AstraZeneca anunta ca vaccinul sau anti-coronavirus are o eficienta de pana la 90%

Actualizat: 23 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Compania farmaceutica AstraZeneca anunta ca vaccinul sau contra noului coronavirus, dezvoltat impreuna cu Universitatea Oxford, are o eficienta de circa 90%. Vestea buna vine dupa ce vaccinurile create de Pfizer-BioNTech si Moderna au raportat o eficienta de 90%, respectiv 94,5%.

Eficacitatea si siguranta vaccinului confirma ca va fi deosebit de eficient contra Covid-19 si va avea un impact imediat asupra acestei situatii de urgenta medicala publica”, a declarat Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, intr-un comunicat de presa.

Rezultatele studiilor clinice au demonstrat ca eficacitatea generala a vaccinului este de 70%, rezultat care vine din combinarea a doua regimuri diferite de tratament: unul care a dat rezultate de 62% si al doilea, care a avut rezultate de 90%. Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre pacientii vaccinati in cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat si nici nu a facut vreo forma grava a bolii.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford foloseste o versiune slabita a unui virus de raceala comun de la cimpanzei in care sunt introduse instructiuni pentru producerea de proteine ale noului coronavirus pentru generarea unui raspuns imun si prevenirea infectarii cu Sars-Cov-2.

AstraZeneca a adaugat ca vaccinul poate fi depozitat si transportat la conditii normale de refrigerare, de 2-7 grade Celsius, pentru o perioada de aproximativ sase luni. De asemenea, compania a anuntat ca va avea disponibile, pana la sfarsitul anului, 200 de milioane de doze. In primul trimestru al anului viitor vor putea fi disponibile 700 de milioane de doze de vaccin in toata lumea.
Surse:
https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2020/azd1222hlr.html
https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-astrazeneca-ceo-says-december-january/
https://www.theguardian.com/society/2020/nov/23/astrazeneca-says-its-coronavirus-vaccine-has-70-per-cent-efficacy-covid-oxford-university

4.207 cazuri noi de coronavirus, in urma a mai putin de 10.000 de teste

Alte 4.207 de cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore, in Romania, in urma a doar 9.938 de teste, ceea ce inseamna o rata de pozitivare de peste 40%.

In ziua precedenta s-au inregistrat 5.837 cazuri noi de COVID-19 la 20.790 de teste.

Bilantul ajunge la 422.852 de imbolnaviri, conform datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategica. S-au inregistrat, de asemenea, alte 130 de decese, iar 1.160 de pacienti sunt internati la terapie intensiva.

Capitala raporteaza din nou cele mai multe noi cazuri de coronavirus, respectiv 1.307, mai multe fata de ziua precedenta, cand au fost raportate 1.222 imbolnaviri in Bucuresti. Judetele care au inregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore sunt:

• Bucuresti - 1.307 cazuri noi;

Constanta - 417 cazuri noi;

• Brasov - 302 cazuri noi;

• Ilfov - 287 cazuri noi;

• Iasi - 280 cazuri noi.

In ceea ce priveste incidenta cumulata a cazurilor la nivel judetean in ultimele 14 zile la mia de locuitori, Sibiul a fost depasit de judetul Ilfov, unde indicele de imbolnavire a crescut la 11,03 cazuri la 1000 de locuitori. De altfel, se observa o crestere a cazurilor fata de acum 14 zile in Ilfov cu 62%.

Judetele cu rata de infectare de peste 7 la mia de locuitori sunt:

• Ilfov - 11,03 cazuri la mia de locuitori;

• Sibiu - 9,71 cazuri la mia de locuitori;

• Cluj - 8,61 cazuri la mia de locuitori;

• Brasov - 7,81 cazuri la mia de locuitori;

• Constanta - 7,62 cazuri la mia de locuitori;

• Bucuresti - 7,33 cazuri la mia de locuitori.

In ultimele 24 de ore au fost raportate, de asemenea, 130 de decese (74 barbati si 56 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele Alba, Arges, Arad, Bucuresti, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Ilfov, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Salaj, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea si Vaslui.

Dintre acestea, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 9 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 44 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 34 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 39 decese la categoria de peste 80 de ani.

125 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru 4 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

De la debutul pandemiei, 296.844 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Proceduri cosmetice: liftingul facial Gestionarea atacurilor de panica Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta Avantajele tratamentului homeopat Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ordonanta de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Implantul contraceptiv Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si alte masuri financiar-bugetare 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament