HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin

Actualizat: 02 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este infectia HPV


Infectia HPV este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala din intreaga lume. Exista mai mult de 100 de tulpini de HPV dintre care mai mult de 40 se transmit prin contact sexual.

Astfel, majoritatea persoanelor active sexual vor avea o forma de HPV la un moment dat, chiar daca numarul partenerilor este mic. Unele tulpini sunt complet inofensive.

Cauze

Virusul HPV se transmite prin contact sexual direct sau prin contact intim piele la piele. Astfel, actul sexual nu este obligatoriu pentru ca virusul sa se transmita. Multi pacienti au virusul dar nu stiu, astfel ca acesta poate fi transmis cu usurinta. In cazuri rare, o mama care are HPV va transmite virusul catre copil in timpul nasterii.

Semne si simptome

Deseori infectia HPV nu cauzeaza semne sau simptome specifice, astfel ca pacientii afla foarte tarziu (sau chiar niciodata) diagnosticul. In perioada asimptomatica, infectia este in continuare transmisibila si poate cauza probleme serioase.

Infectia HPV se poate manifesta in mai multe organe si sedii, prin semne si simptome diferite. Cel mai frecvent apar veruci tegumentare si mucoase specifice HPV, numite veruci genitale sau veruci cutanate. Acestea apar preponderent la nivelul organelor genitale externe si la nivelul pielii din zone umede: axila, zona inghinala.

O alta consecinta si manifestare frecventa a infectiei HPV este cancerul de col uterin; acesta poate fi primul semn al infectiei pentru multe paciente.

La copii, verucile HPV pot aparea si la nivel respirator, in trahee si bronhiile mari.

Tulpinile cauzatoare de veruci sunt diferite de cele cauzatoare de cancer. Cancerul de col uterin, provocat de infectia HPV, este deseori descoperit in stadii avansate din cauza lipsei simptomatologiei.

Examinarile de tip screening efectuate regulat pot ajuta la diagnosticul precoce al acestei probleme.

Metode de transmitere

Orice persoana care a avut contact intim cu alta persoana, piele la piele, este la risc de infectie HPV. Actul sexual propriu-zis nu este obligatoriu pentru transmitere.

Alti factori ce pot creste riscul de a dobandi infectia HPV includ:
• Numar crescut de parteneri sexuali
• Contact sexual neprotejat (oral, anal sau vaginal)
• Sistem imunitar scazut
• Partener sau parteneri sexuali ce au infectia

Unele tulpini de HPV sunt mai periculoase decat altele, fiind numite tulpini cu risc inalt.

Daca aveti o astfel de tulpina, exista factori ce cresc sansele de evolutie a infectiei si aparitie a cancerului:
• Sistem imunitar scazut
• Prezenta concomitenta a altor BTS: gonoree, herpes genital, infectie cu Chlamydia
• Inflamatie cronica
• Sarcini multiple
• Utilizarea contraceptivelor pentru o perioada lunga
• Utilizarea produselor cu tutun

HPV la barbati

Multi barbati care au contactat infectia HPV nu au simptome, insa cei care au vor dezvolta frecvent veruci genitale. Este important sa mergeti la medic cat mai curand dupa ce observati aceste leziuni la nivelul perineului, penisului, scrotului sau anusului.

Unele tulpini de HPV pot cauza cancer uro-genital la barbati: cancer penian, testicular sau anal, dar si cancer de gat.

HPV la femei

Este estimat ca 80% dintre femei vor avea una dintre tulpinile HPV, la un moment dat in viata. Simptomele lipsesc deseori, iar infectia se poate vindeca de la sine, fara sa cauzeze alte probleme.

Mergeti la medic daca observati veruci genitale si asigurati-va ca mergeti regulat la un control ginecologic (anual) ca metoda de screening a infectiei HPV si a cancerului de col uterin.

Alte cancere posibile sunt cel vaginal, anal si de gat.

Diagnostic

Fie ca se realizeaza in cadrul unui test de screening, fie ca este realizat atunci cand exista suspiciune de infectie HPV, testarea HPV este intotdeauna necesara si este diferita la femei si barbati.

Testul Babes-Papa-Nicolau poate asocia si analiza prezentei virusului HPV si este un test inalt recomandat tuturor femeilor incepand cu varsta de 21 de ani, indiferent de inceperea sau nu a vietii sexuale.

Acest test identifica inflamatia si anormalitatile prezente la nivelul colului uterin, prin analizarea histopatologica a unei mici probe de mucoasa cervicala, recoltata de pe colul uterin. Analiza virusului HPV se face din aceeasi proba de mucoasa.

Recomandarea specialistilor este:
• Test Papa-Nicolau la fiecare 3 ani, pentru pacientele cu varsta de pana la 29 de ani si vaccinare anti-HPV pana la varsta de 26 de ani
• Test Papa-Nicolau la fiecare 3 ani si testare HPV la fiecare 5 ani pentru femeile cu varsta de peste 30 de ani

Testarea HPV se poate adauga la proba recoltata pentru Papa-Nicolau si inainte de varsta de 30 de ani, fiind repetat conform recomandarilor medicului ginecolog. Testul poate identifica pana la 18 tulpini HPV.

Virusul si ADN-ul viral al HPV nu pot fi identificate la barbati, prin metodele biochimice actuale. Analizele de tip screening pentru cancer anal si penian nu sunt efectuate de rutina la barbati. In cazurile selectionate, considerate la risc, se pot realiza teste similare testului Papa-Nicolau si pentru barbati.

Tratament

Majoritatea cazurilor de HPV trec fara sa fie nevoie de tratament. Astfel nu este nevoie de tratamentul infectiei propriu-zise, insa identificarea unei tulpini HPV induce sporirea metodelor de preventie.

Pacientele cu un test pozitiv HPV vor merge la consultul ginecologic mai frecvent, pentru a urmari evolutia mucoasei uterine si a organelor genitale.

Verucile genitale pot fi tratate prin medicamente aplicate topic, proceduri de crioterapie cu azot lichid sau de ardere, folosind un curent electric. Tratamentul verucilor nu vindeca insa infectia; virusul HPV poate fi in continuare prezent, producand ulterior alte veruci.

Daca se identifica celule precanceroase sau un cancer deja format, medicul ginecolog va colabora cu medicul oncolog pentru a obtine un tratament ideal. Acesta poate include interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie.

Nu exista remedii naturale pentru a preveni sau trata infectia cu HPV. Testele de screening sunt insa esentiale pentru identificare si monitorizare.

Preventie

Cea mai sigura si simpla metoda de preventie a infectiei este utilizarea prezervativelor la orice act sexual.

In plus, vaccinul Gardasil 9 este disponibil in multe centre din tara. Acesta protejeaza impotriva a 9 tulpini ale HPV-ului asociate cu veruci genitale sau cancer, insa nu trateaza o infectie deja prezenta.

Varsta ideala de vaccinare este la 11-12 ani, insa poate fi administrat pana la varsta de 45 de ani, in functie de recomandarea medicului ginecolog.

Concluzie

HPV sau virusul papilloma uman este un virus transmis prin contact intim piele-piele, frecvent prin actul sexual. Acesta creste riscul de cancer genital atat pentru femei, cat si pentru barbati. Din fericire exista vaccin eficient ce previne dobandirea virusului, vaccin disponibil si in farmacii. Discutati cu medicul ginecolog despre frecventa consultului ginecologic si despre eligibilitatea pentru vaccin.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection#pregnancy
https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/


Citeste si despre:

Sarcina si bolile cu transmitere sexuala HPV Boli cu transmitere sexuala Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate Ayurveda si tipurile constitutionale