Cum transmit asimptomaticii SARS-COV-2, cu masca sau fara masca?

Actualizat: 05 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Institutul National de Sanatate Publica a publicat mai multe grafice in care prezinta diferite situatii in care exista riscul transmiterii virusului SARS-COV-2 de la persoanele asimptomatice. Persoanele asimptomatice pot transmite cel mai mult virusul daca nu poarta masca in spatii inchise aglomerate, neaerisite corespunzator, daca striga sau canta.


Daca un asimptomatic are masca si contactul este de scurta durata intr-un spatiu neaglomerat, in care aerisirea este inadecvata, riscul de transmitere este unul mediu prin strigat sau cantat, potrivit INSP.


In spatiul interior aglomerat, neaerisit, riscul este mediu daca asimptomaticul cu masca sta in liniste sau vorbeste. Riscul se mentine mediu daca bolnavul striga sau canta in spatiul aglomerat, chiar daca este bine aerisit, si devine ridicat daca striga sau canta intr-un spatiu interior aerisit inadecvat.


Daca asimptomaticul are masca, dar contactul este de lunga durata, riscul este mediu daca sta in liniste sau vorbeste intr-un spatiu interior neaerisit. Daca striga sau canta intr-un spatiu neaerisit, riscul de transmitere este unul ridicat.


Riscul cel mai mare este atunci cand un asimptomatic nu poarta masca si are un contact de lunga durata. Riscul este ridicat indiferent daca bolnavul sta in liniste, vorbeste sau striga si devine mediu doar daca sta in aer liber fara sa vorbeasca si nu conteaza daca spatiul este sau nu aglomerat, este sau nu aerisit corespunzator.


Alte 1.591 de cazuri de COVID-19 la doar 6.537 de teste

Alte 1.591 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, potrivit datelor anuntate de Grupul de Comunicare Strategica. S-au efectuat doar 6.537 de teste! Bilantul a ajuns astfel la 137.491.


Cele mai multe cazuri s-au inregistrat, in continuare, in Bucuresti, respectiv 562. Este si cel mai mare numar inregistrat in Capitala, de la debutul pandemiei in Romania. Judetele cu cele mai multe cazuri sunt Iasi - 116, Cluj - 83 si Neamt - 69.


In ultimele 24 de ore s-au raportat si 45 de decese (27 barbati si 18 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Timis, Tulcea, Vrancea si Municipiul Bucuresti.


Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 5 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 18 de decese la categoria de varsta 70-79 ani si 20 decese la categoria de peste 80 de ani. 42 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.


In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.001. Dintre acestea, 592 sunt internate la ATI.

Sursa: http://www.cnscbt.ro/index.php/2005-riscul-transmiterii-sars-cov-2-de-la-persoane-pozitive-asimptomatice/file


Citeste si despre:

Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Cum se manifesta varianta Omicron Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus? Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Distensia abdominala brusca sau severa Modificarea contractului cadru 2008-2009 Astmul bronsic si sarcina Chirurgia cu laser pentru tulburarile de vedere Primul ajutor in cazul diareei Durerea cronica pelvina la femei Tulburarea bipolara