Microbiomul cutanat este co-responsabil , impreuna cu bariera cutanata, pentru aparitia dermatitei atopice

Actualizat: 15 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie cronica a pielii care afecteaza peste 50 de milioane de oameni numai in Europa si 20% dintre copiii din intreaga lume.

Aceasta se manifesta prin zone de piele foarte uscata, inflamatie si prurit. Simptomele vizibile includ eritemul, zonele aspre si rosii pe corp, la pliurile gatului, coatelor si genunchilor, pe maini si pe picioare.


In ultimii 30 de ani, cazurile de dermatita atopica s-au triplat, dermatita atopica devenind cel de-al doilea motiv de consult la medicul dermatolog.
Pana recent, se cunostea faptul ca la baza aparitiei dermatitei atopice sta alterarea barierei cutanate, ceea ce permite alergenilor si iritantilor sa patrunda in piele, provocand astfel inflamatii si prurit.


In ultima vreme, datorita analizelor moderne, s-a dovedit ca, la fel ca si in cazul altor organe, pielea fara leziuni este colonizata de o comunitate bogata de microorganisme proprii (microbiomul cutanat), iar diversitatea acestora este un factor cheie pentru o piele sanatoasa.

Microbiomul cutanat cantareste 1,5 Kg si cuprinde 100.000 miliarde de bacterii. Rolul acestuia este de a stimula sistemul imunitar si de a proteja organismul impotriva infectiilor patogene sau periculoase pentru el.

Studiile au demonstrat diversitatea microbiana este mai scazuta in cazul pacientilor cu dermatita atopica fata de persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. Concluzia la care s-a ajuns este ca microbiomul cutanat este co-responsabil, impreuna cu bariera cutanata pentru aparitia dermatitei atopice.


Laboratoarele La Roche-Posay s-au inspirat din aceste studii si au mers mai departe in descifrarea dermatitei atopice, demonstrand ca la persoanele cu dermatita atopica, diversitatea microbiana este diferita intre zonele aflate in puseu si zonele imediat adiacente, neafectate.


De asemenea, Laboratoarele La Roche-Posay au studiat efectele Lipikar Baume AP+ asupra microbiomului, aratand ca bariera naturala a pielii a fost reconstruita in urma tratamentului cu acest balsam. n acelasi timp, echilibrul pielii s-a pastrat si in perioadele de remisie, iar frecventa puseurilor de atopie s-a redus considerabil.

Microbiomul celor cu eczema atopica s-a schimbat in mod semnificativ dupa cele 3 luni de tratament, devenind mult mai asemanator cu acela al pielii sanatoase.

Astfel, Lipikar Baume AP+ se dovedeste a fi un emolient revolutionar ce ofera eficienta unui balsam si lejeritatea unui lapte de corp, reducand frecventa puseurilor de atopie si pruritul si restabilind calmul pielii (Unt de Shea 20% si Apa Termala LRP 50%).


Lipikar Baume AP +, balsamul anti dermatita atopica de la La Roche-Posay, contine Aqua Posae Filiformis, descoperire exclusiva a laboratoarelor LRP. Aqua Posae Filiformis se obtine din bacteria VITREOSCILLA FILIFORMIS (VF) care creste in apa lacului Erie din America de Nord. Eficienta acestei bacterii a fost deja demonstrata pe pacienti cu dermatita atopica si publicata in British Journal of Dermatology. VF are 34 de patente si a facut obiectul a 13 publicatii stiintifice.


Tulpina de Vitreoscilla Filiformis este cultivata in apa termala LRP, pentru ca aceasta contine doua oligo-elemente exclusive si rare fata de alte ape termale (seleniu si strontiu), ce au rol de catalizatori ai enzimelor bacteriene, crescand astfel activitatea Vitreoscilla Filiformis.

Lipikar Baume AP+ cu Aqua Posae Filiformis are trei efecte principale:

1. Echilibreaza microbiomul pielii
2. Stimuleaza apararea anti-microbiana
3. Stimuleaza imunitatea pielii

De mentionat ca la Centrul Termal La Roche-Posay sunt tratati anual peste 2400 de copii cu piele atopica.

Dermatita atopica in cifre:


Citeste si despre:

Cum sa impiedici recurenta infectiilor pielii 5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi Foliculita de piscina Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Eruptia cutanata cauzata de caldura 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Dermatita atopica la copil Dermatita atopica la adulti Ingrijirea controlata a pielii atopice la orice varsta 10 remedii naturale pentru matreata