Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Dermatita atopica este o afectiune a pielii care provoaca decolorare si eruptii cutanate cu mancarime. De obicei, incepe in copilarie, iar eruptiile pot continua pana la varsta adulta.
Nu exista un remediu pentru dermatita atopica, dar afectiunea poate fi gestionata cu ingrijire adecvata. Optiunile de tratament includ creme cu corticosteroizi, antihistaminice si medicamente pe baza de reteta.
Dermatita atopica este o afectiune cronica care provoaca mancarimi ale pielii care devin uscate si solzoase. Tinde sa vina si sa plece si poate fi doar in copilarie sau va poate afecta intreaga viata. La persoanele cu pielea deschisa la culoare, dermatita atopica arata ca o eruptie rosie. Persoanele cu pielea mai inchisa pot dezvolta eruptii cutanate maro, violet sau gri.
Dermatita si eczema se refera ambele la inflamatia pielii. Eczema este un termen larg, umbrela, care descrie un grup de afectiuni. Dermatita atopica este cel mai frecvent tip de eczema.
Dermatita atopica este cel mai frecvent la copii, dar poate aparea la orice varsta. Afectiunea afecteaza persoanele desemnate de sex masculin la nastere (AMAB) si persoanele desemnate de sex feminin la nastere (AFAB) in numar egal.
Persoanele de culoare au putin mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune in comparatie cu persoanele albe. Dintre toate persoanele afectate de dermatita atopica, 65% dezvolta afectiunea in primul an de viata, in timp ce 90% dezvolta afectiunea inainte de varsta de 5 ani.
Este obisnuit ca dermatita atopica sa se dezvolte in zonele in care pielea se indoaie sau se indoaie, cum ar fi in spatele genunchilor sau in interiorul cotului. Dar poate aparea oriunde, inclusiv in:
-Mainile si degetele.
-Picioarele si degetele de la picioare.
-Pleoapele.
-Buzele
Simptomele pot varia semnificativ de la o persoana la alta si pot varia de la usoare la severe. Simptomele comune ale dermatitei atopice includ:
Dermatita atopica este multifactoriala, ceea ce inseamna ca nu exista o singura cauza, ci multe cauze posibile. Se intampla atunci cand functia de bariera a pielii este deteriorata.
Acest lucru are ca rezultat o piele mai sensibila si mai vulnerabila la iritanti, alergeni si alti factori de mediu. Cand intri in contact cu un iritant sau alergen care declanseaza simptome, se numeste dermatita de contact. Multi alergeni alimentari pot declansa dermatita atopica. Unele dintre cele mai comune includ arahide, nuci, oua, soia, lapte de vaca, grau, crustacee si fructe de mare.
Nu. Chiar daca aveti o eruptie cutanata activa, dermatita atopica nu este contagioasa. Retineti, totusi, daca eruptia cutanata incepe sa doara, poate insemna ca aveti o infectie. Daca se intampla acest lucru, este posibil ca infectia sa se raspandeasca la alte persoane prin contact fizic.
Medicul va va examina pielea si va va revizui istoricul medical si familial. In unele cazuri, acestia pot efectua un test de piele sau de sange pentru a fi siguri de diagnostic.
Exista mai multe medicamente si terapii care pot ajuta la gestionarea simptomelor dermatitei atopice. Acestea includ:
Pentru a calma pielea inflamata si a reduce mancarimea:
Desi nu puteti preveni cu totul dermatita atopica, puteti lua masuri pentru a va reduce riscul de aparitie. Pentru a face acest lucru, evitati orice posibil declansator si mentineti pielea bine hidratata.
Dermatita atopica nu va disparea complet. Dar odata ce gasiti modalitati de a va gestiona in mod corespunzator simptomele, este posibil ca eruptiile dumneavoastra sa nu fie la fel de severe. Persoanele cu dermatita atopica ar trebui sa se consulte in mod regulat medicul, in functie de frecventa eruptiilor, pentru a se asigura ca folosesc cele mai bune tratamente disponibile.
Desi dermatita atopica nu este de obicei periculoasa, ea poate face ravagii asupra confortului si calitatii vietii. Din fericire, exista mai multe tratamente disponibile pentru a va ajuta sa va mentineti simptomele sub control. Majoritatea oamenilor experimenteaza o imbunatatire dramatica odata ce gasesc un regim de ingrijire a pielii care functioneaza pentru ei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.