Proceduri cosmetice: liftingul facial

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mama Natura si Tata Natura ne-au inzestrat cu un aspect neatragator al fetei; in acest caz putem lua in considerare un lifting facial, cunoscut ca si ritidectomie. Pielea si tesuturile moi si-au pierdut elasticitatea. Arati obosit chiar si cand nu te simti. Poti avea linii profunde in jurul colturilor gurii, obrajilor sau tegumetul gatului are laxitate prea mare, in acest caz aspectul tenului pare imbatranit.

Vestea buna este aceea ca tehnicile moderne de lifting facial au evoluat semnificativ in ultimii 15 ani. Procedurile anterioare de lifting facial intareau numai tegumentul, in timp ce in prezent este indepartat tegumentul in exces, laxitatea muschilor faciali si tesutul grasos in exces, de obicei intalnite la nivelul partii inferioare a fetei si gatului. Procedura poate imbunatati conturul obrajilor si a liniilor ce pornesc de la nivelul nasului pana la colturile gurii.

Dar liftingul facial este numai una dintre tehnicile folosite de chirurgi pentru infrumusetare si intinerire. Odata ce tegumentul, muschii si grasimea au fost intarite, exista si alte tehnici ca laserul sau peelingul care pot imbunatati calitatea tegumentului. Chirurgul estetician poate efectua un lifting facial impreuna cu alte proceduri ce include chirurgia fruntii, pleoapelor si nasului.

Care este cel mai bun candidat pentru un lifting facial?

Cel mai bun candidat pentru chirurgia fetei este cel care prezinta semene de imbatranire, dar care mai are putina elasticitate a tegumentului. In general acestia sunt pacienti de la 40 la 70 de ani, desi pot fi inclusi si pacienti mai in varsta.

Este foarte importanta starea de sanatate fizica si psihica a pacientului si mai ales faptul ca acesta are niste asteptari realiste de la aceasta interventie. Prin lifting facial nu este modificat radiacal aspectul pacientului, astfel incat sa arate ca altcineva. Este o modalitate de a intoarce timpul inapoi si de a arata din nou tineri, dar nu este o metoda prin care putem rezolva probleme personale sau altele psihologice.

Este foarte important de recunoscut persoanele care nu necesita o interventie ca liftingul facial. Pacientii mai tineri pot obtine beneficii semnificative prin intermediul unor proceduri mai putin agresive sau minim invazive.

Pacientii varstanici pot la randul lor alege una dintre aceste proceduri in cazul in care prezinta numai mici arii afectate ca fata sau gatul. Exemple de asemenea proceduri sunt liposuctia faciala, liftingul gatului sau un lifting al sprancenelor.

Ce este un lifting facial de sfarsit de saptamana?

Termenul din ce in ce mai popular de “lifting de sfarsit de saptamana” este o interventie chirurgicala minora care actioneaza asupra tegumentelor lasate sau imbatranite. In timp ce rezultatele obtinute in urma acesteia sunt mult mai putin impresionante comparativ cu un lifting facial, recuperare dureaza mult mai putin.

In cazul in care esti interesat de astfel de procedura, chirurgul estetician va stabili impreuna cu pacientul daca necesita sau nu asemenea procedura si daca ar putea obtine rezultatele dorite.

Asigurarea poate acoperi costul unui lifting facial?

In general asigurarile nu acopera costul acestei proceduri care este una cosmetica sau la cerere, deci cel mai probabil o vom plati din buzunar.

Se recomanda obtinerea unui document prin care se precizeaza costul interventiei chirurgicale, este important sa cunoastem costurile suplimentare legate de anestezie, ingrijirea ulterioara sau alte prescriptii suplimentare. Este important de stiut ca unele asigurari medicale pot creste costurile ulterioare in cazul in care pacientul urmeaza o interventie cosmetica sau pot afecta acoperirile ulterioare.

Consultatia

In cazul in care ai ales un chirurg estetician, pacientul va fi supus unei consultatii.
In timpul consultatiei, medicul chirurg va examina proportiile faciale si ar putea sugera cateva modificari minore, ca ridicarea barbiei cu ajutorul unui implant sau ridicarea sprancenelor. El poate arata pacientului modificarile care se vor face prin intermediul unui computer si poate efectua fotografii ale pacientului pentru a evalua situatia. In acest timp, medicul chirurg va stabili tipul de lifting facial necesar.

Modalitatea in care se efectueaza liftingul este la fel de individuala ca si pacinetii. Fiecare pacient imbatraneste diferit. De exemplu, factorii de mediu (ca expunerea la soare) si anumite caracteristici ale fetei pot accentua imbatranirea tenului. Caracteristicile faciale specifice pot semnifica o barbie mai mica, niste sprancene lasate sau musculatura fruntii foarte activa.

Medicul chirurg va intreba despre antecedentele personale patologice ce include anumite tipuri de boli care pot determina aparitia complicatiilor. Acestea include hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace. Chirurgul estetician va dori sa afle perspectiva emotionala si psihologica a pacientului in legatura cu interventia chirurgicala. Decizia de a face un lifting facial este una personala, chirugul estetician va ajuta numai in luarea deciziei.

Urmatorul pas: imbunatatirea aspectului tegumentului

Liftingul facial repozitioneaza muschii, tegumentul si grasimea. Anumite proceduri suplimentare ca remodelarea tegumentului cu ajutorul laserului sau peelingul chimic pot imbunatati aspectul tegumentului care a fost expus exagerat la soare. Severitatea imbatranirii cutanate sau a modificarilor produse prin expunerea la soare vor fi hotaratoare in alegerea agentului de remodelare cutanata.

Cum sa ma pregatesc pentru lifting facial?

Pacientul trebuie sa poarte haine largi, comfortabile in ziua operatiei. Ideal ar fi sa poarte o bluza sau camasa incheiata in nasturi deoarece aceasta nu necesita indepartarea prin tragere peste fata.
Ar fi bine ca pacientul sa fie insotit de cineva care conduce masina si care va sta cu el in primele 48 de ore de la interventia chirurgicala.

Pacientii fumatori vor trebui sa inceteze fumatul. Prin intreruperea fumatului se asigura starea de sanatate si o recuperare adecvata.
Daca pacientul isi administreaza regulat antiinflamatorii sau suplimente vitaminice pe baza de plante, chirurgul estetician ar putea recomanda intreruperea acestora pentru o anumita perioada.


Citeste si despre:

Proceduri cosmetice fara bisturiu Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Liftingul fruntii Cervicoplastia - procedura de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului De ce unii oameni imbatranesc mai repede? Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Dermabraziunea Liftingul facial (ritidectomie) Liftingul gatului Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia)