Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca Romania ar putea beneficia de un vaccin impotriva noului coronavirus in primul trimestru al anului 2021. Ar urma ca pana la mijlocul anului viitor, vaccinul sa poata fi produs si in tara noastra.
Tataru a mai anuntat ca deja Comisia Europeana a semnat contracte cu doua firme care produc doze de vaccin impotriva COVID-19 si ca tara noastra este pe lista statelor care vor beneficia de ele.
“Comisia Europeana are in discutie, in acest moment, in evaluare si contractarea cu 6 firme producatoare. Sunt deja doua care au semnat contractul”, a declarat Ministrul Sanatatii pentru Digi24.
”Urmeaza ca in primul trimestru al anului viitor sa beneficiem de un prim vaccin si in prima jumatate sa putem sa il si facem la noi in tara”, a mai spus acesta.
Ministrul a vorbit si despre imunizarea in masa, explicand ca aceasta se face fie trecand prin boala, fie avand un vaccin, asa ca recomanda ca oamenii sa respecte regulile sanitare si distantarea sociala pentru a incetini raspandirea virusului.
OMS: in jur de 14% din cazurile de COVID-19 sunt in randul personalului medical
Angajatii in domeniul sanatatii platesc un pret ridicat in prima linie in lupta impotriva pandemiei de coronavirus. Ratele de infectare in randul personalului medical sunt mult mai mari decat pentru restul populatiei, explica OMS, medicii reprezentand aproximativ 3% din populatie in marea majoritate a tarilor si mai putin de 2% in tarile cele mai sarace.
Cifrele colectate de OMS arata ca 14% din cazurile de COVID-19 sunt in randul personalului medical, in unele tari, aceasta proportie atingand si 35%.
De altfel, Consiliul International al Infirmeriei (ICN) a afirmat intr-un raport ca circa 3 milioane de angajati din domeniul sanitar s-au imbolnavit de COVID-19. Acest lucru reprezinta 10% din cele aproape 30 de milioane de cazuri inregistrate la nivel mondial. Cel putin 1.000 de infirmieri si infirmiere au murit in 44 de tari.
Riscurile nu sunt doar fizice, stresul creat de teama de a se imbolnavi, orele lungi de lucru, separarea de cei dragi pentru a-i proteja si, uneori, ostilitatea din partea societatii afecteaza sanatatea personalului medical.
Un sondaj recent realizat OMS dezvaluie ca un sfert dintre angajatii in domeniul sanatatii sufera de depresie si atacuri de anxietate, in timp ce o treime sufera de insomnie.
Potrivit hotnews.ro, OMS recomanda stabilirea de sinergii intre strategiile menite sa asigure siguranta pacientilor si cea a personalului medical sau dezvoltarea de programe nationale pentru o mai buna protejarea a angajatilor din domeniul sanitar.
"Nici o tara, nici un spital sau clinica nu pot asigura securitatea pacientilor sai pana cand personalul medical nu este in siguranta", a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
1.679 de noi cazuri noi de COVID-19 in Romania. La ATI sunt internati 460 pacienti
Alte 1.679 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 24.025 de teste efectuate. Bilantul COVID-19 ajunge la 108.690, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.
Cele mai multe noi cazuri au fost raportate in Bucuresti, respectiv 244 si Iasi - 110.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.960. Dintre acestea, 460 sunt internate la ATI.
De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 27 de decese (18 barbati si 9 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus. Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 3 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 7 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 9 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la categoria de peste 80 de ani.
26 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
Pacientii decedati erau internati in spitalele din Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Calarasi, Dambovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Maramures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Srusa: https://www.who.int/news-room/detail/17-09-2020-keep-health-workers-safe-to-keep-patients-safe-who