Metode contraceptive - dispozitivul intrauterin sau steriletul

Actualizat: 27 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un dispozitiv intrauterin (DIU) sau steriletul este un mic dispozitiv din plastic si/sau metal, care are forma literei T, plasat in uter pentru a preveni sarcina. DIU este o modalitate reversibila de control a nasterii.

Ce tipuri de DIU sunt disponibile?

Exista doua forme de dispozitive intrauterine:


Dispozitiv intrauterin din cupru, care eliberaza o cantitate mica de cupru in uter si previne atingerea ovulelor si fertilizarea acestora de sperma. In perioada de ovulatie DIU impiedica implantarea ovului fecundat in mucoasa uterului.

Acest tip de sterilet previne fertilizarea prin deteriorarea si distrugerea spermatozoizilor si prin ingrosarea mucusului de la nivelul colului uterin, astfel incat sperma sa nu poata ajunge pana in uter. Acest tip de sterilet va fi montat numai de catre medicul ginecolog si poate fi pastrat in uter intre 5-10 ani.


Dispozitiv intrauterin hormonal este un sistem intrauterin care elibereaza progesteron in uter, fapt ce impiedica ovulatia, dar si ingrosarea mucusului cervical pentru a nu avea loc fecundatia. Acest tip de sterilet opreste ovulul fecundat sa se implanteze in uter. Dispozitivul intrauterin trebue montat de catre medic si poate ramane in uter pana la 5 ani.

Inserarea dispozitivelor intrauterine

Inainte ca un DIU sa fie plasat, medicul va face pacientei un examen fizic pentru a se asigura ca organele de reproducere sunt normale si nu sunt prezente infectii. Inainte ca steriletul sa fie plasat, pacienta trebuie sa-i adreseze orice tip de intrebare, medicului. Steriletul poate fi plasat in timpul unei consultatii la cabinetul medicului si trebuie sa fie indepartat tot de catre medic.

Acesta poate fi introdus in orice faza a ciclului menstrual, dar cel mai bine ar fi imediat dupa menstruatie, intrucat in acea perioada colul uterin este mai moale si femeile sunt mai susceptibile de a ramane insarcinate. Medicul va oferi pacientei un analgezic cu o ora inainte de inserare, pentru a preveni aparitia crampelor. Pentru a se preveni o posibila infectie asociata cu insertia steriletuliu, specialistul ar putea recomanda un antibiotic, desi unele studii nu confirma efectul benefic al antibioticului.

Pentru a plasa DIU medicul va utiliza un speculum pentru a mentine vaginul deschis. Un instrument este folosit pentru a sustine cervixul si uterul si un tub este utilizat pentru a introduce dispozitivul intrauterin.

Bratele in forma de T ale steriletului vor fi indreptate si se vor deschide o data ce DIU este in uter. Dupa ce este montat dispozitivul intrauterin, instrumentele vor fi retrase. Firul care ajuta la scoaterea steriletului mai ramane in colul uterin, dar nu va atarna in exteriorul vaginului.

Cat de bine functioneaza

Steriletul este o metoda destul de eficienta pentru controlul nasterii. In cazul folosirii steriletului cu eliberare de hormoni, s-a constatat ca aproximativ 2/1000 de femei au ramas insarcinate in primul an. Cand s-a folosit steriletul din cupru s-a observat ca aproximativ 6/1000 de femei au obtinut o sarcina in primul an.

Cele mai multe dintre sarcinile care apar in cazul utilizarii DIU se concretizeaza, cel mai posibil, intrucat DIU este impins in exterior (expulzat din uter), fara ca acest lucru sa fie observat. Posibil ca steriletul sa isi modifice pozitia in primele luni dupa inserare sa, in cazul in care a fost montat imediat dupa o nastere sau in situatia femeilor care nu au avut niciodata copii.

Avantajele DIU includ costul-eficacitatea de-a lungul tipului, usurinta de utilizare, risc minor de sarcina extrauterina, absenta riscului de a intrerupe preludiul sau actul sexual.


Alte avantaje ale folosirii steriletului cu eliberare de hrormoni sunt:

Riscuri

Riscurile folosirii dispozitivelor intrauterine includ:

Dezavantajele DIU includ costul ridicat al insertiei si lipsa protectiei impotriva bolilor cu transmitere sexuala, dar si necesitatea introducerii si eliminarii acestuia de catre un medic.


Alte dezavantaje ale utilizarii dispozitivelor intrauterine hormonale sunt:

Eliminarea steriletului

Femeile nu ar trebui sa incerce sa elimine singure dispozitivul intrauterin. Pot avea loc prejudicii grave daca steriletul nu este extras corect. Medicul il va scoate destul de simplu, tragand cu atentie de firul steriletului, intr-un anumit unghi, pentru ca dispozitivul sa se indoaie in partea de sus si sa alunece afara din colul uterin.

Daca DIU este inlocuit, steriletul nou va fi introdus imediat. Rareori poate fi necesara dilatarea colului uterin, situatie in care s-ar putea folosi instrumente pentru eliberarea DIU. In acest caz se va utiliza un anestezic local. In situatii destul de rar intalnite, poate fi necesara chirurgia si spitalizarea. Se va face o incizie pentru eliminarea DIU.


Citeste si despre:

Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Beneficii ale contraceptiei hormonale Alegerea metodei contraceptive potrivite Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale Infertilitatea Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Cauzele sangerarilor anormale care apar intre ciclurile menstruale Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.)