poftele alimentare si nevoile organismului