Comunicat de presa privind dezbaterea publica organizata astazi la sediul Ministerul Sanatatii

Actualizat: 08 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) au solicitat prin adresa nr. 14211/4.03.2014, in conformitate cu dispozitiile L52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica organizarea unei DEZBATERI PUBLICE privind proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.

Astazi, 7.04.2014, Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au organizat aceasta dezbatere publica. Reprezentantii medicilor de familie au ridicat trei probleme: debirocratizarea in Medicina Familiei, efectele disfunctionalitatii Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asupra pacientilor si lipsa de reglementare practica privind introducerea pachetului minimal si a pachetului de baza precum si sustenabilitatea pachetelor de preventie. S-au ridicat probleme practice pe care medicii de familie le intampina in activitatea lor, in stransa legatura cu noul Contract - cadru.

Activitatea medicului de familie, extrem de vasta, implica numeroase forme de raportare precum si documente care reflecta activitatea de profilaxie a medicului de familie, activitatile curative, precum si monitorizarea pacientilor conform legislatiei in vigoare. Mentinerea actualelor sisteme de raportare are consecinte grave asupra activitatii cabinetului. De aceea au fost propuse solutii aplicabile pentru reducerea birocratiei in medicina familiei, atat pe plan general, cat si punctual, pentru fiecare document in parte.

Desi s-a atras atentia de cativa ani asupra disfunctionalitatilor SIUI, aceste probleme nu au fost rezolvate, mai mult, au fost rostogolite si peste functionarea SIPE si vor fi preluate cu siguranta si de Dosarul electronic de sanatate, aflat in faza de testare. De aceea, tragem un semnal de alarma asupra unor probleme pe care le-am desprins din practica noastra, in cabinete, probleme care afecteaza direct pacientul care ne intra zilnic in cabinete si implicit calitatea actului medical: reflectarea corecta a calitatii de asigurat si asumarea exclusiv de catre CNAS prin SIUI a acesteia, corectitudinea datelor de identificare ale pacientilor, urgentarea validarilor transferurilor pacientilor, inscrierilor nou - nascutilor, validarea corecta a decesului, executarea lucrarilor de mentenanta la sistem, atat la SIUI, cat si la SIPE (reteta electronica) in afara programului de lucru al furnizorilor de servicii medicale, pentru a nu mai afecta activitatea acestora.

S-a punctat importanta pachetului de baza in Contractul - cadru si faptul ca aduce in plus servicii cetateanului sanatos care insa nu este informat sistematic cu privire la faptul ca are dreptul si obligatia sa efectueze controalele profilactice si ca urmare, nu le va accesa. Pe da alta parte, serviciile preventive oferite cetateanului sanatos ar fi trebuit sa faca parte dintr-un program distinct al MS si nu sa fie decontate din FNUASS. Modalitatea de decontare a acestor servicii este ambigua, pe de o parte pentru ca nu este tehnic posibila codificarea medicala a activitatii de preventie, pe de alta parte nu sunt puse la dispozitia medicilor instrumente de lucru. Este deocamdata un deziderat de tip electoral care inca nu are aplicabilitate practica.

Medicii de familie si-au aratat din nou disponibilitatea de a participa la elaborarea actelor normative aducand expertiza celor implicati realmente in sistem si au solicitat existenta unui dialog real atat in ceea ce priveste problemele ridicate cat si urmatoarele acte normative care sunt legate de aplicarea contractului - cadru.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaie profesionala, stiinifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizaii judeene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Federatia Naionala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea ai aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.


Citeste si despre:

Completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - OUG nr. 100/2008 Ordin privind aprobarea modelului contractului de asigurari sociale de sanatate Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Programele nationale de sanatate Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Preveniti intoxicatiile alimentare Sanatatea publica Legea privind produsele cosmetice Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar