Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania

Actualizat: 15 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vaccinul anti-HPV este prima masura de prevenire a cancerului de col uterin, al doilea tip de cancer responsabil cu decesul femeilor din Romania, dupa cancerul mamar.

Virusul HPV mai este responsabil cu debutul altor afectiuni, vaccinarea impotriva acestuia fiind cu atat mai importanta. Tara noastra inregistreaza cea mai mare rata a incidentei, dar si a mortalitatii cauzate de cancerului de col uterin din Europa de Est dar si din Uniunea Europeana, un semnal de alarma important pentru parintii care inca nu se preocupa intens de imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani impotriva Virusului Papiloma Uman.

Virusul Papiloma Uman - HPV - si bolile pe care le produce

Virusul Papiloma Uman este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuala, cu peste 100 de tulpini descoperite de oamenii de stiinta, potential cauzatoare de cancer cervical (tulpinile 16 si 18 sunt responsabile cu pana la 70% din cazuri).

Virusul HPV se poate transmite prin contactul direct al pielii din regiunile genitale, prin raporturi sexuale, prin atingerea unei regiuni corporale neinfectate de una infectata sau, mai rar, de la mama la fat (transmitere verticala).

Virusul Papiloma Uman nu este periculos doar din prisma dezvoltarii cancerului de col uterin, ci si din cea a instalarii mai multor boli asociate

- condiloamele genitale;
- cancerul anal;
- neoplazia intraepiteliala anala;
- neoplazia intraepiteliala vulvara;
- neoplazia intraepiteliala vaginala;
- cancerul vaginal;
- cancerul vulvar;
- adenocarcinomul cervical;
- neoplazia intraepiteliala cervicala;

Circa 85% din cazurile de cancer anal sunt cauzate de tulpina HPV-16. Tulpinile 16 si 18 produc aproximativ 50% din cazurile de cancer vaginal, vulvar si ale penisului. Condiloamele genitale apar, in 90% din cazuri, prin contactarea tulpinilor HPV 6 si 11.

Datele epidemiologice de la nivel mondial arata ca, in randul femeilor, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent, cu 528.000 de cazuri noi anual. Dintre acestea, 266.000 rezulta in decese.

Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare in Romania. Incidenta cancerului de col uterin in tara noastra este de 24,4 cazuri la 100.000 pentru femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, acest tip de cancer fiind pe primul loc, dupa cancerul mamar (19,5 cazuri la 100.000), cancerul tiroidian (4,2 cazuri la 100.000) si cancerul ovarian (3,8 cazuri la 100.000). Primul loc in graficul ratei mortalitatii este adjudecat tot de cancerul cervical, cu 6,2 decese la 100.000 de femei cu varste intre 15 si 44 de ani.

Grupul de risc cu cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin si cea mai crescuta rata a mortalitatii din pricina acestei boli este alcatuit din femei cu varste cuprinse intre 40 si 64 de ani.

Prevenirea infectiei prin vaccinarea anti-HPV

In contextul riscului important de imbolnavire in urma infectiei cu virusul HPV, vaccinarea este o necesitate incontestabila. Doctorul Sever Cristian Oana, medic primar si formator in educatie medicala, spune ca majoritatea oamenilor ignora iminenta propriei morti si adevarul din spatele principiului un gram de preventie face cat un kilogram de tratament.

Specialistul a concluzionat, in urma aplicarii mai multor chestionare in randul medicilor de familie din Romania, ca acestia sunt bine informati in recomandarea vaccinului anti-HPV, dar ca pacientii sunt mai degraba interesati de efectele adverse ale imunizarii, decat de eficacitate. Aceasta ostilitate poate mentine rata mortalitatii pusa pe seama infectiei cu virusul HPV foarte ridicata in tara noastra, un trend periculos pentru generatiile viitorilor adulti ai Romaniei.

Modalitatile principale de preventie a infectiei cu virusul HPV sunt

- profilaxia primara: vaccinarea;
- profilaxia secundara: screeningul Papanicolau si tratamentul leziunilor precanceroase;

Importanta vaccinarii tinerilor impotriva infectiei cu Virusul Papiloma Uman a fost asumata cu succes de autoritatile din Danemarca, care se lauda un program national de vaccinare performant, ale carui rezultate au fost facute publice in cadrul unui studiu derulat in perioada 2006-2012, pe un esantion de femei nascute in intervalul 1989 - 1999.

In 6 ani, gradul de acoperire a vaccinarii a ajuns la peste 85%. Femeile care au primit cel putin o doza de vaccin s-au redus riscul aparitiei anomaliilor celulare cu pana la 60% si riscul dezvoltarii unei displazii cervicale cu pana la 80%.

Romania, desi s-a numarat printre primele tari care a introdus imunizarea anti-HPV in anul 2008, se lauda in 2011 cu doar 70.000 de femei vaccinate intr-o perioada de 3 ani. In ciuda campaniilor, evenimentelor si discutiilor cu autoritatile legate de incidenta cancerului de col uterin in tara noastra si necesitatea prevenirii acestuia, vaccinarea anti-HPV nu este inca o prioritate pentru populatie.

Incepand cu data de 1 aprilie 2013, legislatia in vigoare a introdus vaccinarea anti-HPV ca fiind optionala in calendarul national de imunizari, la cererea parintilor, pentru fetele cu varste intre 11 si 14 ani (inclusiv). Directia de Sanatate publica asigura, prin lege, numarul dozelor de vaccin necesare comunicat de medicul de familie, pe baza solicitarilor efectuate de parinti.

Administrarea vaccinului anti-HPV

Un studiu recent, derulat de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, a demonstrat ca vaccinarea anti-HPV este foarte eficienta, reducand rata infectarii cu Virusul Papiloma Uman la jumatate in randul adolescentilor. Alte studii au evidentiat ca negii genitali (cauzati de infectiile HPV) au inceput sa fie diagnosticati mai rar in randul pacientilor tineri, de cand vaccinul anti-HPV a devenit disponibil.

Vaccinul anti-HPV se administreaza in 3 doze, pe parcursul a 6 luni. Medicii spun ca, pentru o protectie completa impotriva celor mai periculoase tulpini ale virusului, este foarte important ca cele 3 doze sa fie administrate inainte de expunere (nu doar de inceperea vietii sexuale, ci si de initierea unor contacte directe cu pielea unui partener intim).

Profitati de orice vizita la medicul de familie si solicitati informatii complete despre prevenirea infectiei cu virusul HPV in randul tinerilor. Vaccinarea anti-HPV poate salva vietile viitorilor adulti ai tarii noastre!


Citeste si despre:

Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate Consultul preconceptional 7 lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV